Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σεισμός πολλών Ρίχτερ στο Ευρωκοινοβούλιο

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

«Το ήθος των Αρχόντων γίνεται νόμος για τους υπηκόους τους» Φώτιος Α’ ο Μέγας

Την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα απασχολούν τους τελευταίους μήνες δύσοσμα και ερεβώδη σκάνδαλα που ευτελίζουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε αρκετές ακόμη χώρες. Το άγος των τηλεφωνικών υποκλοπών και της παρακολούθησης της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής Υπουργών, Πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, δημόσιων λειτουργών και πολιτών, θα ταλανίζει άγνωστο μέχρι πότε το πολιτικό μας σύστημα. Τα καινούργια στοιχεία, άλλωστε που βγαίνουν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή.

Στο Κατάρ-gate, -το πρόσφατο αυτό σκάνδαλο μεγατόνων- που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο – την καρδιά της Ευρώπης -, φέρεται να πρωταγωνιστεί Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Οι ραγδαίες, όμως, εξελίξεις φανερώνουν πως το ευρωσκάνδαλο αυτό είναι ένα κομμάτι μόνο του παγόβουνου, γιατί Βέλγοι εισαγγελείς ερευνούν για σωρεία εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Κοινοβούλιο και σε άλλα όργανα της Ε.Ε. από Έλληνες και Ευρωπαίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με τις εκπλήξεις να σοκάρουν!! Ανεξάρτητα, όμως, από το ποινικό μέρος των δύσοσμων αυτών υποθέσεων και όσων θα αποκαλυφθούν μελλοντικά, όλοι θα συμφωνήσουμε πως το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας νοσεί βαριά και πρέπει να μας προβληματίσει άπαντες· πολίτες, Κυβέρνηση και κόμματα.

Η Ελλάδα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, την εθνική ταπείνωση και την εκατόχρονη εξάρτηση, κάτω από το βάρος τής διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και από την ανικανότητα και εν πολλοίς ιδιοτέλεια μιας δράκας επίορκων πολιτικών που ξεπούλησαν τη Χώρα. Είναι εκείνοι για τους οποίους ο Αριστοφάνης στο έργο του “ο Πλούτος” έγραφε το αμίμητο “όλοι υπακούουν στον πλούτο, τον πιο μεγαλοδύναμο απ’ όλους τούς θεούς”! Η ιστορία, άλλωστε, είναι πολύ πρόσφατη για τους Έλληνες και αρκετά οδυνηρή για να τη λησμονήσουμε. Η κρίση που βιώνουμε ως Χώρα είναι γενικευμένη και συστημική. Στην οικονομία μας, στην κοινωνία, στην ίδια τη Δημοκρατία, στις αρχές και τις αξίες μας · και οφείλουμε, χωρίς βραδύτητα, να την αντιμετωπίσουμε. Όχι, όμως, μεμψίμοιρα. Θάρρος και εθνική συνείδηση χρειάζεται! Αρκεί να το θελήσουν οι ταγοί μας, δηλαδή οι πολιτικοί μας αρχηγοί στο σύνολό τους. Διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο. Ιδανική, λοιπόν, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσουμε από σήμερα την αυτοκάθαρση στο πολιτικό σύστημα. Η Δημοκρατία και η κοινωνία έχουμε ανάγκη από πολιτικούς νέους, μορφωμένους, ηθικούς και έντιμους, άτομα που έχουν αποδείξει στη ζωή τους πως ανήκουν πρώτα στην παράταξη που λέγεται “ΕΛΛΆΔΑ” και ύστερα στους πολιτικούς σχηματισμούς, τους οποίους στελεχώνουν. Δεν έχουμε ανάγκη ατόμων που μπαίνουν στην πολιτική απένταροι, για ν’ αποχωρήσουν πάμπλουτοι ύστερα από λίγα χρόνια. Ούτε από πολιτικούς – αρπακτικά των ξένων funds, που αγοράζουν τζάμπα κοκκινισμένα δάνεια συνεπών αλλά ανήμπορων δανειοληπτών και ύστερα τους πετούν στον δρόμο, με τη συνδρομή, μάλιστα, και των αρχών καταστολής! Τους άριστους και έντιμους, λοιπόν, πολιτικούς έχουμε ανάγκη η Δημοκρατία και οι πολίτες να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Άλλωστε, ο Μέγας Φώτιος ο Α’ το δίδασκε από άμβωνος και μας το άφησε ιερή παρακαταθήκη πως “το ήθος των αρχόντων γίνεται νόμος για τους υπηκόους τους”.

Πάντως, οι Βέλγοι εισαγγελείς μάς έδειξαν τον δρόμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πρώτοι αυτοί έκαναν την αρχή. Έβαλαν το νυστέρι τής Δικαιοσύνης βαθιά στην πληγή τής διαφθοράς και οδηγούν τούς εμπλεκόμενους στα κελιά των φυλακών. Αν και είναι ακόμη στην αρχή, τα οφέλη για το κύρος των θεσμών τής Ε.Ε. και των κρατών-μελών της και τα αντίστοιχα για τη Δημοκρατία, τις Οικονομίες και τη Δικαιοσύνη αναμένονται εντυπωσιακά. Οι έλεγχοι, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστούν και θα φτάσουν ως το κόκαλο, μέχρι την κορυφή τής Ευρώπης. Πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της και ανήκουμε σ’ αυτήν · γι’ αυτό και τη θέλουμε αλώβητη, γεραρή και ανθηρή. Κανείς, όμως, δεν επιχαίρει ούτε αισθάνεται ευτυχής με τις μέχρι σήμερα αποκαλύψεις και με όσες πρόκειται ν’ ακολουθήσουν. Επιβάλλεται, λοιπόν, να εξυγιανθούν άμεσα οι θεσμοί της και να πάρει τη θέση που δικαιούται στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών, γιατί αρκετά έχουν ακουστεί κατά καιρούς σε βάρος της.

Οι πολιτικές, πάντως, ηγεσίες στην Ελλάδα πολλά θα έχουν να προσφέρουν στη Δημοκρατία μας και την αυριανή κοινωνία, αν συνεργαστούν με τις βελγικές αρχές και εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους κάθαρσης, που αυτές ακολουθούν. Ενώ εξίσου ωφέλιμο θα ήταν να θυμούνται πως ο Ισοκράτης, ο πιο διάσημος των Αττικών ρητόρων (436-339) άφησε τη δική του σοφή και διαχρονική υποθήκη στους πολίτες: “εκ των κοινών επιμελειών απαλλάττου μη πλουσιώτερος αλλά ενδοξότερος · πολλών γαρ χρημάτων κρείττων ο παρά τού πλήθους έπαινος”.

Και ένα τελευταίο εθνικό θέμα και αυτό · ο Τούρκος ηγέτης στο καθημερινό του παραλήρημα απειλεί απρόκλητα τον ελληνικό λαό πως “θα χτυπήσει με πυραύλους στην καρδιά των Αθηνών” και «θα εισβάλει νύχτα στην Ελλάδα»! Δεν είδαμε, όμως, καμιά επίσημη δυναμική απάντηση από μέρους τής Ελλάδας στις επαίσχυντες αυτές απειλές του. Αντίθετα συνεχίζουμε τον διπλωματικό διάλογο μαζί του! Μήπως θα έπρεπε, όμως, ο κ. Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί, να είχαν ήδη αποστείλει έντονες ειδοποιήσεις διαμαρτυρίας, στους ηγέτες των Η.Π.Α., του Ο.Η.Ε. και στο Αρχηγείο τής Ατλαντικής Συμμαχίας, με ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας των κρατών-μελών τού ΝΑΤΟ; Και, ταυτόχρονα, να τους έστελναν και τα video με τις δημόσιες απειλές του, για να λάβουν όλοι τους τις σχετικές αποφάσεις εναντίον του; Τι περιμένουμε, αλήθεια; Πρώτα να μας επιτεθεί κι ύστερα να αντιδράσουμε; Ας κοπιάσει, όμως! Εμείς τον περιμένουμε, όπου κι όποτε γουστάρει. Για να του διδάξουμε την πολεμική μας αρετή και να του θυμίσουμε πως είμαστε πανέτοιμοι να τον υποδεχθούμε στο πεδίο, όπως τού αρμόζει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ