Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο τομέα», στο οποίο συμπεριλήφθηκαν τόσο η «εναρμόνιση» του Υπουργείου Εσωτερικών στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κήρυξε «αντισυνταγματικό» τον «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, όσο και η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που είχαν επιτύχει στον σχετικό διαγωνισμό. Κατά του νομοσχεδίου, επί της αρχής, δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 Μ. Βορίδης: «Μηχανισμός σε μόνιμη και διαρκή βάση»

Αναφερόμενος στον Μηχανισμό της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «πλέον με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, με τεκμηριωμένα στοιχεία, θα διαπιστώνονται οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ότι ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε μόνιμη και διαρκή βάση». Ανέφερε, επίσης, ότι τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση θα είναι οι αρμοδιότητες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διαχείριση των υδάτων και οι σχέσεις, ανάμεσα στην αποκεντρωμένη και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

«Δεν θα περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του συστήματος, προκειμένου να αρχίσουμε να εργαζόμαστε. Θα βελτιώσει πολύ την απόδοση του συστήματος της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης το πληροφοριακό σύστημα, εμείς όμως θα εργαστούμε στα τρία πεδία αυτά πεδία», είπε ο υπουργός.

Ομόφωνα δεκτή έγινε η τροπολογία για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υπέρ της τροπολογίας για την κυβερνησιμότητα στους δήμους δήλωσε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, το ΚΚΕ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δήλωσαν «παρών», το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Την τροπολογία για την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, για το έτος 2023, ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και ηΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην τροπολογία για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. «Αν μετά από ένα μήνα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές; Και σε αυτό το διάστημα να γίνεται χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση; Για να ακούσω τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και ξεκαθάρισε: «Είμαι σε πλήρη συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Θα παρακολουθούμε, με κάθε λεπτομέρεια, το πώς εξελίσσεται αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που κάνουμε προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Αν διαπιστώσουμε δυσλειτουργίες, στην αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας το λέω από τώρα, θα τις ξαναμεταφέρω τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, σεβόμενος τη σκέψη του ΣτΕ: για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Είναι προφανές, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή «έκανε πειραματισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απλή αναλογική».

Σε σχέση με την τροπολογία για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Μάκης Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια δέσμευσή της, κατ’ εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, που ήθελε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τον συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Για τους 163 εργαζόμενους που μένουν εκτός της πρόνοιας της τροπολογίας, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καθόλου τυπικά προσόντα, ορισμένοι δεν έχουν μόρια και επομένως ρύθμιση νομική που να μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι ορατή.

 ΣΥΡΙΖΑ: «Συγκέντρωση, αντί για αποκέντρωση»

«Το νομοσχέδιο της ΝΔ για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» όχι μόνο δεν προωθεί και δεν κατοχυρώνει την αποκέντρωση, αλλά προωθεί τη συγκέντρωση και τη θεσμοθετεί ακόμα παραπάνω”, τόνισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους.

Ως «χαρακτηριστικό των παρελκυστικών πολιτικών και της έλλειψης βούλησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκέντρωση», χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο η Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως τόνισε, «σε αυτό αποτυπώνεται η συγκεντρωτική αντίληψη της Κυβέρνησης για την λειτουργία του Κράτους». Το νομοσχέδιο τόνισε, «δεν προωθεί την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, δεν προβλέπει πόρους και προσωπικό, παρά μόνο διαδικασίες που θα μπορούν να στρεβλώνουν την διαφάνεια, το ΑΣΕΠ, την χρηστή διαχείριση».

«Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» όπως είπε, «είναι να αναπαράγονται οι δομές κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ενώ αρνείται να ενισχύσει τη διοικητική και τεχνική επάρκεια των Δήμων ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών».

«Οι μόνοι πόροι που αυξάνετε είναι των γαλάζιων στελεχών που κάνουν πλιάτσικο πάνω στο δημόσιο πλούτο», ανέφερε.

«Έχετε αποδείξει πως χρησιμοποιείτε την αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των λίγων. Έχουμε αποδείξει πως πιστεύουμε, στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε την αυτοδιοίκηση» τόνισε, και επισήμανε: «Το μέλλον είναι η μεγάλη πολιτική αλλαγή και στην αυτοδιοίκηση. Εσείς είστε ήδη απλά το μαύρο παρελθόν, για την αυτοδιοίκηση και για τη χώρα».

«Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση χρειάζεται αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, σε ευθεία αντίθεση με το συγκεντρωτικό κράτος που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπ. Εσωτερικών.

Επισήμανε, δε, ότι «η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θέλει ένα πρωθυπουργικο-κεντρικό, περιφερειαρχο-κεντρικό, δημαρχο-κεντρικό μοντέλο, που θα έχει απεριόριστη εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει συλλογικά όργανα σε όλα τα επίπεδα που θα εκφράζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Και βεβαίως η αυτοδιοίκηση να μην είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, αλλά να έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, μία αυτοδιοίκηση που θα έχει στόχο την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ