Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Στα ύψη οι αντικειμενικές – Ατομα με αναπηρία χάνουν επιδόματα

Μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα της περιοχής, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31-12-2018, ζητεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου. Όπως αναφέρει η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, η αύξηση στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων πολιτών είναι παράλογη και σε πολλές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια επιδομάτων σε πολίτες με αναπηρία ή πενιχρά εισοδήματα μόνο και μόνο επειδή ανέβηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Ανδρούτσου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στις 13 ζώνες του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η μέση αύξηση των τιμών τους ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019, ενώ είναι χαρακτηριστική η αύξηση κατά 117% σε σχέση με το 2018 και 95% σε σχέση με το 2019 στη Ζώνη ΙΓ (Μεγάλου Σπηλαίου – Ασυρμάτου – Αρματολών – Ηπείρου – Καλλικράτους – Μεγάλου Σπηλαίου).

Δείτε εδώ τον σχετικό πίνακα

Απώλεια επιδομάτων

Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από 1η Ιανουαρίου 2022 – σημείωσε η δήμαρχος – προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, στις πληρωμές φόρων, αλλά και στον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), που αφορούν στο τεκμήριο της κατοικίας.

Η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου, είναι συνδεδεμένη στο φορολογικό μας σύστημα με τον υπολογισμό φόρων και τελών, αλλά και με το περιουσιακό κριτήριο για τον υπολογισμό εκπτώσεων και την απόδοση επιδομάτων στους φορολογουμένους.

Οι υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οδήγησαν σε παράλογη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των συμπολιτών μας, καθώς τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και πλήθος άλλων φόρων σχετίζονται με αυτές.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

– Οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων.
– Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
– Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών.
– Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
– Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
– Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.
– Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων κ.ά.

Εκτός επιδομάτων και παροχών επίσης έμεινε πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών. Πλήθος καταγγελιών από συμπολίτες μας με μηδενικά ή πενιχρά εισοδήματα που έχασαν:

– Το δικαίωμα είσπραξης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ).
– Το επίδομα στέγασης.
– Το δικαίωμα ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
– Τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κ.ά.

«Είναι αδιανόητο επίσης ανάπηροι συμπολίτες μας να χάνουν επιδόματα που τα έχουν τόση ανάγκη, επειδή ανέβηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους», τόνισε η κυρία Ανδρούτσου, και συνέχισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υπερασπίζεται το κοινωνικό σύνολο και να διεκδικεί να προστατεύονται ευάλωτες ομάδες, ενώ τα βάρη της φορολογίας πρέπει να επιμερίζονται στα υψηλά εισοδήματα, στους έχοντες και κατέχοντες. Επειδή λοιπόν από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων στο Δήμο μας, όχι μόνο το τελευταίο αλλά και τα προηγούμενα έτη, αντιθέτως μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει σχετική στασιμότητα στην οικοδομική δραστηριότητα. Οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερες από τον Μέσο Όρο της αγοραίας τιμής κάθε ζώνης, όπως καλά γνωρίζουμε από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο (αγοραπωλησίες ακινήτων, απαλλοτριώσεις-προσκυρώσεις, μισθώσεις κ.λπ.). Συμπερασματικά, προτείνουμε την μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31-12-2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις».

Διαβάστε επίσης: Το πόθεν έσχες της δημάρχου

Όλες οι ειδήσεις από τον Άγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ