Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παρουσία Βλάσση Σιώμου πραγματοποιήθηκε το 2ο FORUM του ΣΠΑΥ

Στο 2ο FORUM του ΣΠΑΥ 2023  με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα» που διεηξήχθη το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» πραγματοποίησε ομιλία ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» Αργυρούπολης έδωσαν το παρών υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς Υπουργείων, δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, αιρετοί 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και πλήθος κόσμου.

Στην τοποθέτηση του ο Βλάσσης Σιώμος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Πολιτική Προστασία που κάποτε αποτελούσε μιας δεύτερης τάξης πολιτική σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής κρίσης, της συχνότητας εμφάνισης συμβάντων αλλά και μιας ευρείας πολιτικής βούλησης, έχει πλέον αναβαθμιστεί σε βασικό πυλώνα πολιτικής.

Είναι σταθερή και διαρκής η προσπάθεια, αναβάθμισης του σχεδιασμού, της οργάνωσης και ενίσχυσης των Οργάνων και των Δομών Πολιτικής Προστασίας. Δομές που ενισχύονται με σύγχρονο εξοπλισμό, με τεχνογνωσία και εκπαίδευση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της επιστημονικής κοινότητας».

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης Σιώμου

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα κύρια θέματα Πολιτικής Προστασίας που απασχολούν τους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία και συγκεκριμένα υπογράμμισε τα εξής:

-Βασικό ζήτημα αποτελεί η ύπαρξη μόνιμων δομών και μηχανισμών πολιτικής προστασίας στους Δήμους.

-Η ΣΑΤΑ πυροπροστασίας απαιτείται να μετατραπεί σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας, με υπερδιπλασιασμό του ποσού, που σήμερα αποδίδεται στους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων, αλλά με διακριτή εγγραφή, στους ετήσιους προϋπολογισμούς των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα έργα και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που θα πραγματοποιηθούν καλύπτοντας έτσι όλες τις κατηγορίες κινδύνων με τις αναγκαίες δράσεις και ενέργειες πρόληψης.

-Να γίνει σαφής αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων Πολιτικής Προστασίας μεταξύ των φορέων της Πολιτείας μας.

-Οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων κάθε χρονιά προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας σε ανθρώπινο δυναμικό για τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων.

-Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι:

Α) Να επεκταθεί η χρονική διάρκεια των συμβάσεων εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας τουλάχιστον στους  (6)  μήνες ή εναλλακτικά να ταυτίζονται με τη χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπως κάθε φορά καθορίζεται από τις Πυροσβεστικές Διατάξεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να μην υπάρχουν περιορισμοί στα χρονικά κενά μεταξύ συμβάσεων με το ίδιο φυσικό πρόσωπο κάτι το οποίο αποστερεί από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έμπειρα και ικανά στελέχη για τις ανάγκες της πυροπροστασίας αλλά και άλλων δράσεων πολιτικής προστασίας.

Β) Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση και άλλων αναγκών (κατ’ αντιστοιχία με το προσωπικό της πυροπροστασίας) στη βάση της δυνατότητας που μας δόθηκε μέσω των ΠΝΠ για τις δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για εποχικό προσωπικό πολιτικής προστασίας κατά τους χειμερινούς μήνες τουλάχιστον στους πιο ευάλωτους Δήμους. Το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να απασχοληθεί σε καθαρισμούς φρεατίων, σε μέτρα πρόληψης, αποχιονισμούς κτλ.

Γ) Παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας  στους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων προσανατολισμένο για στις ανάγκες ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό της πολιτικής προστασίας».

Δ) Να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εθελοντών, του έκτακτου και νόμιμου προσωπικού Πολιτικής Προστασίας. Προτείνεται να αποτελεί αναγκαίο στάδιο η ταχύρρυθμη εκπαίδευση πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους. Επιπρόσθετα για τα στελέχη των Δήμων και των Συνδέσμων προτείνεται να οργανωθεί  στα πρότυπα του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΚΕΔΕ και του ΕΚΠΑ του 2008 ένα νέο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας του ΕΚΠΑ με επικαιροποιημένο  και στοχευμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο αλλά και  με πιστοποίηση της παρεχόμενης γνώσης.

Ε) Παράλληλα με αυτά που προτείναμε σαν ΚΕΔΕ, με στόχο την Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση της δημόσιας πολιτικής Πολιτικής Προστασίας, προτείνουμε να ενθαρρυνθεί με περαιτέρω νέες χρηματοδοτήσεις σε όλους τους φορείς Αυτοδιοίκησης, η υλοποίηση Καλών Πρακτικών που ήταν αποτελεσματικές από άλλους φορείς καθώς και  νέων εφαρμογών  για την υλοποίηση της πρόληψης στην πολιτική προστασία.

ΣΤ) Να εκπονηθούν ειδικές μελέτες και σχέδια αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας σε περιοχές Υψηλού Πλημμυρικού Κινδύνου.

Οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων ενισχύονται από τους εθελοντές και την τοπική κοινωνία  λόγω της εγγύτητας προς τους πολίτες και γιατί είναι ίσως οι μόνοι φορείς που είναι διαρκώς παρόντες, στη πρόληψη, στην αντιμετώπιση αλλά και στην αποκατάσταση στο μετακαταστροφικό στάδιο.

Αξίζει πάνω σ’ αυτό να χτίσουμε έναν πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό σε τοπικό επίπεδο ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στο κάθε πολίτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ