Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

2ο Forum ΣΠΑΥ: «Σάλπισμα» προστασίας των δασών και του βουνού

«Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα» ήταν το θέμα των διήμερων εργασιών στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, για τη συνδιαμόρφωση της περιβαλλοντικής ατζέντας της επόμενης ημέρας

O διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορών για τη συνδιαμόρφωση της περιβαλλοντικής ατζέντας για την προστασία του βουνού του Υμηττού και των δασών της περιοχής, αποτέλεσε το επίκεντρο των διήμερων εργασιών του 2ου Fοrum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού στις 23 και 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με τίτλο «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

Στο βήμα του Forum ανέβηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι αντίστοιχοι αυτοδιοικητικοί αιρετοί, παραθέτοντας όσα έχουν γίνει και όσα σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Υμηττού το επόμενο διάστημα, με στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πλούσιου πρασίνου της περιοχής, αλλά και συνολικά της Αττικής και της Ελλάδας.

Γιάννης Κωνσταντάτος: «Νίκη της Αυτοδιοίκησης ο ΣΠΑΥ»

«Το 2ο Forum ΣΠΑΥ 2023 αποτελεί το κορυφαίο περιβαλλοντικό γεγονός της χρονιάς και δίνει ηχηρό μήνυμα για την προστασία του δασικού μας πλούτου», ανέφερε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος, στην εναρκτήρια ομιλία του.

«O Σύνδεσμος είναι μια νίκη της Αυτοδιοίκησης, που αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν συνεργάζεται μπορεί να πετύχει μικρά θαύματα, όπως αυτό που συντελείται στον Υμηττό. Ποιο είναι αυτό; H θωράκισή του, η φιλοδασική συνείδηση και η ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δουλειάς, οργάνωσης και μελετών», τόνισε ο δήμαρχος, για να προσθέσει: «Η συνεργασία των 11 Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ που ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό, την αναγέννηση του πνεύμονά μας, απέδειξε ότι όταν σηκώνεις τα μανίκια ψηλά, ανεξάρτητα αν προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογίες και ενωνόμαστε για την αγάπη μας για το βουνό, πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσα παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Forum και όσα αναδεικνύονται ως καλές πρακτικές σε αυτό, οδηγούν σε ένα επιπλέον ανώτερο επίπεδο τη θωράκιση και προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, αφού είμαστε σε θέση να τα εξάγουμε σε άλλες περιοχές και άλλους Δήμους με τις ίδιες ανάγκες μ’ εμάς που χρειάζονται την τεχνογνωσία μας». Όπως εξήγησε ο Γ. Κωνσταντάτος, «ξεκινήσαμε με την Αρχαία Ολυμπία, προχωράμε στα Καλάβρυτα, στην Άρτα, στη Γορτυνία και όπου αλλού μας καλέσουν, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και εκεί στους φίλους δημάρχους και πόλεις την ίδια πολιτική προστασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο». Και κατέληξε ως εξής: «Χωρίς να αντικαθιστούμε το κράτος και χωρίς να θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του κράτους. Αντιθέτως, ερχόμαστε επικουρικά και ενισχυτικά! Ευχαριστώ από καρδιάς όλους ανεξαιρέτως που πίστεψαν και πιστεύουν στο θαύμα που συντελείται στον Υμηττό μας!».

Ο «δεκάλογος» για Υμηττό και δάση

Οι δέκα προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι ο ΣΠΑΥ, όπως αποτυπώθηκαν από τον πρόεδρό του προς την κεντρική διοίκηση, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του βουνού του Υμηττού και των δασών της χώρας μας, είναι οι εξής:

1. Εθελοντισμός: Οργάνωση και ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2. Αλλαγή νομοθετικού περιεχομένου διαχείρισης των δασών, με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη μάχη της πρόληψης
3. Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον προϋπολογισμό των Δήμων και συμμετοχή των Συνδέσμων στα χρηματοδοτικά προγράμματα
4. Οργάνωση πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποφασιστική αρμοδιότητα
5. Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων σε όλους τους Δήμους της χώρας
6. Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για επόπτευση δασών
7. Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την πρώτη κυψέλη και έλεγχος της βόσκησης
8. Εθνικό Μητρώο ώριμων δασικών μελετών
9. Νέες μέθοδοι αποκατάστασης δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών
10. Δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους.

Χρήστος Στυλιανίδης: «130 εκατ. € στους Δήμους»

«Δεν υπάρχει Πολιτική Προστασία δίχως Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Αναφερόμενος στη φετινή αντιπυρική περίοδο είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί που αφορούν οχήματα και εναέρια μέσα και προσέθεσε ότι φέτος θα δοθεί έμφαση στις στολές. Επίσης, αναφέρθηκε ξεχωριστά στο καινοτόμο σχέδιο του ΣΠΑΥ «Smart Υμηττός» που όπως είπε αποτελεί «απαύγασμα της σύγχρονης αντίληψης για το πώς η τεχνολογία βοηθάει την πολιτική προστασία». Πρόσθεσε, εξάλλου ότι με την επικαιροποίηση του προγράμματος «Αιγίς», οι Δήμοι θα λάβουν 130 εκατ. ευρώ για οχήματα και εργαλεία που αφορούν την Πολιτική Προστασία.

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Τεράστια πρόκληση η ανάπτυξη του Υμηττού»

Για μια «τεράστια πρόκληση που αναδύεται μέσα από την ανάπτυξη του Υμηττού», έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των καταστροφών. «Η ΕΛΑΣ είναι πάντα δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πάντα δίπλα στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές, στην κοινωνία και στους πολίτες, γιατί απλούστατα η ΕΛΑΣ είναι τμήμα της κοινωνίας, όπου κι’ όποτε χρειάζεται να συνδράμει στο έργο της αντιμετώπισης των καταστροφών, είτε της πρόληψής τους», τόνισε ο υπουργός.

Στέλιος Πέτσας: «Στηρίζουμε απόλυτα τον “δεκάλογο”»

Στις δράσεις που έχει προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να συνδράμει στο έργο του ΣΠΑΥ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Όπως ανέφερε, «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν δοθεί 11,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”» και προσέθεσε ότι έρχονται και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις. «Στηρίζουμε απόλυτα τον δεκάλογο που έχετε υιοθετήσει με τα χρήματά μας. Νομίζουμε ότι για πρώτη φορά έχει γίνει μια προσπάθεια συντονισμένου σχεδίου, ώστε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι σε μια κλιματική κρίση που μας βασανίζει πολύ», σημείωσε ο Στ. Πέτσας.

Γιώργος Αμυράς: «Ετοιμάζεται αντιπυρικό σχέδιο για το βουνό»

Στη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όσα πρόκειται να γίνουν από εδώ και πέρα στον Υμηττό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Ετοιμάζεται αντιπυρικό σχέδιο προστασίας του Υμηττού για όλα τα στρέμματα. Έχει τεράστια σημασία για εμάς, αποτελεί μήτρα βιοποικιλότητας. Ο Υμηττός έχει 650 διαφορετικά είδη φυτών εκ των οποίων τα 65 είναι ενδημικά, μόνο εκεί τα βρίσκεις. Έχει περίπου 120 διαφορετικά είδη ορνιθοπανίδας, πολλά είδη ερπετών, άρα αποτελεί ένα σημαντικό φύλακα βιοποικιλότητας που θα τον προστατεύσουμε και τον προστατεύουμε», σημείωσε ο Γ. Αμυράς, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στο πρόγραμμα «Antinero»: Στον καθορισμό 119 κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων και στις διανοίξεις δασικών δρόμων συνολικού μήκους 12.600 χιλιομέτρων, αλλά και στις αντιπυρικές ζώνες 2 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Αναφερόμενος και στο Τατόι, τόνισε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά έχουν υλοτομηθεί εδώ και 14 μήνες από τα 45.000 στρέμματα τα 27.000 στρέμματα. «Απομακρύναμε περίπου 300.000 καμένα πεύκα και κάναμε αντιδιαβρωτικά έργα 2,5 χιλιάδων χιλιομέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρήστος Σπίρτζης: «Άδικη η μη έγκριση του προγράμματος»

Στη δράση του ΣΠΑΥ αλλά και του εθελοντικού κινήματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης.

«Έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ότι είναι ανοιχτές και ήταν ανοιχτές πάντα οι πόρτες μας στην Αυτοδιοίκηση, όχι ανάλογα με τα χρώματα που είχε ο κάθε δήμαρχος, αλλά όσον αφορά τη συνεργασία, τη στήριξη, αλλά και τη χρηματοδότηση», ανέφερε.

Όπως είπε ο Χ. Σπίρτζης, το πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση είναι «η έλλειψη μελετών και ώριμων έργων». Και κατέληξε: «Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλη αδικία ο ΣΠΑΥ να έχει καταθέσει εδώ και 2 χρόνια συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον Υμηττό και να μην έχει εγκριθεί».

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Μικρό θαύμα ο Σύνδεσμος»

Ως «μικρό αυτοδιοικητικό θαύμα» χαρακτήρισε τον ΣΠΑΥ ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η προστασία και η ανάδειξη του Υμηττού είναι ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της διαδημοτικής πρωτοβουλίας».

Παράδειγμα για τη διαχείριση του Υμηττού χαρακτήρισε τη δράση του ΣΠΑΥ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα Κώστας Συνολάκης.

Οι ομιλητές

Τοποθετήσεις και ομιλίες κατά την έναρξη του Forum πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. ∆ασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και δήµαρχος Τρικκαίων ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, κ.ά. Παραβρέθηκαν, επίσης, και συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας, ο καθηγητής ∆υναµικής Τεκτονικής Εφαρµοσµένης Γεωλογίας και ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών δρ. Ευθύµης Λέκκας, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας,οι βουλευτές, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Τόνια Αντωνίου, η πρ. υπουργός Θεανώ Φωτίου, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, κ.ά. αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Διαβάστε επίσης: Γ. Πατούλης: Συστρατευόμαστε όλοι για την σωτηρία του Υμηττού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ