Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες από 2/2/2023.

Καθαρτήριο

Το Καθαρτήριο κλείνει την τριλογία της κρίσης (Γραμμές, Εξορία) του Μαζωμένου. Αφηγείται επτά ιστορίες ακραίας αγάπης, με τους ήρωες τους να επιδιώκουν μέσω αυτής τον εξαγνισμό. Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό δράμα με στοιχεία μαύρης κωμωδίας: Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν.

INFO

Είδος: Δράμα, Μαύρη Κωμωδία (95΄)

Χώρα: Ελλάδα (2023)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Κοκιασμένος, Κώστας Μπάρας, Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλης Ψωμάς, Ανδρέας Νάτσιος, Αγγελική Καρυστινού, Adrian Frieling, Ηλέκτρα Γεννατά, Νίκος Παντελίδης

Διανομή: New Star

================================

Η αυτοκρατορία του φωτός – Empire of light

Με φόντο μία παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας στις αρχές των ‘80s, η Χίλαρι (Ολίβια Κόλμαν), που εργάζεται σε έναν παλιό κινηματογράφο και ταλαιπωρείται με θέματα ψυχικής υγείας, συναντά τον νεαρό Στίβεν (Μάικλ Γουόρντ), που έχει μόλις πιάσει δουλειά στο σινεμά. Οι δύο πρωταγωνιστές μοιράζονται την ίδια ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και μέσα από την παράξενη και τρυφερή τους σχέση θα βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής, του κινηματογράφου και της κοινότητας.

INFO

Είδος: Δράμα (115΄)

Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία:  Σαμ Μέντεζ

Παίζουν: Ολίβια Κόλμαν, Μάικλ Γουόρντ, Τόμπι Τζόουνς, Κόλιν Φερθ, Τάνια Μούντι, Κρίσταλ Κλαρκ, Τομ Μπρουκ,

Διανομή: Feelgood

===================================

Χτύπος στην καλύβα – Knock at the cabin

Bασισμένο στο bestseller «The Cabin at the end of the world» του Πολ Τρέμπλεϊ το φιλμ επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι, τον Έρικ (Τζόναθαν Γκροφ) και τον Άντριου (Μπεν Άλντριτζ) και την υιοθετημένη κόρη τους, Γουέν (Κίρστεν Κούι), που κάνουν διακοπές σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος, όταν το σπίτι τους περικυκλώνεται από τέσσερις οπλισμένους αγνώστους: τον Λέοναρντ (Ντέιβ Μπατίστα), την Σαμπρίνα (Νίκι Αμούκα-Μπερντ), την Είντριεν (Άμπι Κουίν) και τον Ρέντμοντ (Ρούπερτ Γκριντ).

Η οικογένεια αιχμαλωτίζεται και οι τέσσερις άγνωστοι -οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους-  τους ενημερώνουν ότι τους στοιχειώνει και βασανίζει η ίδια προφητεία: θα έρθει το τέλος του κόσμου εκτός αν η οικογένεια σε αυτή την καλύβα διαλέξει ένα μέλος της, να πεθάνει. Το αν αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι είναι τρελοί ή έχουν δίκιο, δεν λύνει το πρόβλημα. Και τα δύο σενάρια είναι τρομακτικά. Είναι ένα θρίλερ που θέτει το καίριο ερώτημα σαν κεντρική ιδέα. Τι θα έκανες αν έπρεπε να σώσεις την οικογένειά σου ή την ανθρωπότητα, και θα μπορούσες να διαλέξεις μόνο ένα;

INFO

Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Τρόμου (100΄)

Χώρες: ΗΠΑ, Κίνα (2023)

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

Παίζουν: Ντέιβ Μπατίστα, Μπεν Όλντριτζ, Τζόναθαν Γκροφ, Νίκι Αμούκα- Μπερντ, Άμπι Κουίν και Ρούπερτ Γκριντ

Διανομή: Tulip

===============================================

Μέρες ξηρασίας – Kurak Günler

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλης της Τουρκίας, ο νεοφερμένος εισαγγελέας καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Η αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του πρωταγωνιστή έρχεται στο προσκήνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας με έντεχνους τρόπους, θίγοντας την ομοφοβία και την πατριαρχική κουλτούρα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Συνδυάζοντας νουάρ στοιχεία από κλασικές ταινίες αλλά και γουέστερν αναφορές σε μια μοντέρνα εκδοχή ενισχυμένη από την εξαιρετική φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη, ο Αλπέρ δημιουργεί ένα νέο-νουάρ πολιτικό θρίλερ που θίγει πολιτικά, έμφυλα και κοινωνικά ζητήματα που συναντάμε πέρα από την Τουρκική τοπική κοινωνία.

INFO

Είδος: Θρίλερ (131΄)

Χώρες: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κροατία (2022)

Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ

Παίζουν: Σελαχατίν Πσαλί, Εκίν Κοχ, Έρολ Μπαμπάογλου, Έρντεμ Σενοτσάκ

Διανομή: Μικρόκοσμος

===================================================

Αστερίξ & Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα – Astérix & Obélix: L’ Empire du Milieu

Βρισκόμαστε στο έτος 50 π. Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας (Λιν-Νταν Φαμ) μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκινήθηκε από έναν προδότη πρίγκιπα. Με τη βοήθεια ενός εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας καταφέρνει να διαφύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από -ποιους άλλους;- τους ξακουστούς πολεμιστές Αστερίξ (Γκιγιόμ Κανέ) και Οβελίξ (Ζιλ Λελούς). Οι δύο αχώριστοι ήρωες δέχονται ευχαρίστως να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να σώσει τη μητέρα της και να ελευθερώσει τη χώρα της. Έτσι αρχίζουν ένα μεγάλο ταξίδι προς την Κίνα, όπου τους περιμένει μια τεράστια περιπέτεια. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Καίσαρας (Βενσάν Κασέλ) και ο ισχυρός στρατός του, διψασμένοι για μια νέα κατάκτηση, αποφασίζουν να κατευθυνθούν κι αυτοί προς την Κίνα.

INFO

Είδος: Κωμωδία, Περιπέτεια (114΄)

Χώρα: Γαλλία (2023)

Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Κανέ

Παίζουν: Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, Τζόναθαν Κοέν, Ραμζί Μπεντιά, Λεανά Σεά, Μελανί Τιερί, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Χοσέ Γκαρσία, Πιέρ Ρισάρ

Διανομή: Rosebud.21, Spentzos Film

===================================================

Δυο φίλοι και ένας ασβούλης – Two buddies & a badger

Η ζωή στο τούνελ κυλάει όμορφα για τον Τούτσον, τον Λούντιγουντ και τον Ασβό, μέχρι που μία αυστηρή υπάλληλος του τρένου αποφασίζει να τους διώξει. Μόνο ο παππούς Τούτσον, ο θρυλικός πειρατής Καπετάν Τούτσον, μπορεί να τους σώσει. Για να τον βρουν, ταξιδεύουν στα πιο απίστευτα μέρη μέχρι που συνειδητοποιούν ότι η βοήθεια που ψάχνουν είναι πολύ κοντά τους, έχει εκατό κεφάλια και πάνω από δεκατέσσερα πόδια…

Εμπνευσμένη από το θρυλικό ντουέτο των μουσικών Tootson and Ludiwood (aka Knutsen & Ludvigsen, στα ελληνικά Τούτσον και Λούντιγουντ), η χαριτωμένη ταινία κινουμένων σχεδίων από τη μας ταξιδεύει στα πιο απίθανα μέρη με μία περιπέτεια γεμάτη τραγούδια, γέλιο και ανατροπές.

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακό. Μεταγλωττισμένο (78΄)

Χώρα: Νορβηγία (2022)

Σκηνοθεσία: Ρουν Σπάανς, Γκάνχιλντ Ένγκερ

Ακούγονται: Άγγελος Λιάγκος, Αποστόλης Ψυχράμης, Λητώ Αμπατζή, Φώτης Πετρίδης, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Λυδία Τζανουδάκη, Βασίλης Μήλιος, Πηνελόπη Σκαλκώτου

Διανομή: Tanweer

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ