Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ιστορική βιογραφία του Αλέκου Παναγούλη στην πόλη

Στρατιωτικά έγγραφα, ιδιόγραφα σημειώματα, μυστική αλληλογραφία, προσωπικά ημερολόγια από τους μήνες κράτησής του στις φυλακές, σχεδιαγράμματα, απόρρητες εκθέσεις, αποκαλυπτικές μαρτυρίες, αναφορές μυστικών υπηρεσιών που τον παρακολουθούσαν και άλλα στοιχεία από το πλούσιο αρχείο της ΕΣΑ καθώς και της οικογένειας Παναγούλη περιλαμβάνει η ιστορική βιογραφία «Αλέξανδρος Παναγούλης, πρόβες θανάτου», του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά.

Ένας τόμος με δεκάδες ντοκουμέντα μεγάλης ιστορικής αξίας, του οποίου η παρουσίαση θα γίνει στη Γλυφάδα την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα).

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης (1939-1976) υπήρξε εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα και διέθετε τις περγαμηνές για να γίνει ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, αν δεν έχανε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 37 ετών, σε ένα μυστηριώδες αυτοκινητιστικό δυστύχημα την Πρωτομαγιά του 1976. Η ζωή και η δράση του αποτέλεσαν υλικό για τουλάχιστον ένα διεθνές μπεστ σέλερ, το βιβλίο «Ένας άνδρας» της Ιταλίδας δημοσιογράφου Οριάνας Φαλάτσι και άλλα που γράφτηκαν μετά το θάνατό του. Ένα από αυτά είναι το εν λόγω έργο του Κώστα Μαρδά, το οποίο κυκλοφόρησε το 1997.

Τον Μάιο του 2022 επανεκδόθηκε, για να δοθεί εκ νέου η ευκαιρία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να προσεγγίσει μια σπουδαία προσωπικότητα του 20ου αιώνα. Δουλεύοντας με ένα τεράστιο σε όγκο υλικό, ο συγγραφέας επιχειρεί να ανασυνθέσει την πορεία του Παναγούλη, να φωτίσει σημεία της διαδρομής του που βρίσκονται ακόμη σε «γκρίζα ζώνη» και να γνωρίσει στο ευρύτερο κοινό ένα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα της δεκαετίας του ’70, έναν ήρωα, ποιητή και μάχιμο πολιτικό, του οποίου η αύρα φτάνει λαμπερή μέχρι τις μέρες μας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

– Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

– Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

– Ο καταδικασθείς σε 16 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην απόπειρα κατά του δικτάτορα, Γιώργος Αβράμης.

– Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Μαρδάς.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοτική σύμβουλος Γλυφάδας, δημοσιογράφος Γεωργία Βαμβακερού.

Ποιήματα του Αγωνιστή, γραμμένα μέσα από τη φυλακή, θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Βασιλάκης και Ηρώ Κισσανδράκη.

Όλες οι ειδήσεις από την Γλυφάδα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ