Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΣΥΛΛΑΙΟΣ – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία» του Αντώνη Βλασσόπουλου (εκδόσεις Ροδολίβος), πραγματοποιείται την Τετάρτη, στις 7μμ, στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον Ηλεκτρικού Σταθμού Ν. Ιωνίας).
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ένωση Συλλαίων και η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Αττικής “Η Καππαδοκία”.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Τάκης Σαλκιτζόγλου, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων, συγγραφέας-ιστορικός.
Αρχάγγελος Γαβριήλ, συγγραφέας, Μέλοπς του ΔΣ του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ..
Αντώνης Βλασσόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου.
Συντονιστής εκδήλωσης: Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ..
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο του παππού του δεν το ξέχασε, ούτε και πέρα από τον Ατλαντικό, ο συγγραφέας
Αντώνης Βλασσόπουλος, μηχανικός στο επάγγελμα. Ένα από τα ελάχιστα αντίτυπα που υπάρχουν σήμερα, διασώθηκε στο εφιαλτικό ταξίδι ξεριζωμού μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά.
Σκύβει λοιπόν ευλαβικά μ’ ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο ‘Ο Συλλαίος – Ζωή και Βία στη Μικρά Ασία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ροδολίβος και μας χαρίζει το πολύτιμο απόσταγμα του “γλωσσολογικού, κοινωνιολογικού και λίαν τερπνού συγγράμματος”, αληθινού λαογραφικού θησαυρού της Ανατολίας που, αναπάντεχα ίσως, συνέγραψε ο παππούς του Νικόλαος Βακαλόπουλος, παρασημοφορημένος από την Πύλη, δημοτικός ιατρός Σμύρνης.
Στο μυθιστόρημα εξιστορούνταν οι δραματικές περιπέτειες στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα ενός ανθρώπου, του Αλέξανδρου, που καταγόταν από την πανέμορφη Σύλλη του Ικονίου.
Τόποι, χωριά και πόλεις, ήθη και έθιμα, εδέσματα και άσματα, μύθοι και παροιμίες, διάλεκτοι
(Σύλλη, Όλυμπος, Κατιρλί), ιατρικά και κοινωνικά θέματα προσφέρονται και περιγράφονται
απλόχερα στο βιβλίο. Στοιχειωμένος όμως από το οικογενειακό αντίτυπο -αλλά και εκείνο το
Οθωμανικό μετάλλιο- που μετά βίας διέσωσε η γιαγιά του, ο συγγραφέας του νέου “Συλλαίου” αναζητεί οιωνούς για τα μετέπειτα γεγονότα του 1922, περνώντας από την “πρωτότυπο Ασιανή μυθιστορία” στην Ιστορία, μπάινοντας σε μια ιδιόμορφη συγγραφική οδό, κατευθυνόμενος σε τόπους, όπου το παρελθόν γίνεται παρόν και αντίστροφα.
Ο Αντώνης Βλασσόπουλος ταξιδεύει επιδέξια στο χρόνο, επαναφέρει λογοτεχνικά στη ζωή τον παππού του, που δεν έχει γνωρίσει ποτέ, και συνομιλεί μαζί του για τη ζωή της οικογένειας στην Σμύρνη, για τη συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία, στην Ανατολία για εκατοντάδες χρόνια, αλλά και για την πορεία προς το μεγάλο Κενό, που άφησε η καταστροφή του1922.
Διαβάστε επίσης: Μεταναστεύγω μάνα μου