Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Eπιπλέον χρηματοδότηση και διευκολύνσεις στους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ

Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ στους Δήμους για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφορούν στο 2022 διεκδικεί η ΚΕΔΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέλη της Ένωσης ζήτησαν από τον υπουργό, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΟΤΑ για περεταίρω οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέρργειας.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αποδοθούν άμεσα στους Δήμους 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφορούν την περσινή χρονιά. Οι Δήμοι από την πλευρά τους, θα καταθέσουν – όταν τους ζητηθεί – τα στοιχεία των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που πραγματοποίησαν.

Στην συνάντηση η ΚΕΔΕ, έλαβε την διαβεβαίωση πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για την λειτουργία των ΚΔΑΠ.

Αναφορικά με το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, η πάγια θέση της ΚΕΔΕ παραμένει για άμεση σύσταση και σύγκληση ειδικής επιτροπής που θα εξακριβώνει τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων στο θέμα αυτό. Αναφορικά με τα έξοδα κάλυψης της ναυαγοσωστικής κάλυψης για το έτος 2022, συμφωνήθηκε να καταβληθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Σε σχέση με την διαγραφή των βεβαιωθέντων οφειλών στους Δήμους, η ΚΕΔΕ εισηγείται να συμπληρωθεί η διάταξη έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό ότι η παραγραφή γίνεται εντός 5 ετών από την δημιουργία της εφόσον δεν έχει γίνει βεβαίωση και δεν έχει συνταχθεί χρηματιστικός κατάλογος, όπως επίσης και μετά την βεβαίωση εντός 5 ετών θα γίνεται παραγραφή της οφειλής εφόσον ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία πράξη εκτέλεσης της είσπραξης που περιέχει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως άρση φορολογικής ενημερότητας, δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμός.

Συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά ή διττή ερμηνεία που δίνει η διάταξη σχετικά με τις διαγραφές των εγκεκριμένων αλλά και των ρυθμισμένων οφειλών προ του 2012, ενώ σταθμίστηκε μετά από πρόταση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας παραγραφής οφειλών μέσω εισαγωγής τους στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στη συνάντηση, ζήτησε να υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ που προβλέπεται από τον νόμο και αφορά τους Δήμους που δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα και δεν μπορούν να συνάπτουν δάνεια για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Αναφορικά με τις ΔΕΥΑ, συμφωνήθηκε να δοθούν 20 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ωστόσο για να καλυφθούν οι πραγματικές υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ, που εκτοξεύτηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως αν δεν δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα, τότε οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας θα πτωχεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε και φαίνεται πως οι θέσεις της ΚΕΔΕ εισακούστηκαν, αφορά το άρθρο 58 – “Εκλογές δημοτικών αρχών – Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων – Τροποποίηση παρ. 1 και 11 άρθρου 15 ν. 4804/2021” – του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, με την ΚΕΔΕ να επιμένει πως η μείωση από 80% σε 60% των υποψηφίων στις δημοτικές κοινότητες είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Τέλος, ζητήθηκε επίσης από τα αρμόδια υπουργεία να μην υπάρχουν περικοπές στις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που ζητάνε οι Δήμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ