Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μίλτος Τεντόγλου, ο άλτης όλων των Ελλήνων

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή.

Συχνά έρχονται και μας συναντούν στη ζωή μας, κάποια ευχάριστα γεγονότα που μας γεμίζουν χαρά και περηφάνια. Ιδιαίτερα, όταν αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού, τότε ο αθλητής την επιτυχία του αυτή τη μοιράζεται με τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της χώρας του, με τους συναθλητές του, και περισσότερο με τους συμπατριώτες του, με τους συγχωριανούς του, με όλους, μικρούς και μεγάλους.

Ένα τέτοιο πολύ ευχάριστο γεγονός μας χάρισε, πριν από λίγες ημέρες, ο σπουδαίος αθλητής του Στίβου στο αγώνισμα «Άλμα εις μήκος», Μιλτιάδης (Μίλτος) Τεντόγλου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 (25 ετών σήμερα) και έχει Μικρασιατική καταγωγή. Μεγάλωσε στα Γρεβενά, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφηβος εξασκούσε, ως χόμπι, το παρκούρ και ξεκίνησε στίβο εντελώς τυχαία σε ηλικία 15 ετών μετά από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή στίβου Βαγγέλη Παπανίκου, που ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και την αλτικότητα του αθλητή. Η εξέλιξή του ήταν γρήγορη και επιτυχημένη, και στον Τύπο βρίσκουμε εγκωμιαστικά σχόλια για τον «ιπτάμενο άλτη » όπως τον αποκαλούν, που συχνά ξεχνά να πάρει και την αμοιβή του!

Διαβάζουμε ότι:
• Έφερε στην Ελλάδα Χρυσό Μετάλλιο στον Στίβο, στο άλμα εις μήκος ανδρών, κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2020.
• «8,60μ. Ο ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ, Νο. 1, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»,Πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.
• Είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο, και αργυρός παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον το 2022.
• Ακόμα έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι το 2022, με άλμα στο μήκος 8,55μ. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αθλητές.
• Επίσης, έχει αναδειχθεί Πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, και Πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο το 2021.
• «Από το παρκούρ στην κορυφή του Ολυμπιακού Βάθρου», διαβάζουμε στον Τύπο (Καθημερινή, 2- 8 – 21), και άλλες εφημερίδες χαρακτηρίζουν τον Μίλτο ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ «Παγκόσμιο Έλληνα που πετά …» και φέρνει χρυσά άλματα στην Ελλάδα!

Είναι πολλές οι διακρίσεις και τα Μετάλλια του σπουδαίου άλτη μας, μέχρι που φτάσαμε στις 8 Φεβρουαρίου 2023, που όλοι μιλούσαμε… για τα παπούτσια του αθλητή μας .

Στη διοργάνωση κλειστού στίβου «Copernicus Cup» στο Τορούν της Πολωνίας, ο Μίλτος ΤΕΝΤΌΓΛΟΥ πέτυχε την καλύτερη επίδοση, με άλμα 8,40 μ. προηγούμενος κατά 23 εκ. του δευτέρου σε επίδοση άλτη. Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την ακύρωση της επίδοσης του αθλητή, εξαιτίας … «του ακαταλλήλου των υποδημάτων του », παρότι δεν είχε προβεί εξαρχής σε σχετικό έλεγχο, πριν από τις προσπάθειές του στο Τορούν. Η αντίδραση του ήταν άμεση και δυναμική. Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης, στις 15 Φεβρουαρίου 2023 ο Μίλτος Τεντόγλου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Λέβεν, όπου πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως εκείνη τη χρονική στιγμή, με άλμα 8,41 μ. στην τέταρτη προσπάθειά του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, είναι πολλά περισσότερα από κορυφαίος αθλητής . Πολύ πικραμένος για το δυσάρεστο συμβάν με τα παπούτσια, είπε: «Ήταν ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. Κάνω όποτε θέλω το 8,40 μ.»

Ο δημοσιογράφος και παλιός αθλητής Στίβου, Νίκος Μάνεσης είπε σε εκπομπή του, ότι είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και ενοχλημένος με όσα έγιναν εις βάρος του Μίλτου Τεντόγλου. Με αφορμή την ακύρωση του άλματός του, ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ, καταδίκασε την απόφαση αυτή, και την Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου, προσθέτοντας ότι όλη η Δ.Ο.Σ… «Θα πρέπει μετά από αυτά τα γεγονότα, να κυκλοφορεί με σαγιονάρες, και μάλιστα αυτές που είχαμε στον στρατό, τις πολύ φτηνές…»

Επιστρέφοντας ο αθλητής στην Ελλάδα, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κόσμος τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, και τον ευχαρίστησε για την υπερπροσπάθεια που έκανε. Κι εκείνος είπε με σεμνότητα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων: «Έκανα 8,41 μ. για μένα και γι’ αυτούς. Ήθελα να το δουν ότι δεν επηρεάζουν τα παπούτσια. Στόχος μου αυτής της χρονιάς είναι, όπως λέω πάντα, το ΧΡΥΣΟ σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά και μια μεγάλη επίδοση . Είμαι έτοιμος για ένα άλμα 8,70 μ. μέσα στη χρονιά . Όχι τώρα στον κλειστό. Για τον ανοιχτό όμως, αυτός είναι ο στόχος, τα 8,70 μ.!»

Τέλος, από τη «μάχη των παπουτσιών » προέκυψε και μία ευχάριστη είδηση. Τα περιβόητα παπούτσια του κορυφαίου αθλητή για τα οποία ακυρώθηκε το πρώτο άλμα του, για να σαρώσει στη συνέχεια με άλλα παπούτσια, ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ! Όπως δήλωσε ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι, τα παπούτσια θα διατεθούν σε δημοπρασία και τα χρήματα θα μοιραστούν για τα σεισμόπληκτα παιδιά της Τουρκίας!

Την είδηση αυτή δέχτηκε η Τουρκία με ευχαριστίες και ύμνους ευγνωμοσύνης για τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή!

Τέλος, την Κυριακή που μας πέρασε, ο Μίλτος Τεντόγλου πιστοποίησε ότι είναι ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Κωνσταντινούπολη, με επίδοση 8,30 μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ