Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρώτος στην βιοανακύκλωση ο Δήμος

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από την ανταπόκριση των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου στην υλοποίηση του προγράμματος των καφέ κάδων ανακύκλωσης για την συλλογή των βιοαποβλήτων.

Οι κάτοικοι της πόλης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθούν για την σωστή χρήση των κάδων και την αύξηση των βιοαποβλήτων των νοικοκυριών που δεν θα καταλήγουν στην χωματερή, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα και με την δημοτική Αρχή του Παλαιού Φαλήρου, η πλειονότητα των κατοίκων που μετείχαν στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ήταν ενημερωμένοι σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που σηματοδοτεί την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα.

Η αρχή των δράσεων ενημέρωσης έγινε από τον προαύλιο χώρο της Παναγίτσας όπου, παρουσία του δημάρχου Γ. Φωστηρόπουλου, οι αρμόδιοι του τομέα καθαριότητας της πόλης μοίρασαν το έντυπο ενημερωτικό υλικό και παρουσίασαν τις σωστές πρακτικές διαχείρισης και ανακύκλωσης των διαφόρων απορριμμάτων.

Στο πρόγραμμα του Δήμου είναι η σταδιακή επέκταση των καφέ κάδων σε όλες τις γειτονιές του Π. Φαλήρου ο οποίος είναι σήμερα πρωτοπόρος Πανελλαδικά στον τομέα της βιοανακύκλωσης, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι εκτρέπει από την ταφή περισσότερο από το 4,5% του συνόλου των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη.

Παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα συγκεκριμένα ποσοστά κατατάσσουν το Παλαιό Φάληρο στην πρώτη θέση μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε καθαρότητα των βιοανακυκλώσιμων υλικών. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι, μέχρι το 2024 τα ποσοστά αυτά να έχουν ξεπεράσει το 15%.

Όσον αφορά στην συνέχεια του προγράμματος ενημέρωσης, καθημερινά από τις δέκα το πρωί τα κλιμάκια των στελεχών του Δήμου βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου μοιράζουν φυλλάδια και δίνουν δωρεάν φυτόχωμα προερχόμενο από την διαδικασία κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων του Δήμου.

Αναφερόμενος στο θέμα, τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευρά Δήμου, καθώς και της ανταπόκρισης των πολιτών στην υιοθέτηση της ανακύκλωσης από κάθε νοικοκυριό, ο δήμαρχος Γ. Φωστηρόπουλος επεσήμανε: «Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου δίνει τη δέουσα προτεραιότητα, με πράξεις, σχέδιο και δράσεις, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η βιοανακύκλωση και η ανακύκλωση γενικότερα, είναι ο πράσινος σηματοδότης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πολιτικής της δημοτικής μας Αρχής.
Προς αυτή την κατεύθυνση η προσπάθεια είναι συνεχής, αδιάκοπη και καθημερινή, όπως ακριβώς και η σκληρή μάχη για την καθαριότητα.

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μορφές ανακύκλωσης που ήδη έχουμε αναπτύξει, στοχεύουμε ταυτόχρονα στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων της πόλης μας, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας πόρους και ενέργεια.
Στα βιοαπόβλητα ξεκινήσαμε, χρησιμοποιώντας φύλλα και κλαδέματα, που συλλέγονται καθημερινά από τα πάρκα και τους Δημοτικούς κήπους. Στη διαδικασία προστέθηκε και η επεξεργασία υπολειμμάτων τροφών, που παράγονται από επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και αγορές της περιοχής μας.

Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο κρίσιμο βήμα: Τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών από τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα μόλις άρχισε και θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της πόλης, σε όλες τις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου.
Σας ζητώ προσωπικά, να υποστηρίξουμε όλοι μαζί, το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της πόλης μας. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν σε όλη την πόλη.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να μελετήσετε το ενημερωτικό κείμενο τεχνικών οδηγιών, το οποίο είναι στη διάθεση σας, περιέχοντας τις λεπτομέρειες που θα σας λύσουν κάθε απορία.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε σημαντικές δράσεις, εντείνοντας τώρα, όλοι τις προσπάθειες μας, από κοινού, στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μας, προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης φροντίδας για το περιβάλλον.

Συνειδητοποιώντας, ατομικά κάθε ένας από εμάς, κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, όλα τα μέλη της φαληριώτικης κοινωνίας, την ουσιαστική έννοια διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το περιβαλλοντολογικό όφελος είναι για όλους και μας αφορά όλους. Εμάς και τις επόμενες γενιές. Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε επίσης: Εσπερίδα για γονείς-εκπαιδευτικούς για την ισότητα τω φύλων

Ειδήσεις από το Παλαιό Φάληρο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ