Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΕΛΚΕΘΕ: «Εξαιρετικής ποιότητας» τα θαλάσσια ύδατα Βουλιαγμένης

Διαψεύδουν το ΠΑΚΟΕ οι μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών σε Βουλιαγμένη και Καβούρι. Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, όχι μόνο «δεν σημειώνονται τιμές που αποτυπώνουν μόλυνση των υδάτων κολύμβησης από κοπρανώδους προέλευσης μικροοργανισμούς», αλλά τα νερά «κατατάσσονται στην κατηγορία υδάτων κολύμβησης «εξαιρετικής ποιότητας».

Οι εργαστηριακές αναλύσεις των θαλασσίων υδάτων της Βουλιαγμένης και του Καβουριού από το ΕΛΚΕΘΕ, πραγματοποιήθηκαν στις 15 Μαρτίου κατόπιν αιτήματος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ που εντόπιζε επικίνδυνους μικροοργανισμούς σε παραλίες της πόλης.

Σε ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή ζήτησε από το ΕΛΚΕΘΕ – πιστοποιημένου Επιστημονικού Φορέα Δημοσίου Δικαίου – να πραγματοποιήσει δειγματοληψία των υδάτων από τα σημεία που αναφέρονται σε Δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ και να ενημερώσει το Δήμο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παραδόθηκαν στον Δήμο σε μορφή Τεχνικής Εκθεσης, η οποία υπογράφεται από τρεις επιστήμονες, έναν θαλάσσιο γεωλόγο και δύο βιολόγους. Η έκθεση «περιγράφει τη μεθοδολογία, τα σημεία υδροληψίας, τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές, τις πιστοποιήσεις του κέντρου, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα».

Επίσης, οι αρμόδιοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπέβαλαν αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής – την πλέον αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των υδάτων – προκειμένου να προβεί άμεσα σε υδροληψίες των θαλάσσιων υδάτων εντός των ορίων της πόλης. Αυτό το έπραξε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «… προκειμένου να αποκαταστήσει τη δυσφήμιση που έχει υποστεί η πόλη από το ΠΑΚΟΕ και τους “πολιτικούς του συνοδοιπόρους”».

Σημειώνεται πως από το πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ διαπιστώνεται «… σειρά αστοχιών στις υποτιθέμενες “μετρήσεις” του ΠΑΚΟΕ καθώς οι αναφερόμενες συντεταγμένες είναι ανακριβείς σε βαθμό που δεν προκύπτουν τα σημεία της δειγματοληψίας, οι αναφερόμενες τιμές μικροοργανισμών έχουν σημαντικές αντιφάσεις μεταξύ τους και τέλος, οι αναφερόμενες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με το από 10 Μαρτίου Δελτίου Τύπου τους, στις 6 Μαρτίου, μετά από βροχοπτώσεις διάρκειας τριών ημερών όταν η διεθνής επιστημονική μεθοδολογία αναφέρει πως οι υδροληψίες πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 72 ώρες μετά από την τελευταία βροχόπτωση».

Με μηνύσεις προειδοποιεί ο Δήμος

Μετά την ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προέβη άμεσα σε ενέργειες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και την αποκατάσταση του κύρους και της φήμης της πόλης.

Ειδικότερα:

– Ζήτησε από τους πλέον αρμόδιους και πιστοποιημένους φορείς, το ΕΛΚΕΘΕ και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής υδροληψίες για να διαπιστωθεί η αλήθεια σχετικά με την καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων.

– Απέστειλε στο ΠΑΚΟΕ εξώδικη πρόσκληση μέσω της οποίας ζήτησε την άμεση ανάκληση των δυσφημιστικών δημοσιευμάτων για την αποκατάσταση του κύρους της πόλης.

– Στην περίπτωση που το ΠΑΚΟΕ δεν ανακαλέσει τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, ο Δήμος προτίθεται να καταθέσει μήνυση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση, και ταυτόχρονα να ζητήσει με αγωγή από το ΠΑΚΟΕ το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσαν τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα.

Διαβάστε επίσης: Γρ. Κωνσταντέλλος: Αντιπολιτευτικοί κύκλοι δυσφημούν την πόλη – Το ΠΑΚΟΕ δεν είναι αναγνωρισμένο εργαστήριο

Ειδήσεις από Bάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ