Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ειρηνοδρομία 2023: Τρέχουμε για την Ειρήνη, κερδίζουμε τη Ζωή

Περί τους 3.500 δρομείς αναμένεται να υποδεχτεί η «Ειρηνοδρομία 2023», η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ. καθώς επίσης και μια διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση και τελούν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης στα κτήρια του πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ. Στο συγκεκριμένο, μάλιστα, χώρο βρίσκονται και μερικά προσωπικά αντικείμενα του Αλέκου Παναγούλη, όπως για παράδειγμα το γραφείο του. Η συνέντευξη Τύπου έγινε με την παρουσία Ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι παροχές του Δήμου για όλους τους δρομείς, όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και στη φάση της προετοιμασίας τους, όπως η δωρεάν προπονητική προετοιμασία και ο δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αντιδήμαρχος Σπήλιος Διαβολίτσης στο πρόγραμμα Kids Athletics, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Ειρηνοδρομίας, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, τα οποία θα γνωρίσουν τη μαγεία του κλασσικού αθλητισμού μέσα από το παιχνίδι.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η νέα εικαστική προσέγγιση του μεταλλίου που θα φέρει την τρισδιάστατη προσωπογραφία του Αλέκου Παναγούλη, αλλά και το πρόγραμμα Εθελοντισμού της Ειρηνοδρομίας, καθώς οι εθελόντριες και εθελοντές αποτελούν ένα ζωντανό και αναπόσπαστο μέρος της διοργάνωσης.

Όσον αφορά στα κοινωνικά μηνύματα και τους συμβολισμούς της φετινής Ειρηνοδρομίας, ο κ. Διαβολίτσης είπε: «Η Δημοκρατία, η Ειρήνη και η συμπερίληψη είναι το τρίπτυχο των αξιών που η Ειρηνοδρομία αναδεικνύει και εκπροσωπεί. Το διαχρονικό σύνθημα της Ειρηνοδρομίας είναι: “Τρέχουμε για την ειρήνη, κερδίσουμε τη ζωή”, ενώ το φετινό παράλληλο σύνθημα είναι “Είμαστε μοναδικοί, είμαστε ίσοι” που θα αναδειχθεί και μέσα από τη συνεργασία μας με το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης και συνάθλησης Uniquall».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μαθάς ανακοίνωσε το φετινό πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Παναγούλεια», τον θεσμό που πραγματοποιείται με συνέπεια και πάθος εδώ και 43 χρόνια από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη. Επιγραμματικά, το πρόγραμμα των Παναγούλειων, στις 6 και 7 Μαΐου, θα περιλαμβάνει το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο του Αλέκου Παναγούλη, μια μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, και την τελευταία ημέρα, την Κυριακή, μια επετειακή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου.

Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και εμπνευστής του προγράμματος Uniquall, Δημήτρης Παπανικολάου, τόνισε τη στήριξή του στη φετινή Ειρηνοδρομία αναφέροντας: «Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ακούγεται η λέξη συμπερίληψη και το “όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς” και η Ειρηνοδρομία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαι στο πλάι σας! Και αυτό γιατί κάνετε καλό στην κοινωνία. Και αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο για ένα Δήμο. Και το λέω ευθέως, εξάλλου η ευθύτητα είναι χαρακτηριστικό του αυτισμού. Χρειάζεται σεβασμός στη μοναδικότητα και για να πάει το μήνυμα αυτό πιο μακριά και να αγγίξει περισσότερο κόσμο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Η πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, στην τοποθέτησή της επέλεξε να σταθεί στα οφέλη της άσκησης στην υγεία παιδιών και εφήβων, τονίζοντας πως η Ειρηνοδρομία λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, στην απόκτηση δηλαδή πιο υγιεινών συνηθειών, που θα συμβάλλουν στο να μην είναι η χώρα μας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους.

Οι πρωταθλητές Μαρία Λουΐζα Βρυώνη, Άννα Στρούμπου, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Ντενίζ Δημάκη, εξέφρασαν εμφατικά την αμέριστη στήριξή τους στην Ειρηνοδρομία, ως θεσμό και ως διοργάνωση, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τα δυνατά συναισθήματα που τους προκαλούν οι έντονοι συμβολισμοί και οι αξίες αυτού του αγώνα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μέρος των εσόδων της Ειρηνοδρομίας θα διατεθεί σε έναν κοινωνικό φορέα. Φέτος η διοργάνωση θα στηρίξει το UniquAll, το αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με εμπνευστή και δημιουργό τον Δημήτρη Παπανικολάου, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση νευροδιαφορετικών παιδιών.

Διαβάστε εδώ το μήνυμα της δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου.

Διαβάστε επίσης: Αγώνας κατά της βίας από μαθητές φροντιστηρίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ