Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση για τα 87 χρόνια από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου

Τον Ελευθέριο Βενιζέλο τίμησαν πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η Ένωση Κρητών της πόλης, 87 χρόνια από το θάνατο του χαρισματικού ηγέτη που συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας.

Αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στάθηκε η επισκευή του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Δημιουργός του, ο γλύπτης Σταύρος Βαλασάκης. Στην ανάγλυφη πινακίδα, η οποία δεν υπάρχει πια στο σημείο καθώς κλάπηκε από εκείνους που βεβήλωσαν το άγαλμα, αναφερόταν ότι ο αδριάντας του Ελ. Βενιζέλου ανεγέρθηκε με μέριμνα της Ένωσης Κρητών Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Βάρκιζας, εν έτει 1996, με δαπάνες του Σταύρου Τερζάκη, αντιπροέδρου του Συλλόγου, στη μνήμη της συζύγου του, Ελευθερίας.

«Σήμερα είναι μια μέρα που ακόμη κι ο ουρανός θυμάται και δακρύζει. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία των τελευταίων 150 ετών στη χώρα μας», είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ο κ. Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της εποχής – κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά το τέλος του – που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, σχολίασε: «Ο εξαιρετικός μας λαός έχει και θανατηφόρα μειονεκτήματα, όπως τη διχόνοια, που χτυπά όταν οι Έλληνες μεγαλουργούμε, όταν η Ελλάδα γίνεται χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Όπως ανέφερε, αν οι Έλληνες δεν διακατέχονταν από μεμψιμοιρία, τότε τα πράγματα πιθανότατα σήμερα να ήταν διαφορετικά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωσης Κρητών Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Νίκος Αγγελάκης, αναφέρθηκε στη δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου, που «με τον απαράμιλλο ψυχισμό και την αίγλη του, σφραγίζει ακόμα και τώρα τη μοίρα του τόπου μας. Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε», συνέχισε, «αν μας έβλεπε αυτός ο επαναστάτης του Θέρισσου του 1905, από το Ακρωτήρι που αναπαύεται, θα μας έλεγε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα ειρηνικό Θέρισσο, που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις του καλού που κουβαλάει ο λαός μας στην ψυχή του, τις αξίες του και τα όνειρά του, γιατί αξίζουμε το καλύτερο σαν λαός».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Κρητών της πόλης, Υποναύαρχος ε.α., Γιώργος Λεμονάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, Εμμανουήλ Πατεράκης.

Κλείνοντας, η ομάδα του χορευτικού της Ένωσης Κρητών χόρεψε πεντοζάλη.

Διαβάστε επίσης: Παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Βούλας το 10ο XTERRA Greece – Vouliagmeni Off Road TRIathlon-Aquathlon 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ