Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων και των οικογενειών τους από το Σουδάν

Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν νωρίτερα σήμερα, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην ‘Ακαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χέκστρα για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Υπενθυμίζεται ότι επτά ακόμη είχαν φτάσει στην ‘Ακαμπα τις πρώτες πρωινές ώρες με τον ίδιο τρόπο.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ανδρ. Κατσανιώτης: Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά τους πρώτους Έλληνες από το Σουδάν

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά την άφιξη του μεταγωγικού αεροσκάφους C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, που προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, σήμερα το πρωί, μεταφέροντας 17 άτομα από το Σουδάν.

Ο κ. Κατσανιώτης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους «όσοι προσπάθησαν για να έχουμε σήμερα εδώ τους συμπατριώτες», ενώ επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν».

Το υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε, προχώρησε σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το Σουδάν». «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όλοι οι Έλληνες από το Σουδάν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «είναι μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως σημείωσε, «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».

Εκτός από το C-27 που έφτασε σήμερα στην Ελευσίνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω». «Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «οι δύο τραυματίες κατευθύνονται, ήδη, προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα φιλοξενηθούν και οι συγγενείς τους για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί».

Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να εpιστρέψουν σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν». «Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Είμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».

Ενημέρωσε ο Ν. Δένδιας τους εκπροσώπους των κομμάτων 

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση στο Σουδάν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Γιάννης Μπουρνούς, από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Δημήτρης Λιάπης.

Κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

Κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που ισχύει από σήμερα, συνήφθη στο Σουδάν μεταξύ των εμπολέμων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έκαναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο Χαρτούμ, οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι σπάνιοι σήμερα ενώ, όπως συμβαίνει με κάθε ανακοίνωση εκεχειρίας, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του αντίπαλου στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ότι συνεχίζουν τις πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.

Η ένταση των μαχών σε συνοικίες είχε πράγματι μειωθεί μετά την έναρξη το Σάββατο των απομακρύνσεων ξένων πολιτών.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως αρχίζει την απομάκρυνση των υπηκόων του -τρεις ημέρες μετά την απομάκρυνση των διπλωματών του-, «κατά προτεραιότητα των οικογενειών με παιδιά και των πιο ηλικιωμένων ή αυτών που έχουν πρόβλημα υγείας».

Πάντως σε άλλες συνοικίες, οι συγκρούσεις έχουν γίνει ακόμη πιο καταστροφικές. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και των οποίων η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, καταστήματα φαίνονται να έχουν πυρποληθεί, πολυκατοικίες να έχουν καταρρεύσει και άμαχοι να περιφέρονται μέσα σε συντρίμμια που ακόμη καπνίζουν και μαρτυρούν τη σφοδρότητα των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών πυροβολικού.

 «Εντατικές διαπραγματεύσεις» 

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου, περισσότεροι από 420 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με το ΟΗΕ, όμως «έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις», οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) «αποδέχθηκαν μια κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπλίνκεν λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία χθες, Δευτέρα, τα μεσάνυχα (σήμερα στη 01:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και οι παραστρατιωτικοί του υπαρχηγού του που έγινε αντίπαλός του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επιβεβαίωσαν μια «εκεχειρία αφιερωμένη στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ο Χάλεντ Όμαρ Γιούσεφ, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων της Ελευθερίας και της Αλλαγής (LCF), του ιστορικού συνασπισμού πολιτών που εκδιώχθηκε από την εξουσία με το πραξικόπημα, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ικανοποίησή του «για την αμερικανική μεσολάβηση» με την οποία αποκαταστάθηκαν «επαφές με τις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ» για την επίτευξη «αυτής της ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

«Θα προσφέρει το χώρο για ένα διάλογο για το πώς να επιτευχθεί μια οριστική κατάπαυση του πυρός», διευκρίνισε, ενώ ο Μπλίνκεν δήλωσε πως εργάζεται μαζί με συμμάχους για μια «επιτροπή» η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Σουδάν. Οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για μια «σαουδοαμερικανική» μεσολάβηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει απόψε με θέμα τη σύγκρουση στο Σουδάν.

Παρά την αναχώρηση πολυάριθμων διπλωματών και ξένων πολιτών, ο Φόλκερ Πέρτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να πετύχει από τους στρατιωτικούς μια μετάβαση προς τη δημοκρατία, έχει παραμείνει στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.000 υπήκοοι της ΕΕ έχουν απομακρυνθεί. Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα πως απομάκρυνε «όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονταν στο Χαρτούμ» και επιθυμούσαν να φύγουν.

Περίπου 700 διεθνείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πρεσβειών «απομακρύνθηκαν προς το Πορτ-Σουδάν», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων έχουν πάψει να λειτουργούν.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας: Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων στο Σουδάν

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ