O Άδωνις Γεωργιάδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την τετραετία που ολοκληρώνεται βρέθηκε στην πολιτική ηγεσία του «καυτού» Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, λόγω της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην οικονομική ζωή του μέσου Έλληνα. Οι αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, με τον ίδιο να υπεραμύνεται των επιλογών, τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αναφέρεται στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και τι θα κληθεί να κρίνει μπροστά στην κάλπη ο πολίτης, ενώ κάνει κι έναν σύντομο απολογισμό της υπουργικής του θητείας.
Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Ποιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου κύριε Γεωργιάδη; Γιατί λέτε ότι αυτές οι κάλπες είναι πιο κρίσιμες από αυτές που θα ακολουθήσουν;
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι περίεργες εκλογές. Η απλή αναλογική, ένα εκλογικό σύστημα που δεν έχουμε ξαναζήσει, δημιουργεί για πρώτη φορά συνθήκες πραγματικής αστάθειας, καθώς θα μπορούσε δυνητικά να προκύψει κυβέρνηση από τα κόμματα που ηττήθηκαν, εναντίον του κόμματος που κέρδισε. Και αυτό, αν συμβεί, πέραν από πολιτική ατιμία, θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην πορεία της χώρας για την ελληνική οικονομία. Άρα, το διακύβευμα στις εκλογές είναι διακύβευμα πολιτικής σταθερότητας, ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευελπιστεί σε μια νέα κυβερνητική θητεία. Αν δεν καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία, ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Δεν μπαίνω καθόλου σε συζήτηση για τις δεύτερες εκλογές. Αυτή τη στιγμή εκλογές έχουμε στις 21 Μαΐου, είναι με απλή αναλογική και πρέπει να πάρουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που μπορούμε να πάρουμε. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι κυβερνητικές συνεργασίες, για τις οποίες θα μιλήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές εάν και εφόσον όλα πάνε καλά.
Για ποιο λόγο οι πολίτες να δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Νομίζω ότι όποιος κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλόπιστα και δίκαια, θα αναγνωρίσει την τεράστια πρόοδο που έχει η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, όλοι οι δείκτες της οικονομίας μας, όλες οι αναφορές των Οίκων Αξιολόγησης και του Eurogroup, κυριολεκτικά όλα συγκλίνουν σε ένα πράγμα: ότι η Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια γύρισε σελίδα.
Από μια χώρα που ήταν πρόβλημα για την Ευρώπη έγινε μια χώρα που δίνει λύσεις. Από μια χώρα που είχε μονίμως οικονομικά προβλήματα έγινε μια χώρα με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης και ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Αυτά όσο δύσκολα έγιναν, τόσο εύκολα μπορεί να χαθούν αν δεν επανεκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κύριε Γεωργιάδη, είστε ο μακροβιότερος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αν σας ρωτούσαν, ποια ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας αυτά τα 4 χρόνια, ποια θα ξεχωρίζατε;
Πρώτα, θα ξεχώριζα την επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο το παραλάβαμε πρακτικά σταματημένο και τώρα βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης και εντός χρονοδιαγράμματος.
Δεύτερο, θα έλεγα τα ναυπηγεία. Παραλάβαμε τρία ναυπηγεία κλειστά και παραδίδουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά.
Τρίτο, θα έβαζα την προσέλκυση των μεγάλων ξένων επενδύσεων, Microsoft, Pfizer, Cisco, Deloitte, Amazon Web Services και πολλές ακόμα.
Και τα τρία μαζί αυτά τα επιτεύγματα, έχουν δημιουργήσει μια τελείως καινούρια εικόνα για τη χώρα.
Τι θα συμβουλεύατε τον επόμενο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αν βεβαίως δεν είστε εσείς;
Θα τον συμβούλευα να αντιμετωπίζει τους επενδυτές με σεβασμό στον κόπο, στο χρόνο και στα χρήματά τους. Εδώ είμαστε σε αυτή τη θέση για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και όχι δυσκολότερη. Να τους βρίσκουμε λύσεις και να μην τους δημιουργούμε προβλήματα. Αν κάθε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει αυτή τη νοοτροπία που είχαμε εμείς, όλα θα πάνε καλά.
Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», πόσο βοήθησε σε αυτό;
Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχει μετρηθεί πλέον επιστημονικά από το ΕΚΠΑ ότι έχει οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση στο κόστος των ανθρώπων που ψωνίζουν από αυτό, πάνω από 13%. Άρα, αυτή είναι μια σημαντική διαφορά στα μηνιαία έξοδα σε ένα σούπερ μάρκετ. Όσοι εμπιστεύονται το καλάθι κερδίζουν λεφτά. Άρα, έχει βοηθήσει αρκετά. Βεβαίως έχει βοηθήσει και αρκετά στο να συγκρατήσει τις τιμές γύρω από το καλάθι, κάτι που δεν έχει μετρηθεί.
Τι προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και ειδικότερα τις επιχειρήσεις την επόμενη 4ετία;
Όλος ο στόχος της επόμενης 4ετίας είναι να ενισχυθούν σοβαρά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός κατά 25%. Εάν μπορέσουμε να αυξήσουμε το μέσο μισθό κατά 25%, θα λύσουμε μια σειρά προβλημάτων όπως το «brain drain», καθώς θα υπάρχουν πολύ καλύτεροι μισθοί και πολλοί θα γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς θα έχουμε καλύτερους μισθούς και έτσι θα μπορούν οι Έλληνες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Αυτό είναι το νέο μεγάλο μας εθνικό στοίχημα.
Πότε βλέπετε να αποκτά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και τι σημαίνει αυτό για τον μέσο Έλληνα;
Εάν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδύναμος, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων. Το πολύ 3 μηνών. Εάν όχι, είναι άγνωστο. Πιστεύω, προσωπικά, ότι αν δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ τα πράγματα για την επενδυτική βαθμίδα. Και αν έχουμε «κυβέρνηση των ηττημένων», δεν θα την πάρουμε ποτέ.