Στo πλαίσιo των ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα αυτοδιαχείρισης και άμεσης δημοκρατίας o σύλλογος Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής θα προβάλλει την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 8μμ στην «Alternativa», το εναλλακτικό στέκι (Τζώρτζ 12, 6ος όροφος, Πλατεία) την ταινία “Οι Κομμούνες στη Βενεζουέλα” (Che Guevara, Maizal και El sur Existe). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η προβολή θα γίνει στις 8μμ, (η αλλαγή της ώρας έναρξης κατά μισή ώρα έγινε, διότι η ημέρα έχει μεγαλώσει και σκοτεινιάζει αργότερα), ενώ νωρίτερα στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο ιστορίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστορικός Μάκης Σταύρου, στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας που πραγματοποιεί με θέμα «Η σχέση του κινήματος του Σιμόν Μπολίβαρ στη Λατινική Αμερική με το κίνημα του Ρήγα Φεραίου στα Βαλκάνια», το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε το Κέντρο Μελετών Σιμόν Μπολίβαρ στο Καράκας.
“Στη Βενεζουέλα εκτός από την εργασία για την προαναφερόμενη έρευνα είχα την ευκαιρία αφενός να επισκεφθώ για 20 ημέρες, περίπου τρεις από τις σημαντικότερες κομμούνες -οι κομμούνες στη Βενεζουέλα είναι ένας νέος θεσμός που γεννήθηκε μετά από την Μπολιβαριανή επανάσταση- καθώς και να μιλήσω για τον θεσμό αυτό με επιστήμονες όπως η Carolina Salazar, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καράκας και συντονίστρια των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων στη Βενεζουέλα, ο Alejandro López,, ιστορικός και πρόεδρο του Κέντρου Μελετών Σιμόν Μπολίβαρ στο Καράκας και τον Eduardo Gutiérrez, καθηγητή της Ιστορίας της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μέριδα, ο οποίος παρακολουθεί επιστημονικά όλες τις κομμούνες.
Από τις επισκέψεις αυτές υπάρχει πλούσιο υλικό και ταινίες στις οι οποίες παρουσιάζεται η ζωή και οι οργάνωση στις κομμούνες, ενώ άνθρωποι που ζουν εκεί μιλούν για τις εμπειρίες τους.
Για ενημέρωση λοιπόν σχετικά με τον ενδιαφέροντα αυτόν θεσμό η κινηματογραφική λέσχη της Εναλλακτικής Δράσης θα κάνει προβολή ταινίας από τρείς κομμούνες, την Κομμούνα Che Guevara, την Κομμούνα Maizal και την Κομμούνα El sur Existe. Οι κομμούνες είναι γεωγραφικές περιοχές με κοινή ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Η ουσία της κομμούνας βασίζεται στην αρχή της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης και με την δυνατότητα των κατοίκων να ορίζουν τον τρόπο οργάνωσης της ζωής, της εργασίας και της παραγωγής με αυτοδιαχείριση και άμεση δημοκρατία”.