Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλαλούμ με την κατεδάφιση του αυθαιρέτου στον Προφήτη Ηλία

Μεταξύ πίστεως, πολιτισμού, νόμου, εκσυγχρονισμού και αρμοδιοτήτων αρκετών εμπλεκομένων φορέων βρίσκεται η λύση για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη που έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέο ως αυθαίρετο με τελεσίδικη απόφαση.

Στο πλαίσιο της τήρησης των πολεοδομικών κανόνων και της απομάκρυνσης των αυθαιρέτων κτισμάτων, οι αρμόδιοι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την τύχη του προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, μετά την τελεσίδικη απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου.

Πρόκειται για την ιστορία, όπου ο ιερέας του άλλοτε ιστορικού, μικρού ναΐσκου του Προφήτη Ηλία, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2019 να το… αντικαταστήσει με έναν νέο και μεγαλύτερο ναό, χωρίς να έχει τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες.

Ως φυσικό επακόλουθο, η αυθαίρετη απόφασή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία αλλά και από τον Δήμο Ηλιούπολης, που κινήθηκε νομικά, με απότέσμα τον χαρακτηρισμό του νέου κτίσματος ως αυθαίρετου καθώς και την επιβολή προστίμου, ύψους άνω των 150.000 ευρώ στον ιερέα.

Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, η αυθαίρετη, κατασκευή που έχει καλύψει το παλαιό εκκλησάκι, έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα τόσο με απόφαση του διοικητικού εφετείου όσο και στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Στην πράξη, όμως, η κατεδάφιση του νέου κτίσματος δεν είναι μία εύκολη υπόθεση δεδομών των τεχνικών προβλημάτων που πρεπει να λυθούν.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από το Δασαρχείο, καθώς η περιοχή της αυθαιρεσίας είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, γεγονός που δυσκολεύει την εκπόνηση οποιαδήποτε εργασίας από πλευράς Δήμου.

Ακολούθως, Δήμος και Δασαρχείο θα πρέπει να εκπονήσουν ειδική μελέτη για την κατεδάφιση, η οποία θα πρέπει να εκτελεσθεί από εξειδικευμένο εργολάβο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο έχει κατασκευαστεί το αυθαίρετο κτίσμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη στατικότητα του παλιού, ιστορικού ναΐσκου.

Παράλληλα, στην υπόθεη εμπλέκεται και η εφορεία νεότερων αρχαιοτήτων, καθώς το εκκλησάκι εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας από τις αρμόδιες αρχές λόγω της παλαιότητας του.

Αν και οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, μέχρι στιγμής η συνεργασία των συναρμοδίων φορέων βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής ενημερωτικών επιστολών…

Διαβάστε επίσης: Τρία νέα γηπέδα στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης

Ειδήσεις από την  Ηλιούπολη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ