Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

H ιστορική τελετή στέψης του Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή.

Ανοίγοντας την τηλεόραση το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, η οθόνη πλημμύρισε με άσπρο, γαλάζιο, και κόκκινο χρώμα σε σημαίες, καπέλα, φορέματα, πουκάμισα, γραβάτες, τσάντες, κ.λπ., όλα στα χρώματα και τα σχέδια της σημαίας της Μ. Βρετανίας, που με μία μεγαλοπρεπή και επιβλητική γιορτή πραγματοποίησε τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα. Αρκετές ημέρες πριν, χιλιάδες πολίτες της Αγγλίας αλλά και των άλλων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου (Ουαλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία), εκατοντάδες επισήμων, βασιλείς, και αμέτρητοι επισκέπτες από όλον τον κόσμο, είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν από κοντά τη στέψη. Πολλοί άνθρωποι διανυκτέρευσαν στον δρόμο μέσα σε πρόχειρες σκηνές, κουκουλωμένοι με χοντρά ρούχα, σκεπασμένοι με τη σημαία της Μ. Βρετανίας και φορώντας μάσκες με τα πρόσωπα των Βασιλέων.

Το τελετουργικό της στέψης ξεκίνησε στις 12.20 ώρα Ελλάδος, με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά» από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αββαείο του Ουέστμινστερ. Φορούσαν λευκούς χιτώνες και ο Κάρολος Γ’ έδειχνε ιδιαίτερα συγκινημένος. Η στέψη αυτή σηματοδοτεί μία νέα βασιλική εποχή για τη Βρετανία, αλλά και μία ιδιαίτερη στιγμή για έναν άνθρωπο που πέρασε περισσότερες από επτά δεκαετίες της ζωής του… περιμένοντας. Ο Κάρολος Γ’ εστέφθη βασιλιάς σε ηλικία 74 ετών και η Καμίλα βασίλισσα σε ηλικία 75 ετών. Το τελετουργικό της στέψης παρέμεινε το ίδιο, δεδομένου ότι αυτή η στέψη ήταν η πρώτη που έγινε μετά από 70 χρόνια. Ο Κάρολος Γ’, είναι ο μοναδικός «ελέω Θεού» Μονάρχης στην Ευρώπη, και χαρακτηρίζεται ως ένας «ήρεμος επαναστάτης».

Η Καμίλα χαρακτηρίζεται από «βασιλική φιλενάδα, ερωμένη, Δούκισσα της Κορνουάλης και βασιλική σύζυγος». Όμως, μετά τη στέψη της θα είναι γνωστή, «ως βασίλισσα Καμίλα», ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα. Η Καμίλα θεωρείται «η σκιά» του Βασιλιά, που έγινε βασίλισσα…

Ώρα μία το μεσημέρι ξεκίνησε θρησκευτική τελετή γεμάτη συμβολισμούς, και μετά ακολούθησε το Χρίσμα. Ο Βασιλιάς χρίστηκε με αγιασμένο λάδι και έδωσε τον όρκο των Βασιλιάδων. Ορκίστηκε μπροστά σε 2.300 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 100 ήταν αρχηγοί κρατών. Επίσης ορκίστηκε να διατηρήσει την Προτεσταντική Θρησκεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και να διαφυλάξει τα δικαιώματα της Εκκλησίας της Αγγλίας. Ακόμα στον όρκο του ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ υποσχέθηκε να κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις 15 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου είναι επίσης Αρχηγός Κράτους, σύμφωνα με τον Νόμο.

Είδαμε ότι μέρος του τελετουργικού της Στέψης του Βασιλιά, ήταν και το Χρίσμα. Πίσω από ένα παραβάν χρίστηκε στο σώμα του με το Άγιο Μύρο. Ειπώθηκε, ότι το λάδι του Χρίσματος προέρχεται από το «Όρος των Ελαιών».

Μετά το Χρίσμα, και αφού ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ έδωσε τους όρκους, ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του, μαζί με την κραυγή που ακούστηκε: «Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ!» Στο θρησκευτικό μέρος της Στέψης, ακούστηκε ο Ελληνοορθόδοξος Ψαλμός 71 (Βυζαντινός Ύμνος), που αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στη Στέψη.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη Στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’, πριν στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, είχε φορέσει χρυσοποίκιλτα ρούχα και του είχαν δώσει τα αμύθητης αξίας Σύμβολα της Βρετανικής Μοναρχίας τα ρ ε γ κ ά λ ι α, με τα οποία στόλισαν τον Βασιλιά. Μεταξύ αυτών ήταν:

1) Το αδαμαντοστόλιστο ξίφος του κράτους. 2) Το σκήπτρο, στολισμένο με πολύτιμες πέτρες. 3) Η ράβδος. 4) Η βασιλική Σφαίρα του Μονάρχη. 5) Τα χρυσά σπιρούνια. 6) Το γάντι. 7) Το δαχτυλίδι που συμβολίζει τον γάμο του Μονάρχη με το έθνος και στο τέλος, έγινε η Στέψη -όπως είπαμε- με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά. Ταυτόχρονα στο ΑΒΒΑΕΙΟ ακούστηκαν σάλπιγγες, χτύπησαν οι καμπάνες, και έπεσαν οι απαραίτητοι κανονιοβολισμοί. Ο νέος Διάδοχος Γουίλιαμ, γονάτισε μπροστά του και του φόρεσε τον Βασιλικό Μανδύα και απέδωσε τον «Φόρο τιμής του βασιλικού αίματος», με τον οποίο δήλωσε ότι είναι μαζί του. Η απάντηση του Βασιλιά ήταν: «Σε ευχαριστώ Γουίλιαμ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν την τελετή της Στέψης του βασιλικού ζεύγους, παρακολούθησαν πάνω από 300.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για να πετύχουν το καλύτερο. Αυτή η λαμπρή γιορτή στοίχισε περισσότερο από 100 εκατ. λίρες, και το κέρδος από την εκδήλωση, προβλέπεται ότι θα είναι πολλαπλάσιο (δεκαπλάσιο).

Ο μικρότερος γιος του Βασιλιά, ο Πρίγκιπας Χάρι, παρακολούθησε την τελετή της Στέψης μόνος του, χωρίς τη σύζυγο και τα παιδιά του, από την τρίτη σειρά των καλεσμένων. Μετά την ολοκλήρωση της Στέψης του βασιλικού ζεύγους, ο Χάρι έφυγε αμέσως για την Αμερική που βρισκόταν η οικογένειά του.

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξεσπούσε κάθε τόσο σε ιαχές ενθουσιασμού, ενώ οι γιορτές θα συνεχίζονταν σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και στις 15 χώρες της Κοινοπολιτείας. Συναυλίες, χοροεσπερίδες, επίσημα γεύματα, υπαίθρια πάρτι, θεατρικές παραστάσεις, και τραπέζια που στρώθηκαν γιορταστικά σε όλη τη χώρα. Φωταγωγήθηκαν πλατείες, δρόμοι, και πολλά εμβληματικά κτίρια. Ακούστηκαν κανονιοβολισμοί, καμπάνες, μουσικές, αλλά και ο γλυκόλαλος ήχος της κάϊντας, καθώς και πολλών άλλων μουσικών οργάνων. Όμως από τη λαμπερή γιορτή δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις των αντιβασιλικών διαδηλωτών. Έγιναν συλλήψεις και ακούστηκαν πολλές κατηγορίες για τη σκληρή αστυνομική δράση.

Η ιστορική Στέψη του Βασιλικού Ζεύγους είχε ολοκληρωθεί. Οι Εστεμμένοι επέστρεψαν στα Ανάκτορα με τη Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα, που κατασκευάστηκε το 1762. Στην έξοδό τους από το Αββαείο, τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι Εβραϊκών, Σιχ, Ινδουϊστικών, Μουσουλμανικών, και Βουδιστικών Κοινοτήτων οι οποίοι δήλωσαν: «Ενωμένοι, και σε υπηρεσία μαζί σας, για το κοινό Καλό!»

■ ■ ■

Δυσκολεύομαι να καταλάβω όλα αυτά που είδα και άκουσα στη Στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’. Έχοντας μπροστά μου την εικόνα της απερίγραπτης χλιδής, των χρυσών αντικειμένων, των διαμαντιών, της αφάνταστης πολυτέλειας και του πλούτου, που «φώναζε» μέσα από το κάθε τι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά, είναι μόνο μια στείρα και κενή απεικόνιση της παράλογης και ολισθηρής πορείας της ζωής μας, απογυμνωμένη από κάθε ουσιαστικό και στοχαστικό νοητικό στολίδι.

Προτιμώ να φυλάξω στη μνήμη μου και να χαρώ, για τη μεγάλη προσφορά του Βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα του, ενός πολύπλευρου φιλανθρωπικού έργου, και ότι σήμερα προΐσταται σε 420 Φιλανθρωπικά Ιδρύματα. Μακάρι αυτό το έργο του να πολλαπλασιαστεί. Ας πιστέψουμε ότι ακόμα και για τη ματαιότητα του πλούτου και της δόξας… υπάρχει ελπίδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ