Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ζωή Ράπτη: «Εθνική αναγκαιότητα η αυτοδυναμία της Ν.Δ.»

O ευαίσθητος και επί χρόνια παραμελημένος από την Πολιτεία τομέας της Ψυχικής Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τις επιπτώσεις των περιορισμών για την πανδημία, αλλά και με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της τελευταίας 15ετίας να παραμένουν μεγάλα για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Την κυβερνητική πολιτική σε αυτόν τον δύσκολο τομέα κλήθηκε να υλοποιήσει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, επιδεικνύοντας ομολογουμένως ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, με σειρά παρεμβάσεων και ενίσχυσης των δομών Ψυχικής Υγείας, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μιλώντας στην εφημερίδα μας λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου κάνει έναν μικρό απολογισμό, ενώ αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για τον συγκεκριμένο υγειονομικό τομέα, παραθέτει τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, εφόσον η Ν.Δ. είναι ξανά κυβέρνηση.

Τέλος, εξηγεί για ποιους λόγους θεωρεί ως «εθνική αναγκαιότητα» την αυτοδυναμία της Ν.Δ. και γιατί αυτή τη στιγμή θεωρεί ως ανέφικτη μια κυβερνητική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης

Η θητεία σας στο Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνεται γι’ αυτή την τετραετία, με πληθώρα σημαντικών παρεμβάσεων και έργου στην Ψυχική Υγεία, η οποία αποτελούσε επί δεκαετίες κοινωνικό «ταμπού» και βρισκόταν σε δεύτερο πλάνο. Τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός εφόσον η Ν.Δ. είναι ξανά κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, η αύξηση των μισθών, ώστε να φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η ενίσχυση του ΕΣΥ σε κάθε επίπεδο, αποτελούν τις βασικές του προτεραιότητες. Όπως ο ίδιος είπε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, για την Υγεία στην επόμενη τετραετία πρόκειται να λειτουργήσουν επιπλέον Δομές Ψυχικής Υγείας, δράσεις και προγράμματα.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα, με τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία και στόχο την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα δημιουργηθούν συνολικά 311 Δομές Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επιπλέον θα ανακαινιστούν τα 156 Κέντρα Υγείας της χώρας μας και θα ενισχύσουμε με 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών το ΕΣΥ. Επίσης θα βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων, θα αναβαθμιστεί ο υλικο-τεχνολογικός τους εξοπλισμός και θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, με προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

Ήδη σήμερα υπάρχουν 7.000 γυναίκες οι οποίες εντοπίστηκαν με πρόωρο καρκίνο του μαστού, χάρη στο πρόγραμμα προασυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιήσαμε. Την επόμενη τετραετία, λοιπόν, θα συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος.

Βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» των εκλογών. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας της Ν.Δ. με άλλα κόμματα;

Οι συνεργασίες, πέρα από τη λογική των αριθμών, προϋποθέτουν και την ύπαρξη κοινού εδάφους για να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση, η οποία μπορεί να γίνει μόνο σε βάση προγραμματικής σύγκλισης. Και τέτοιου είδους συγκλίσεις δεν είναι πουθενά ορατές.

Οι δικές μας θέσεις και εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε κάθετη αντίθεση. Ανάμεσα στο δικό μας όραμα για μια Ελλάδα ισχυρή, με ανάπτυξη για όλους και το δικό τους σχέδιο για τη φτωχοποίηση του λαού, με κυβέρνηση ανοχής και τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών να μετατρέπονται σε αμφιλεγόμενες «Δήμητρες», δεν υπάρχουν «γέφυρες», τη στιγμή, μάλιστα, που η υποκρισία, ο λαϊκισμός και οι ευθείες επιθέσεις στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνθέτουν μια προεκλογική εκστρατεία, όπου η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα.

Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης με τις θέσεις του. Ο ίδιος έκοψε τις «γέφυρες» συζήτησης και συνεννόησης με τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ επιδιώκει την αυτοδυναμία. Όχι από κομματική αλαζονεία, αλλά γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη διακυβέρνηση της χώρας με ασφάλεια, προοπτική, ανάπτυξη και ευημερία.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια «κυβέρνηση ηττημένων» ή «κυβέρνηση ανοχής»;

Πολύ σοβαροί κίνδυνοι σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, μια ευκαιριακή συνεργασία χωρίς πραγματική βούληση για ενιαίο μέτωπο, μπορεί να οδηγήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας σε παραλυσία. Ότι κερδίσαμε αυτά τα 4 χρόνια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, γιατί μπορεί εύκολα να χαθεί, αν η χώρα διολισθήσει σε εποχές απώλειας αξιοπιστίας και κύρους. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την Κυριακή, την ώρα που θα πάμε να ασκήσουμε το ύψιστο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Ότι οι κόποι μας και οι προσπάθειές μας μπορούν να ακυρωθούν.

Επίσης, οι πολίτες το πρωί που θα σηκωθούν για να πάνε να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως οι «κυβερνήσεις ανοχής», που έχουμε ακούσει πως σχεδιάζει η αντιπολίτευση, θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέες μεγάλες περιπέτειες και θα την υποχρεώσουν να πατήσει φρένο αντί για γκάζι. Και αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε φρένο. Έχουμε ανάγκη να κάνουμε βήματα σταθερά, τολμηρά μπροστά!

Για ποιους λόγους, λοιπόν, να ψηφίσει ο πολίτης τη Ν.Δ.;

Όπως λέει και ο πρωθυπουργός, στο σημερινό αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με την Τουρκία απέναντί μας, με μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά, συνέχεια και συνέπεια.

Έχει ανάγκη καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και καθαρή λύση στην ηγεσία της. Χρειάζεται μια κυβέρνηση του υπεύθυνου εκσυγχρονισμού του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας. Μια τέτοια κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να προκύψει μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμά της. Και γι’ αυτό οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, νέες θέσεις εργασίας, αξιολόγηση και ενίσχυση της παιδείας και της υγείας αλλά και θωράκιση των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα, ψηφιοποίηση του κράτους συνθέτουν τα πεπραγμένα μας. Η συνέχιση του έργου σε αυτούς τους τομείς αποτελεί τον βασικό κορμό των στόχων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για τη νέα τετραετία.

Και αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα των εκλογών, αν θέλουμε όλα αυτά να τα διατηρήσουμε και να τα ενισχύσουμε ώστε να παραδώσουμε μια λαμπρότερη Ελλάδα στα παιδιά μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ενίσχυση του Βόρειου Τομέα Αθηνών σε δομές Ψυχικής Υγείας.

Από τις 106 νέες δομές που υλοποιούμε στην επικράτεια με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66 και έχουμε εγκαινιάσει τις 24. Συνολικά, 9 δομές ανοίγουν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ειδικότερα στο Μαρούσι πριν από λίγες μέρες εγκαινιάσαμε τη νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, τη δεύτερη που τίθεται σε λειτουργία στην Ελλάδα μετά την αντίστοιχη πρώτη μονάδα που άνοιξε στην Τρίπολη.

Η μονάδα αυτή περιλαμβάνεται στις πλέον καινοτόμες και πρωτοποριακές δομές που για πρώτη φορά λειτουργούν στη χώρα μας. Απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, εφήβους και μετεφήβους, οι οποίοι παρουσιάζουν ψυχωσικά συμπτώματα ώστε να έχουν τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα φιλικό εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, που καταπολεμά τον στιγματισμό και βοηθά στην επανένταξη.

Κάθε χρόνο στην πατρίδα μας περίπου 3.500 νέοι ηλικίας 16 ετών και άνω εμφανίζουν συμπτώματα ψύχωσης και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους να υπάρχουν ειδικές και κατάλληλες δομές ώστε να μπορέσουν να έχουν μια έγκαιρη παρέμβαση που θα συμβάλλει στο να μη γίνει δύσκολο και μακρύ το ταξίδι τους στον σκοτεινό κόσμο των ψυχικών διαταραχών.

Οι νέοι, οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας κι αυτό διαφαίνεται και από τα πεπραγμένα της τετραετίας που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αλλά και από τους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για τη νέα τετραετία, εφόσον ο ελληνικός λαός του δώσει νέα εντολή για προκοπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ