Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανεξάρτητης Αριστεράς σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι “Τίποτε δεν τέλειωσε, συνεχίζουμε τον αγώνα και στις εκλογές της 25ης Ιούνη για να μπει το ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ στη Βουλή.
Αναλυτικά το σχετικό κείμενο έχει ως εξής
Ευχαριστούμε όσους και όσες στήριξαν εκλογικά το ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ και ιδιαίτερα τα μέλη και τους φίλους της ΛΑΕ ΑΑ, του ΜέΡΑ25 και τους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς και των κινημάτων, που εργάστηκαν με αυταπάρνηση για να πετύχουμε τους εκλογικούς στόχους μας.
Τα αποτελέσματα των εκλογών φέρουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Αποτυπώνουν μια ενίσχυση όλου του φάσματος της δεξιάς και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που, παρά τη σκληρή τετραετία αντιλαϊκών πολιτικών και λεηλασίας της κοινωνίας, ενισχύθηκε. Συνολικά, αποτυπώνεται μια συντηρητική ηγεμονία στο πολιτικό σκηνικό, αφού οι δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς συγκεντρώνουν ποσοστό σχεδόν 50%.
Φαίνεται ότι η δεξιά Μητσοτάκη έχει χτίσει μια ηγεμονία στο πολιτικό επίπεδο, που στηρίζεται στο ότι η αστική τάξη, αλλά και ένα ποσοστό υψηλών στρωμάτων της κοινωνίας κέρδισε τα μέγιστα από την τετραετία Μητσοτάκη που απελευθέρωσε «αγορές», μεγάλωσε την οικονομική ψαλίδα και τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, συμπίεσε «αγκάθια» για τη μεγαλοεργοδοσία, όπως τα εργατικά δικαιώματα ή ο συνδικαλισμός. Η άρχουσα τάξη, τα κέντρα εξουσίας στο εσωτερικό και διεθνώς, τα ΜΜΕ που ελέγχονται από αυτά, στήριξαν απόλυτα και αναστήλωσαν την πολιτική επιρροή της ΝΔ του Μητσοτάκη. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι διάφοροι μηχανισμοί και η αξιοποίηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του κράτους ως λάφυρο, οι μηχανισμοί εξυπηρετήσεων, κατανομής κονδυλίων και της επιχειρηματικής πίτας, έως και ο παρακρατικός μηχανισμός που έστησε το σύστημα Μητσοτάκη με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αντιθέτως, μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων δεν εκπροσωπούνται πολιτικά ως κοινωνική δύναμη, βουλιάζουν στην απογοήτευση, τον κατακερματισμό, την ιδεολογική λεηλασία από ηττοπαθείς, δεξιές, νεοφιλελεύθερες ή και ανορθολογικές επιλογές. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα κέντρα εξουσίας θα το ερμηνεύσουν ως εφαλτήριο για να εντείνουν την επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ως ευκαιρία να συνεχίσουν με οξύτητα τις πολιτικές που πολέμησε ο λαός και η νεολαία τέσσερα χρόνια. Ήδη διακηρύττουν την πρόθεση αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης αν επιτύχουν αυτοδυναμία με 180 έδρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τεράστια υποχώρηση. Η πορεία και η αντιπολιτευτική τακτική του μετά την μνημονιακή προσαρμογή και την εφαρμογή από αυτόν ως κυβέρνηση του 3ου μνημονίου, τον αποξένωσαν από τα λαϊκά στρώματα που είχε εκπροσωπήσει. Η μετάλλαξή του επιταχύνθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, με την τακτική της ακόμη μεγαλύτερης συστημικής προσαρμογής και υπεράσπισης της μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης πορείας, στάση που έσπειρε την απογοήτευση στα λαϊκά στρώματα. Έτσι, δεν μπόρεσε να εκφράσει ούτε τους από κάτω πλειοψηφικά, ούτε φυσικά και τα κέντρα εξουσίας, την εύνοια των οποίων διεκδίκησε, που επιδιώκουν ισχυρή ΝΔ και την παραμονή του συστήματος Μητσοτάκη στην εξουσία, γιατί ικανοποιεί χωρίς αντιφάσεις και επιθετικά τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας. Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν κατάφερε, αλλά και δεν επεδίωξε να συγκροτήσει οργανικές σχέσεις με τις λαϊκές τάξεις, ούτε πραγματική παρουσία και επιρροή στους κοινωνικούς αγώνες.
Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συσπειρώσει ένα δυναμικό του κέντρου και ένα δυναμικό που αποστρέφεται τη δεξιά ψήφο, και λόγω της αποκαθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την προοπτική εξουσίας. Επιπλέον, στηρίχθηκε από τμήματα του κέντρου, αλλά και των ΜΜΕ που επεδίωκαν την αποδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με μια δυνατότητα ελέγχου στο σύστημα Μητσοτάκη.
Από τις δυνάμεις της αριστεράς, ενισχύθηκε μόνο το ΚΚΕ, εντελώς αναντίστοιχα όμως με τα τεράστια ποσοστά εκροών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενίσχυσή του δεν αλλάζει την συνολική αρνητική μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών που αποτύπωσε το αποτέλεσμα και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπόρεσε να επιδράσει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με την ενίσχυση των δεξιών τάσεων. Αντιθέτως, σε έναν βαθμό, είναι και αυτή -στο πλαίσιο του αριστερού φάσματος- μια πλευρά της απογοήτευσης ενός αγωνιστικού δυναμικού και της κατίσχυσης της λογικής ότι δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Και μόνο το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις του ήταν ότι το αποτέλεσμα ήταν «θετικό» είναι ενδεικτικό.
Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη απέτυχε στο στόχο του στις πρώτες εκλογές να εκπροσωπηθεί στη Βουλή μια ριζοσπαστική, αριστερή αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα πρέπει να τύχει σοβαρής αυτοκριτικής και να συζητηθούν και να εντοπιστούν οι αδυναμίες, γιατί δεν πείστηκε ένα ευρύτερο λαϊκό ακροατήριο για την πρόταση και την ανάγκη εκπροσώπησης του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη βουλή.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, όμως, ότι το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη βρέθηκε στο στόχαστρο των κέντρων εξουσίας και των συστημικών ΜΜΕ, αλλά και της ΝΔ, που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατατρομοκράτησης ενός εκλογικού ακροατήριου γύρω από την πρόταση του. Πρόκειται για συνειδητή στρατηγική των κέντρων εξουσίας, αφού έτσι διευκολύνονται τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ, αλλά και χτυπιέται συνολικά η προοπτική της αριστεράς και των αγώνων. Το σύστημα πολέμησε τη δυνατότητα να εκπροσωπείται στη βουλή η φωνή της αγωνιζόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, γιατί αυτή η απουσία του δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια να λεηλατήσει τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες, χωρίς να αναδεικνύονται στο πολιτικό επίπεδο οι κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλά και θέλησε να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα για μια άλλη, εναλλακτική πολιτική. Ένα τμήμα ψηφοφόρων, επιπλέον, επέλεξε να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν ψευδείς και υπήρχε δυνατότητα να βγει πρώτο κόμμα.
Το ότι είναι πιο κοντά στην είσοδο στη Βουλή η ακροδεξιά και ανορθολογική ΝΙΚΗ από το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, δεν μπορεί να χαροποιεί κανέναν αγωνιστή/τρια. Αυτός ο συσχετισμός δεν αποτελεί ευκαιρία για καμία δύναμη της αριστεράς, μόνο μεγάλο κίνδυνο για το λαό και την νεολαία.
Η αριστερά και το λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να ανασυγκροτηθεί από το σάστισμα. Πρέπει να δοθεί η μάχη στις δεύτερες εκλογές για να εκπροσωπηθεί η αριστερή ριζοσπαστική αντιπολίτευση στη Βουλή. Για να μην υπάρχει πεντακομματική βουλή με 180 βουλευτές της ΝΔ ή με ισχυρή αυτοδυναμία Μητσοτάκη, καθώς η είσοδος του Μερα25 του κόβει αυτόματα έδρες, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί -λόγω του εκλογικού συστήματος- με την υπερψήφιση κάποιου από τα κόμματα που ήδη μπαίνουν στη Βουλή. Προϋπόθεση για την ενίσχυση των αγώνων του λαού και της νεολαίας είναι η είσοδος στη Βουλή της αγωνιζόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα μεταφέρει σε αυτή τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους. Καλούμε όλες τις δυνάμεις, τις οργανώσεις, το δυναμικό της αριστεράς, αλλά και τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, παρά τις διαφορές, να υποστηρίξουν μια τέτοια κατεύθυνση, που θα είναι χρήσιμη για το λαό και κρίσιμη για την επόμενη ημέρα.