Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

ΣΠΑΥ: “Θωρακίζει” την προστασία του Υμηττού με σύμμαχο την τεχνολογία

Στη μάχη της προστασίας του φυσικού πλούτου του Υμηττού κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ρίχνεται ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), έχοντας στο πλευρό του την τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές εφαρμογές.

Πρωταγωνιστές σε αυτές τις προσπάθειες είναι οι 11 Δήμοι – μέλη του ΣΠΑΥ και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), που εργάστηκαν δούλεψαν συστηματικά πάνω σε αυτόν τον τομέα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο ΣΠΑΥ δημιούργησε ένα πλήρως εξοπλισμένο με ψηφιακή τεχνολογία Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης, το οποίο μπορεί πλέον να επιβλέπει, να εντοπίζει, να διαχειρίζεται, αλλά και να επικοινωνήσει για τον συντονισμό των δυνάμεων κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος, ακόμη και όταν η επικοινωνία έχει χαθεί για τα συμβατικά μέσα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκείνη τη στιγμή.

Παράλληλα μπορεί να ελέγχει ασταμάτητα όλα αυτά που οφείλουν να είναι έτοιμα για την περίπτωση ενός συμβάντος, όπως για παράδειγμα οι δεξαμενές νερού ή η κατάσταση των οχημάτων κ.α.

Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι επικουρικός, Δήμοι και Περιφέρεια έχουν αποδείξει την ετοιμότητά τους, τόσο επάρκεια προσωπικού, μέσων, οχημάτων και υποδομών.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Smart Υμηττός» που τίθεται σε λειτουργία, σύμφωνα με τους αρμοδίους, είναι το σύνολο των τεχνολογιών και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών πρόληψης, και έγκαιρης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Εμπλεκόμενοι στην Πολιτική Προστασία είναι το ανθρώπινο δυναμικό, δασοπυροσβέστες εθελοντές, διοικητικό προσωπικό και είναι και τα μέσα, δηλαδή τα πυροσβεστικά οχήματα των δήμων και οι υδροφόρες, οι θερμικοί ανιχνευτές έγκαιρης προειδοποίησης της φωτιάς κ.α.

Τέλος, αναφορικά με το ΣΠΑΥ, σε φάση υλοοποίησης για την προστασία του Υμηττού βρίσκονται έργα ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και της προμήθειας των απαραίτητων μέσων και εξοπλισμού για την ουσιαστικότερη συμβολή των φορέων της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση περιστατικών φωτιάς, ενώ ήδη ο κάθε πολίτης μπορεί από το σπίτι του και μέσω του υπολογιστή του να μετέχει στο έργο της επιτήρησης του βουνού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ