Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μάχη για τις «κατάλληλες» και τις «ακατάλληλες» παραλίες στα Νότια Προάστια

Συνεχίζεται η έντονη διαμάχη μεταξύ των Δήμων και του ΠΑΚΟΕ για την καταλληλότητα των παραλιών των Νοτίων προαστίων, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον φορέα, δεν είναι λίγες οι παραλίες που παίρνουν γαλάζια σημαία ενώ οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεν είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

Στην σχετική λίστα με τις μη κατάλληλες παραλίες περιλαμβάνονται 15 σε όλην την Αττική, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στα Νότια προάστια.
Ανάμεσα στις χαρακτηρισμένες ως «ακατάλληλες» από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, βρίσκονται και δύο πολυσύχναστες πλαζ της Γλυφάδας: «Ακτή Β- Οδός Μάρως και Διαδόχου Παύλου/ Εστιατόριο Δελφίνια. Πάρκινγκ Πελατών» και «Ακτή Β/ τέλος παραλίας», στις οποίες, όμως ήδη έχουν τοποθετηθεί γαλάζιες σημαίες.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε:
«Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια και προδιαγραφές κάνει μετρήσεις το ΠΑΚΟΕ, ούτε σε ποιο εργαστήρια. Δεν μας στέλνουν κάποιο έγγραφο για το τι ακριβώς μετράνε, πώς το μετράνε ή πότε θα έρθουν για τις μετρήσεις. Η Γλυφάδα βλέπει επανειλημμένα παραλίες της να χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες από το ΠΑΚΟΕ, την ίδια στιγμή που οι ίδιες παραλίες βραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες τα τελευταία επτά χρόνια. «Και ακριβώς επειδή τα κριτήρια για τη Γαλάζια Σημαία είναι πολύ αυστηρά και γίνονται μετρήσεις διαρκώς, ο δήμος θεωρεί πως αυτές οι λίστες του ΠΑΚΟΕ, οι οποίες και κάθε καλοκαίρι κυκλοφορούν ευρέως και αναπαράγονται διαρκώς στο διαδίκτυο, μας δυσφημίζουν».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας υπεραμύνθηκαν των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για τις οποίες τόνισαν πως όλα τα χρόνια γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Το ΠΑΚΟΕ, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του, είναι ένας ανεξάρτητος, ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός φορέας «καταξιωμένος από τους αγώνες του». Επίσης σημειώνει πως: «οι προσδιορισμοί μικροβίων γίνονται στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ από επιστήμονες με εμπειρία. Επίσης τις δειγματοληψίες πραγματοποιούν συνεργεία εξειδικευμένων εθελοντών με τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία».

Πάντως, η ΚΕΔΕ βλέπει συγκεκριμένους λόγους και κίνητρα πίσω από τις λίστες του ΠΑΚΟΕ, κάνοντας λόγο μέχρι και για οικονομικούς εκβιασμούς εκ μέρους της ΜΚΟ, σε δημάρχους διάφορων περιοχών της Ελλάδας. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ εξέδωσε, προ ημερών, ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί το ΠΑΚΟΕ για πλήθος παράνομων πρακτικών, ενώ κάποιοι Δήμοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Eιδήσεις για την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ