Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η δύναμη και η «Αγία Δύναμις»

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή.

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε στον λόγο μας τη λέξη «δύναμη» που και αυτήν, όπως και πολλές άλλες, τις κληρονομήσαμε από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. «Δύναμις», λέγαμε τότε, «δύναμη» λέμε και γράφουμε (συνήθως) σήμερα.

Η λέξη «δύναμη» είναι ουσιαστικό, γένους θηλυκού, και είναι ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιείται σε διαφορετικές συνθήκες και περιπτώσεις στη ζωή μας, με διαφορετική έννοια και σημασία. Έτσι έχουμε:

1) Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την σωματική ισχύ, για την ρώμη κάποιου – για παράδειγμα – λέμε: «Πρέπει να έχεις μεγάλη δύναμη για να σηκώσεις αυτό το βαρύ κιβώτιο…»

2) Όταν θέλουμε να δείξουμε την ικανότητα που έχει κάποιος να πετύχει κάτι δύσκολο.

3) Όταν θέλουμε να δείξουμε την δύναμη που δίνει σε κάποιον η εξουσία και τα αξιώματα που έχει.

4) Όταν θέλουμε να τονίσουμε την ένταση κάποιας κίνησης. Για παράδειγμα, λέμε: «Χτύπησε με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι».

5) Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα οργανωμένο σύνολο ανθρώπων που μπορεί να επηρεάσει και να δράσει στην πολιτική ή στην κοινωνία, λέμε: «…οι πολιτικές δυνάμεις».

6) Επίσης όταν θέλουμε να πούμε ότι μία χώρα είναι ισχυρή στην πολιτική, στρατιωτική, οικονομική παρουσία της στη διεθνή σκηνή, λέμε: «…οι μεγάλες δυνάμεις». Τέλος, μιλούμε π.χ. για τον στρατό, λέγοντας: «…ισχυρές δυνάμεις Στρατού». Για τον αριθμό των ατόμων που περιλαμβάνει ένα σύνολο θα πούμε: «…το 5ο Σύνταγμα, έχει δύναμη 700 ανδρών». Ακόμα τη λέξη δύναμη την βρίσκουμε στα Μαθηματικά, στη Φυσική, κ.λπ.

Αυτά είναι λίγα λόγια για τη λέξη ΔΥΝΑΜΗ, και μαζί της βάζουμε και την ευχή, να μη μας εγκαταλείπει ποτέ σε κάθε δρασκελιά της ζωής μας, σε κάθε δοκιμασία, σε κάθε κρίση, σε κάθε ατυχία ή αποτυχία που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Στη βάση του κτιρίου που παλαιότερα στεγαζόταν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Πεντέλης, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ο μικρός Ναός της ΑΓΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. Η επωνυμία «Αγία Δύναμις», αναφέρεται στην Παναγία, ως προστάτιδα επιτόκων γυναικών, και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ως προς την ονομασία του Ναού, διαβάζουμε ότι οφείλεται: α) Στη δύναμη του Ηρακλή, δεδομένου ότι είναι πιθανόν να χτίστηκε τον 16ο αιώνα επάνω στα ερείπια Ναού αφιερωμένου στον Ηρακλή. β) Στη Δύναμη που παίρνει η επίτοκος γυναίκα, από την εικόνα της Γεννήσεως της Θεοτόκου για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. γ) Η ιστορία έφερε στο φως και μια άλλη κρυφή, αλληγορική έννοια της επωνυμίας Αγία Δύναμη διότι: Ο ναϊσκος αυτός αποτέλεσε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ουσιαστική ΔΥΝΑΜΗ για τους ‘Ελληνες αγωνιστές και δ) Τέλος, στα δύσκολα χρόνια που ζούμε σήμερα, η Αγία Δύναμη αποτελεί Δύναμη της ψυχής για την πνευματική, κοινωνική, ηθική, και οικογενειακή ενδυνάμωση του ανθρώπου.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, σ’ ένα σπιτάκι μέσα στο Μετόχι, ένας γνωστός πυροτεχνίτης ο Μαστροπαυλής κατασκεύαζε πυρομαχικά για λογαριασμό των Τούρκων που ήταν οχυρωμένοι στο Κάστρο. Όμως στους Τούρκους έφτανε μόνο ένας μικρός αριθμός από τα πυρομαχικά που έφτιαχνε ο Μαστροπαυλής δουλεύοντας και τη νύχτα. Το πρωί τα παραλάμβανε κρυφά μέσα στο κοφίνι με τα άπλυτα ρούχα η κυρά Μανώλενα Μπινιάρη, τα μετέφερε ως τον Ιλισό στην Πηγή Καλιρρόης. Μετά έμπιστα πρόσωπα έφερναν το μπαρούτι και τα φυσέκια στο Μενίδι, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι επαναστάτες για την εξέγερση του αγώνα του 1821. Αλλά η επαναστατική Δύναμη που κρυβόταν στο Μετόχι, δεν σταματούσε εκεί. Κάτω από την Αγία Τράπεζα του μικρού Ναού υπάρχει μία σκάλα και σε βάθος 15 μέτρων βρίσκεται ένας μεγάλος υπόγειος χώρος σαν σπηλιά, που στα χρόνια του Αγώνα οι καλόγεροι της Μονής, τον χρησιμοποιούσαν σαν εργαστήριο. Εκεί κατασκεύαζαν πυρίτιδα, σφαίρες και φυσίγγια, που τα μετέφεραν μέσω μιας υπόγειας στοάς, με δαιδαλώδεις διακλαδώσεις, μέχρι τα πυρομαχικά να φτάσουν στον ιερό προορισμό τους.

Σίγουρα στη ζωή κάθε ανθρώπου, υπάρχουν στιγμές δύσκολες, απρόβλεπτες, και επικίνδυνες, που νιώθει με τρόμο ότι τελειώνει η αντοχή και η ΔΥΝΑΜΗ του.

Τότε, μόνο μια ευχή βγαίνει βαθειά μέσα από την ψυχή του:

«Θεέ μου, δώσε μου ΔΥΝΑΜΗ να το ξεπεράσω κι αυτό…

Να καταφέρω να τα βγάλω πέρα!»

Σημείωση: Και στα Σπάτα, στην Χριστούπολη, θα συναντήσουμε άλλον έναν Ιερό Ναό της Αγίας Δύναμης. Είναι ένα πέτρινο γραφικό εκκλησάκι με κεραμιδένια στέγη, που χτίστηκε το 1958.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ