Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου με 259 υποψήφια άτομα στις 59 περιφέρειες – περισσότερα από την προηγούμενη φορά – και ένα πλήρες και με σημαντικά άτομα ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Το Πράσινο & Μωβ έχει την επίσημη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, του Ευρωπαϊκού Κόμματος Βολτ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πειρατών καθώς και των Ευρωβουλευτών της Ομάδας Πράσινοι/ΕFA.
Το Πράσινο & Μωβ φιλοδοξεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να προσθέσει χρώμα στην Ελληνική Βουλή. Αφήνοντας πίσω τον αποκλεισμό του από τις προηγούμενες εκλογές από τον Άρειο Πάγο λόγω τεχνικών λεπτομερειών και την δέσμευση παραβόλων αξίας 37.350 ευρώ «υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού», το Πράσινο & Μωβ θέλει να αλλάξει τόσο τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, όσο και τις πολιτικές επιλογές, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Συνεπικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ είναι οι Δομήνικος Χρυσίδης (επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας), Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης και Βασιλική Γραμματικογιάννη (δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα), Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Εύβοια σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού που τονίζει τη σημασία που δίνουμε στην αναγέννηση της περιοχής που αφέθηκε να καταστραφεί από την πυρκαγιά.
Στα ψηφοδέλτια του Πράσινου & Μωβ συμμετέχουν τόσο έμπειρα όσο και νέα στελέχη του οικολογικού – πράσινου, φιλοευρωπαϊκού και φιλοζωικού χώρου που σήμερα αποτελούν την Ομάδα των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν: οι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης που έχουν ιδρύσει το δίκτυο 72 πράσινων αυτοδιοικητικών. Ενεργοί πολίτες σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου, της φύσης και των ζώων. Πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακτιβιστές, άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών. Στελέχη που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, κοινωνικές και πολιτικές, συναντώνται σε μια συμμαχία επτά πολιτικών δυνάμεων: Πράσινοι, Πειρατές, Οικολογία-Πράσινη Λύση, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και Κύκλος – Οικοφεμινιστικό Quίνημα.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τιμούν και στηρίζουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού, της οικολογίας και της Ευρώπης. Το Πράσινο & Μωβ, σεβόμενο την ποικιλομορφία της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβάνει σημαντικές υποψηφιότητες τόσο στο εν λόγω ψηφοδέλτιο όσο και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις δύο πρώτες θέσεις είναι οι Πέτρος Στάγκος, ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, π. αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αναστασία Ψειρίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Την τρίτη και τέταρτη θέση κοσμούν με την παρουσία τους ο Αναστάσιος Περράκης, Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και συνεργαζόμενος ερευνητής (ERA chair) με την Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και η Ζωή Νιομανάκη, δημοσιογράφος, κοινωνικός λειτουργός και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος των Πράσινων Γερμανίας Σβάλμταλ.
Τις επόμενες θέσεις τιμούν επάξια ο Απόστολος Ιωακειμίδης, νομικός, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας και η Λυδία Ντενίζ Ψιλοβίκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, ο Ηλίας Γιαννίρης, π. Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, η Μαρία Κοντού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Κωνσταντίνος Κοσμάς, Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και εκλεγμένος σύμβουλος στην περιοχή του με τους Γερμανούς Πράσινους, ο Μιχάλης Κουλουρούδης, ιστορικό στέλεχος του Πράσινου χώρου και από τους πρωτεργάτες της Οικολογικής Γεωργίας, ο Ελευθέριος Μπουρδάκης, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διδακτορικό στην ενεργειακή εξοικονόμηση, η Δέσποινα Μωυσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η Ιωάννα Δέσποινα Τζανιδάκη, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Στρατηγικής και Διευθύντρια Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, ο Σεραφείμ Μπαχράς, Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό από το Delft University και Port Consultant, και στην τελευταία τιμητική θέση, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, Διεθνής Γραμματέας και Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.
Πιο αναλυτικά:
Πέτρος Στάγκος
Για 40 χρόνια υπηρέτησε ως καθηγητής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και εξακολουθεί να διευθύνει το Κέντρο της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Κατέλαβε επανειλημμένα θέσεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστικά και αποφασιστικά όργανα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για δώδεκα χρόνια διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των κοινωνικών δικαιωμάτων και επί τετραετία αντιπρόεδρος του οργάνου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αναστασία Ψειρίδου
Καθηγήτρια οικονομικής ανάλυσης & βιωσιμότητας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), απόφοιτος Πανεπιστημίων Αθηνών και Cambridge (MPhil PhD), Plant-Based Nutrition professional (Cornell University), επιστημονική συνεργάτης του ενημερωτικού πόρταλ Vegan Times. Συν-συγγραφέας του βιβλίου “Σώζοντας τον πλανήτη” (με Θ. Λιανό). Ασχολείται ερευνητικά και επιβλέπει μεταπτυχιακές διατριβές σε θέματα βιωσιμότητας, κλιματικής αλλαγής, στάσεων και αντιλήψεων για τα μη ανθρώπινα ζώα, και τύπων διακρίσεων. Έχει δημοσιεύσεις σε πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Είναι vegan από το 2007, μητέρα δύο παιδιών.
Αναστάσιος Περράκης
Σπούδασε Βιολογία στην Αθήνα και διδακτορικό Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης. Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και συνεργαζόμενος ερευνητής (ERA chair) με την Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο για θέματα Ανώτατης Παιδείας, Επιστημονικής ‘Έρευνας και Υγείας.
Ζωή Νιομανάκη
Δημοσιογράφος και κοινωνικη λειτουργός. Είναι από το 2015 μέλος των Πράσινων Γερμανίας Σβάλμταλ και από το 2020 εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, επίτροπος διοικητικού συμβουλίου, υπεύθυνη του κόμματος για θέματα διαφορετικότητας, συμβουλευτική επίτροπος του ταμιευτηρίου δημοσίου δικαίου της περιφέρειας και μέλος των εξής κοινοτικών επιτροπών της εκλογικής της περιφέρειας: Κεντρική και οικονομική επιτροπή, επιτροπή τάξης / αθλητισμού / πολιτισμού / τουρισμού, επιτροπή πρόσληψης διοικητικού προσωπικού, στην εξεταστική επιτροπή εκλογών και ως αντιπρόεδρος στη σχολική επιτροπή. Το «μότο» της είναι: «Συμπερίληψη και αποδοχή της διαφορετικότητας».
Απόστολος Ιωακειμίδης
Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες επί 35 χρόνια σε νομικά θέματα πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινωνικής οικονομίας, την εθνική νομοθεσία περί προβληματικών επιχειρήσεων και τις σχετικές δικαστικές υποθέσεις, την πολιτική μεταβίβασης επιχειρήσεων σε συνεταιρισμό εργαζομένων, τις ιδιαιτερότητες οικογενειακών επιχειρήσεων, τη δεύτερη ευκαιρία για προβληματικές επιχειρήσεις, διακρατικά εμπόδια νομικής και διοικητικής φύσης στην παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον, θέματα συμμετοχής εργαζόμενων στη διοίκηση επιχειρήσεων, θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και προβλήματα κρατικών ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενεργό μέλος μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων. και της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Ανεμος Ανανέωσης”. Σπουδές: Νομική Αθηνών και μεταπτυχιακό στο ‘Κολέγιο της Ευρώπης’ Μπριζ – Βέλγιο.
Λυδία Ντενίζ Ψιλοβίκου
Σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις στο St George’s College και Δημοσιογραφία στην Δημοσιογραφική Σχολή του Σπύρου Μελά. Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος-Εκφωνήτρια Ειδήσεων και ροής προγράμματος στην ΕΡΤ. Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και vegan. Ιδρυτικό μέλος του Κόμματος για τα Ζώα, καθώς επίσης Επικεφαλής και Αναπληρώτρια Επικεφαλής.
Ηλίας Γιαννίρης
Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου δίδαξε Πολεοδομία και Αστικό Σχεδιασμό. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ερευνητής στο ΕΜΠ. Εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου. Γνωστός για τις μελέτες του σε ζητήματα αστικού πρασίνου, νησιωτικότητας και τοπικής ανάπτυξης καθώς επίσης για την έντονη συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες για τους ελεύθερους χώρους. Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων (2002) και Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου (2021-σήμερα).
Μαρία Κοντού
Επίκουρη Καθηγήτρια Πρωτεϊνικής Χημείας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Απόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, διδακτορικό Βιοχημείας του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταδιδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Warwick, UK, και στο Πανεπιστήμιο της Florida, USA. Μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Animal. Εκπρόσωπος του σωματείου διαχείρισης αδέσποτων ζώων των Δήμων Λάρισας, Τυρνάβου, Κιλελερ και Τεμπών. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων “Ανθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο Πλανήτη” και “Ενσυναίσθηση και Ζώα” με πανελλαδική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διδάσκουσα στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία”.
Κωνσταντίνος Κοσμάς
Φιλόλογος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και ζει από το 1996 στο Βερολίνο. Σπούδασε φιλολογία στο ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, όπου εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης. Πολιτεύεται με το κόμμα των Πράσινων (Bündnis 90/Die Grünen) και είναι εκλεγμένος στο δημοτικό συμβούλιο του τόπου κατοικίας του.
Μιχάλης Κουλουρούδης
Από τους βασικούς πρωτεργάτες της οικολογικής γεωργίας, ιστορικό στέλεχος του πράσινου κινήματος. Από το 1984 συστηματικά ερευνά φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας, με έμφαση στην ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας, με νέους γεωπόνους και φορείς από ευρωπαϊκές χώρες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Αν και δεν ήταν αγρότης αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί με άλλους με τη βιολογική αμπελουργία και τα βιολογικά προϊόντα και να δοκιμάσει στην πράξη τις θεωρητικές επιλογές. Συνέβαλε καθοριστικά στην άνθιση της οικολογικής γεωργίας στη δεκαετία του ‘90 και συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού της ΔΗΩ για την οικολογική γεωργία και σε άλλα σχετικά έντυπα. Ενεργή συμμετοχή στο Δίκτυο κατά των φυτοφαρμάκων καΙ στην έκδοση του συλλογικού βιβλίου “Φυτοφάρμακα”, (ΓΓ Νέας Γενιάς, Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα, Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας, 1988).
Ελευθέριος Μπουρδάκης
Με καταγωγή από το Ρέθυμνο, σπούδασε φυσικός στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Δανία στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τώρα ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι σπουδές του, η ερευνητική δουλειά και η εργασιακή του εμπειρία τον βοηθούν να συμβάλει στην πολιτική με ρεαλιστικές προτάσεις για τη ενεργειακή μετάβαση και το περιβάλλον.
Δέσποινα Μωυσίδου
Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στην Μάλτα, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Ασχολείται ερευνητικά με τον τομέα της ιστολογίας, διευθύνει δύο εργαστηριακές έρευνες σχετικές την ιστολογία Αιγυπτιακών μουμιών και αποτελεί μέλος του Βολτ Ελλάδας.
Ιωάννα Δέσποινα Τζανιδάκη
Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Στρατηγικής, Διευθύντρια Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, συμβάλλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαïκής Ένωσης για νέες τεχνολογίες, «έξυπνες» πόλεις και μεταφορές. Κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία, μεταπτυχιακών στην Αρχαιολογία (MA, Bristol), τη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (MPhil, Cambridge) και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LLM, Leiden, Ολλανδία), διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (PhD, Southampton & Cambridge) και Δίπλωμα στο αντικείμενο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Harvard Business School, ΗΠΑ). Ερευνήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο το 2000 (Λουξεμβούργο), ηγετικό στέλεχος σε επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ολλανδία), των Ευρωπαϊκών Πολιτικών για τη Νεολαία (Βέλγιο), της Εργασιακής Απασχόλησης για την ΕΕ (Ολλανδία), των Νέων τεχνολογιών για την ΕΕ (Ολλανδία και Βέλγιο). Ασχολείται ενεργά με τα κοινά και τον εθελοντισμό και αποτελεί μέλος του Βολτ Ελλάδας.
Σεραφείμ Μπαχράς
Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft της Ολλανδίας στο Σχεδιασμό και Κατασκευή Λιμένων (Port Planning and Construction, Μ.Sc.). Ταυτόχρονα εργάζεται σε Τεχνική Εταιρεία ως Smart and Green Port Consultant, στο Rotterdam της Ολλανδίας. Ανήσυχος για το μέλλον του πλανήτη, για τους θεσμούς στην Ελλάδα, για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εντάχθηκε στο Volt Europa από τις αρχές του 2021, όπου σήμερα είναι συντονιστής της Ομάδας Διοργάνωσης Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων ενώ τον περασμένο Μάρτιο εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Βολτ Ελλάδας.
Ηλίας Παπαθεοδώρου
Πρόεδρος Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, ενώ έχει διατελέσει Διεθνής Γραμματέας και πρώην Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Έχει σχεδόν 30 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα και έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ. Ασχολείται επιχειρηματικά με καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας, με έμφαση την εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών για σπάνιες ασθένειες. Υποστηρίζει κινήσεις πολιτών για θέματα Περιβάλλοντος.