Γράφει η Zωή Ράπτη: Αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος Ν.Δ.
Με τη στήριξη 208 βουλευτών και τεσσάρων συνολικά κομμάτων, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων, κατοίκων του εξωτερικού. Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου και μάλιστα, με ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό.
Αφού θεσμοθετήσαμε το 2019, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών, που μόνιμα ή προσωρινά βρίσκονται στο εξωτερικό, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα νέο σημαντικό άλμα, αίροντας όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου.
Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία και μια μεγάλη ευθύνη πέρα και πάνω από κόμματα. Είναι ζήτημα σεβασμού στους απανταχού της γης Έλληνες. Σκοπός, δηλαδή, είναι η ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος. Διευκολύνει μια μερίδα συμπολιτών μας, των απόδημων Ελλήνων, ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, δικαίωμα που θα ασκούσαν αν έπαιρναν το αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα.
Δεν πρόκειται, συνεπώς, για ένα νέο δικαίωμα, αλλά για το εκλογικό τους δικαίωμα, που έχουν ήδη και θα μπορούν πλέον να το ασκήσουν ελεύθερα. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού τους δικαιώματος. Είναι τα αδέλφια μας, που σπούδασαν και δουλεύουν εκεί, σπρωγμένοι από την ανάγκη.
Είναι οι συγγενείς μας που παντρεύτηκαν και έμειναν με τα παιδιά τους, είναι οι επιστήμονές μας που τους έδωσαν εργασία αντάξια των προσόντων τους, είναι οι καθηγητές μας που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, είναι οι Έλληνες που διέπρεψαν οικονομικά και έγιναν ευεργέτες της πατρίδας, είναι οι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και οι υπερασπιστές των ελληνικών συμφερόντων.
Βρίσκονται δίπλα μας όταν χρειαζόμαστε τεχνογνωσία και επιστημονικές γνώσεις, όπως έγινε μέσα στην πανδημία. Στέκουν στο πλάι μας δίνοντας πολιτικές μάχες για τα δίκαια του Έθνους. Οι Έλληνες αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού κορμού.
Δεν πρόκειται για κάποιους ανθρώπους που προσέρχονται να ψηφίσουν αποστασιοποιημένοι από τα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά για ανθρώπους που, σε μεγάλο μέρος τους, ενδιαφέρονται και συμμετέχουν με όποιο τρόπο μπορούν στην πρόοδο της πατρίδας τους. Εξάλλου, η συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες αποτελεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα όλων των ομογενειακών οργανώσεων παγκοσμίως από την Ευρώπη, την Αμερική, μέχρι την Αυστραλία.
Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να εξασφαλίσουμε τη, χωρίς εμπόδια, δυνατότητά τους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της διαμονής τους.
Να άρουμε τα εμπόδια που δημιουργούσαν ανούσιες διαχωριστικές γραμμές στους μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού από το εθνικό κέντρο και απέκλεισαν ή δυσκόλεψαν υπέρμετρα χιλιάδες αποδήμους να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία μόνο 18.000.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πλέον μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό είναι η εγγραφή του εκλογέα που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκεται στο εξωτερικό, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησής του στο ΥΠΕΣ, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Είναι ζήτημα δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης όλων των μελών του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως του τόπου όπου ζουν.
Αφορά, στην τήρηση από τη χώρα μας της αρχής της καθολικότητας της ψήφου, συνεπώς είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
Γιατί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός «θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά της Ελλάδος και έχουμε πάντα ανοιχτή γι’ αυτούς την πόρτα της επιστροφής τους στην πατρίδα».