Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Με εργαλεία την τέχνη και τη συμμετοχικότητα ολοκληρώθηκε το «AsphaltArt» στον Δήμο

Τον Ιούνιο 2023, ο Δήμος Καισαριανής, σε συνεργασία με την εταιρία αστικής ανάπτυξης Stipo και το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Aλλαγής του EPLO (Circular Economy and Climate Change Institute), υπό την επίβλεψη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καισαριανής (Κ.Ε.ΔΗ.Κ), ολοκλήρωσε το πρόγραμμα “Τέχνη στην Άσφαλτο” (Asphalt Art), μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies.

Το πρόγραμμα, με εργαλεία την τέχνη και τη συμμετοχικότητα έχει ως στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ανάδειξη ζητημάτων βιώσιμης κινητικότητας και διεκδίκησης του δημόσιου χώρου με επίκεντρο τον πεζό.

Η κύρια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στη διασταύρωση των οδών Λ. Εθνικής Αντιστάσεως και οδού Φιλαδελφείας (με συνοδά έργα να επεκτείνονται στο νότιο και βόρειο τμήμα της κάθετης οδού).

Βασικό αντικείμενο της παρέμβασης ήταν ο χρωματισμός τμημάτων της ασφάλτου.

Το πρόγραμμα με διάρκεια αρκετών μηνών κορυφώθηκε στις 10 Ιουνίου 2023 με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, αλλά προηγήθηκαν αυτής μια σειρά δράσεων με στόχο τη συμμετοχή των δημοτών.

Στα εργαστήρια συμμετείχαν κάτοικοι, μέλη του ‘Α ΚΑΠΗ Καισαριανής και μαθητές της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής, οι οποίοι μοιράστηκαν πληροφορίες για τις συνήθειες μετακίνησης, τα προβλήματα προσβασιμότητας και οδικής ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για την διαμόρφωση του δημόσιου χώρου και την ανάδειξη της ταυτότητας της γειτονιάς, οι οποίες ενσωματώθηκαν πλήρως στον σχεδιασμό της παρέμβασης.

Σε ό,τι αφορά το εικαστικό κομμάτι της παρέμβασης, οι ειδικοί συνεργάτες υλοποίησης του προγράμματος συνεργάστηκαν στενά καθόλη τη διάρκεια των εργαστηρίων με τους δημότες, ειδικά τους μαθητές, προκειμένου τα σχέδιά τους να γίνουν stencils, τα οποία εν τέλει αποτυπώθηκαν στην άσφαλτο και τώρα κοσμούν τη διασταύρωση.

Βαίνοντας προς την υλοποίηση των εργασιών, κατά το τελευταίο διήμερο του Μαΐου, ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές τεχνικές εργασίες με τοποθέτηση σήμανσης απαγόρευσης της παράνομης στάθμευσης (κορδέλες και εύκαμπτα κολωνάκια σήμανσης).

Με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών κατοίκων της πόλης (μέλη του Α΄ ΚΑΠΗ, μαθητές, επαγγελματίες), το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου υλοποιήθηκε το εικαστικό κομμάτι της παρέμβασης, χρωματίστηκε η άσφαλτος μπροστά από το Α΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Καισαριανής, οι τέσσερις γωνίες της διασταύρωσης Λ. Εθνικής Αντιστάσεως και Φιλαδελφείας και το τμήμα του δρόμου μπροστά από το 2ο και 6ο Νηπιαγωγείο Καισαριανής.

Με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού αφαιρέθηκε το διαχωριστικό κάγκελο του πεζοδρομίου στα εν λόγω σημεία και εγκαταστάθηκε αστικός εξοπλισμός (κύβοι πολλαπλών χρήσεων και ζαρντινιέρες από ανακυκλωμένα υλικά) μπροστά από το 2ο και 6ο Νηπιαγωγείο Καισαριανής.

Στις 10 Ιουνίου 2023, η παρέμβαση εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο της Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο, σε ένα φεστιβάλ εγκαινίων για την προώθηση του εθελοντισμού στην πόλη αλλά και τη βιώσιμη κινητικότητα μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών, χορών και μουσικής.

Βασικός στόχος του προγράμματος, όπως υλοποιήθηκε από το Δήμο Καισαριανής και τους συνεργαζόμενους φορείς, ήταν το έργο να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από τους οδηγούς, συμβάλλοντας στον περιορισμό των ατυχημάτων στην περιοχή και συνεπώς στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης γειτονιάς.
Η διεύρυνση του χώρου των πεζών με την επέκταση του πεζοδρομίου στο χρωματιστό τμήμα της ασφάλτου στόχο έχει να βελτιώσει την κινητικότητα και την οδική ασφάλεια των πεζών, κυρίως των μαθητών και των ηλικιωμένων.

Η αισθητική παρέμβαση στοχεύει στο να αναζωογονήσει τον δημόσιο χώρο και να τον καταστήσει ένα ζωντανό πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής, ενισχύοντας την ταυτότητα της γειτονιάς.

Αυτή η δράση, έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες και στις κοινοτικές ομάδες να συνεργαστούν σε δημιουργικά έργα, καλλιεργώντας έτσι τον εθελοντισμό στην πόλη και αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του συμμετοχικού σχεδιασμού στην γειτονιά και την τακτική πολεοδομία.

Τέλος, αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή χαμηλού κόστους μέτρων, πιλοτικού χαρακτήρα, οι οποίες αξιολογούνται πριν και μετά, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας και της ενεργοποίησης του χώρου, με ορίζοντα μια μεγαλύτερη και πιο αποδοτική μόνιμη παρέμβαση.

Η δημοτική Αρχή ευελπιστεί ότι οι οδηγοί θα σεβαστούν τη νέα διαμόρφωση του χώρου στην περιοχή και θα τηρήσουν τον κώδικα οδικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι θα οικειοποιηθούν / υιοθετήσουν το νέο χώρο που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι.

Ο Δήμος οφείλει ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και ιδίως στους εθελοντές, που αγκάλιασαν το έργο και δούλεψαν με ζέση για να δώσουν πνοή στη γειτονιά τους!

Από πλευράς Δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του προγράμματος εργάστηκαν οι:
• Γρύλλης Μιχάλης, Αντιπρόεδρος ΚΕΔΗΚ
• Κιτσέλλης Μάνος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας
• Τσιροζίδης Γιάννης: Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ζωής και Αθλητισμού
• Φασκιώτης Γιώργος: Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών

Ο Δήμος Καισαριανής θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους:
• Όλες τις εθελόντριες και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν έμπρακτα στην υλοποίηση του έργου
• Το συμβούλιο και τα μέλη του Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής
• Τις μαθήτριες και τους μαθητές της Ε’ τάξης, καθώς και τις διδάσκουσες και τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής
• Τα παιδιά, τη Διευθύντρια και τις Δασκάλες της πέμπτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής
• Χαρίτου Ελιάνα, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας
• Δήμητρα Βασιλάκη, Μηχανικό Τεχνικής Υπηρεσίας
• Κωνσταντοπούλου Βάσω, Σύμβουλο Δημάρχου
• Φερεντίνου Ελίνα, Σύμβουλο Δημάρχου
• Ξαφουγιάννη Χρήστο, Δημοτικό Υπάλληλο
• Μαρούδα Μάγδα, Προϊσταμένη Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής
• Καλούδη Νατάσα, Εργοθεραπεύτρια Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής
• Το Κέντρο χορού και πολιτισμού “Πολυμήλη”
Καθώς και τους:
• Κελμπακούρη Στέλιο, καφέ ΝαΧαμογελάς
• Καρνέζη Κώστα, καφέ ΝαΧαμογελάς
• Αργυρόπουλο Άγγελο- Αργύρη, χορηγία φυτών και χώματος
• Λαμψάτη Στέλλιο, χώμα, χορηγία φυτών και χώματος
• Τριανταφυλλίδη Κώστα, χορηγία φυτών και χώματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ