Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Αυγούστου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από 10/8/2023 στους κινηματογράφους.

Ο εχθρός δίπλα μου – As bestas

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, που είχε αποτυπωθεί το 2016 στο ντοκιμαντέρ «Σαντοάγια» και εξερευνά τη βίαιη φύση του ανθρώπου, το ένστικτο επιβίωσης σε εχθρικό περιβάλλον και τη σύγκρουση της έννοιας της δικαιοσύνης με το κατεστημένο.

Ο Αντουάν (Ντένις Μένοσετ) και η Ολγκα (Μαρίνα Φόις) ένα ζευγάρι από τη Γαλλία ζει εδώ και καιρό σε ένα χωριό στην ενδοχώρα της Γαλικίας, μια ήσυχη καθημερινότητα, φυτεύοντας τα λαχανικά τους και φροντίζοντας το περιβάλλον. Η συνύπαρξή τους με τους ντόπιους όμως δεν είναι και τόσο ειρηνική. Η αγάπη τους για το χωριό και ο ενθουσιασμός τους, συναντά την ανταγωνιστική καταπίεση δυο αδερφών ντόπιων που ζουν εκεί όλη τις τη ζωή (τους υποδύονται οι Λουίς Ζαχέρα και Ντιέγκο Ανίντο), και προσβάλλονται από την πνευματική ανωτερότητα των «φρέντσις», τόσο ώστε αφιερώνουν τον χρόνο τις για να τους κάνουν τη ζωή κόλαση.

Ο Ροντρίγκο Σορογκόγιεν έχει δημιουργήσει μια ατμοσφαιρική (χάρη και στη φωτογραφία του Αλεχάντρο Ντε Πάμπλο), βίαιη ταινία και ταυτόχρονα ένα δράμα χαρακτήρων που αποδίδονται εξαίσια από το cast. Από τις ταινίες που δεν χάνονται.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 137΄

Χώρες: Ισπανία, Γαλλία, 2022

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Παίζουν: Ντένις Μένοσετ, Μαρίνα Φόις, Λούις Ζαχέρα, Ντιέγκο Ανίντο, Μαρί Κολόμπ

Διανομή: Rosebud.21

==================

I love Greece

Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Ζαν (Βενσάν Ντεντιέν) και η Μαρίνα (Στέισι Μάρτιν) εκείνος Γάλλος και εκείνη Ελληνίδα- ταξιδεύουν στην Αθήνα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Εκεί έρχονται σε επαφή με την πληθωρική οικογένεια της Μαρίνας, αλλά και με μία χώρα σε οικονομική κρίση. Καθώς ετοιμάζονται για ρομαντική απόδραση σε ένα μικρό κυκλαδικό νησί, σύσσωμη η οικογένεια της Μαρίνας αποφασίζει να τους συνοδεύσει. Τίποτα δεν πηγαίνει όπως το είχαν σχεδιάσει και τίποτα δεν κρύβεται κάτω από το διαπεραστικό ελληνικό φως.

INFO

Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική, 91΄

Χώρα: Γαλλία, 2022

Σκηνοθεσία: Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα

Παίζουν: Στέισι Μάρτιν, Βενσάν Ντεντιέν, Στέλιος Μάινας, Μαρία Αποστολακέα, Πανάγος Ιωακείμ, Σοφία Σεϊρλή, Αλέξανδρος Σπανός, Άλκης Παναγιωτίδης, Νανά Μούσχουρη

Διανομή: Feelgood

==================

Οι δυο Άλφρεντ – FrenchTech

Ο Αλεξάντρ είναι άνεργος και ο τραπεζικός λογαριασμός του έχει παγώσει. Με την σύζυγό του να βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για δύο μήνες, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να φροντίσει τα δύο παιδιά τους και να βρει δουλειά. Μετά από μια «σουρεαλιστική» συνέντευξη, ο Αλεξάντρ προσλαμβάνεται δοκιμαστικά, έχοντας όμως πει ψέματα πως δεν έχει οικογένεια, σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική της εταιρίας που θέλει τους υπαλλήλους της άτεκνους. Όμως, η διατήρηση του μυστικού του δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση…

INFO

Είδος: Κωμωδία, 92΄

Χώρα: Γαλλία, 2020

Σκηνοθεσία: Μπρούνο Πονταλιντέ

Παίζουν: Ντενί Πονταλιντέ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μπρούνο Πονταλιντέ

Διανομή: Weird Wave:

==================

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος – Les vengeances de Maître Poutifard

Ο Ρομπέρ Πουτιφάρ δεν τα βρήκε ποτέ εύκολα στη ζωή του. Ως δάσκαλος στο γυμνάσιο, τον κορόιδευαν οι μαθητές σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Μετά από 37 χρόνια, ενώ ζει ακόμα με τη μητέρα του, ένας πικραμένος Πουτιφάρ τελικά αποσύρεται και τα αφήνει όλα πίσω. Ή μήπως όχι; Βαθιά στο μυστικό του καταφύγιο, ο πρώην δάσκαλος σχεδιάζει εκδίκηση για τα πρώτα παιδιά που του έκαναν τη ζωή κόλαση πριν από είκοσι χρόνια, αυτά που του κατέστρεψαν τη μοναδική ευκαιρία για έρωτα. Οι στόχοι του είναι ο μικρός Άντονι, πλέον διάσημος σεφ. Οι κακές δίδυμες Καμίλ & Μελανί, που έχουν γίνει δημοφιλείς influencers στο Instagram, και η διεθνής ποπ σταρ Όντρεϊ, που συνήθιζε να βασανίζει τον δάσκαλο με την απεχθή «φωνή αγγέλου» της. Το σχέδιο εκδίκησης του Πουτιφάρ πηγαίνει καλά, μέχρι που η μητέρα του το ανακαλύπτει… και το κάνει ακόμα καλύτερο! Ως ομάδα, αυτό το απίθανο δίδυμο, θα αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό!

INFO

Είδος: Κωμωδία, 90΄

Χώρα: Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ

Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Ιζαμπέλ Ναντί, Τζένι Αν Γουόκερ

Διανομή: Spentzos Film

==================

Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο – Evil under the sun (Επαν.)

Κλασικό, whodunnit φιλμ πάνω σε νουβέλα της Αγκαθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία του έμπειρου Γκάι Χάμιλτον, ο οποίος ενορχηστρώνει μια πλειάδα γνωστών ονομάτων της δεκαετίας του ’80 και καταφέρνει να δώσει ένα ηλιόλουστο (χάρη και στην «τουριστική» φωτογραφία του Κρίστοφερ Τσάλις) αστυνομικό μυστήριο με αρκετές δόσεις χιούμορ και ειρωνείας.

Κάνοντας διακοπές σε ένα νησί της Αδριατικής («που δεν υπάρχει στους οδηγούς της Μισελέν»), ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό (Πίτερ Ουστίνοφ), αναλαμβάνει διακριτικά και μετά από παράκληση της ξενοδόχου (Μάγκι Σμιθ) να εξιχνιάσει τη δολοφονία της ηθοποιού Αρλένα Μάρσαλ (Νταϊάνα Ριγκ) που έκανε διακοπές εκεί με το σύζυγό της (Ντένις Κουΐλι) και την κόρη τους Λίντα (Έμιλι Χόουν). Συμπτωματικά, σχεδόν όλοι οι ένοικοι του ξενοδοχείου έχουν συμφέρον από το θάνατο της «προκλητικής» σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και όλοι τους έχουν ισχυρά άλλοθι.

INFO

Είδος: Αστυνομικό, Μυστηρίου, 117΄

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 1982

Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον

Παίζουν: Πίτερ Ουστίνοφ, Κόλιν Μπλέικλι, Μάγκι Σμιθ, Τζέιμς Μέισον, Τζέιν Μπίρκιν, Νταϊάνα Ριγκ, Ντένις Κουΐλι, Έμιλι Χόουν

Διανομή: Cinobo

====================

Sweet movie (Επαν.)

Ένα ιδιόρρυθμο φιλμ, με στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας, λογικής και παράλογου, κανονικότητας και αταξίας. Ένα case study πάνω στην ανθρώπινη φύση, τη σεξουαλική απελευθέρωση και την επανάσταση, με soundtrack τη μουσική του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Μακαβέγιεφ παρουσιάζει τις ιστορίες δύο γυναικών. Στην πρώτη, η Καναδή Μις Κόσμος 1984, με γεννητικά όργανα που ακτινοβολούν, κερδίζει στον διαγωνισμό «Η πιο παρθένα». Το έπαθλο είναι ένας σύζυγος, μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας με το (συμβολικό) όνομα Κύριος Καπιτάλ. Στη δεύτερη, η με το επίσης συμβολικό όνομα Άννα Πλανέτα, οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά και τον Καρλ Μαρξ –αντί για γοργόνα– στην πλώρη, στα κανάλια του Άμστερνταμ, αναζητώντας τις ακαταμάχητες απολαύσεις της σάρκας, του θανάτου και της επανάστασης.

Η ταινία γυρίστηκε όταν ο σκηνοθέτης βρισκόταν στην εξορία του Καναδά, με μερικούς πόρους παραγωγής που παρασχέθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Κινηματογράφου του Καναδά. Παρά το γεγονός της σαφούς αλληγορικής του διάθεσης απέναντι στην παρακμή της σοσιαλιστικής κληρονομιάς της  Γιουγκοσλαβίας, το φιλμ απορρίφθηκε (και λογοκρίθηκε) ως πορνογραφικό σε πολλές χώρες, που χαρακτήρισαν και τον σκηνοθέτη ως «καταραμένο».

INFO

Είδος: Δράμα, Κοινωνική, 98΄

Χώρες: Γαλλία, Καναδάς, Δυτική Γερμανία, 1974

Σκηνοθεσία: Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Παίζουν: Κάρολ Λόρι, Τζον Βέρνον, Πιέρ Κλεμεντί, Σάμι Φρέι, Άννα Προυκνάλ

Διανομή: New Star

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ