Το θέμα των σοβαρών ζημιών στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού και των κινδύνων που αυτές εγκυμονούν για την ασφάλεια των πολιτών καθώς και ζητήματα ρύπανσης και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιμνάζοντα ύδατα, έφερε με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η βουλεύτρια του Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ρένα Δούρου με 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το ζήτημα των ζημιών στην υπόγεια κοίτη προέκυψε ύστερα από τα ευρήματα επιτόπιας έρευνας πέντε σπηλαιολόγων της ομάδας «Γεωμυθική», που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή». «Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου στατικότητας, αλλά και καθαρισμού της υπόγειας κοίτης», τονίζεται στο άρθρο.
Οι σπηλαιολόγοι διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι ο οπλισμός της σήραγγας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία πολλές ποσότητες μπάζων, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν άλλες μικρές λιμνούλες. Επίσης, η ομάδα εντόπισε και σημεία υπόγειας ρύπανσης των υδάτων. Συγκεκριμένα οι σπηλαιολόγοι εντόπισαν «πηγές μεγάλων ποσοτήτων ρύπανσης –μάλλον λύματα αποχέτευσης– που έρχονται από τα ρέματα του Περιστερίου (συμβολή στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών)» ενώ «ίχνη διαχρονικής ρύπανσης υπάρχουν σε πολλά τμήματα του υπογείου και κυρίως στις λίμνες, όπου η ρύπανση κατακάθεται στο χώμα του πυθμένα».
Τέλος η έθεσε το πρόβλημα της μόνιμης περιβαλλοντικής ρύπανσης και της όχλησης των περιοίκων λόγω των λιμναζόντων υδάτων του Κηφισού ποταμού – πρόβλημα που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και νυν υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Γ. Γαβρίλης.
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τις εργασίες συντήρησης της υπόγειας κοίτης του Κηφισού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στατικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί καθώς και αναφορικά με τις δράσεις για τακτικό καθαρισμό. Ενώ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει το ερώτημα της αντιμετώπισης της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης καθώς το έργο για τα λιμνάζοντα ύδατα του Κηφισού, που δημοπρατήθηκε το 2018 από την διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και προέβλεπε την επίλυση του προβλήματος, δεν ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως προβλεπόταν.
Διαβάστε επίσης: Άμεση οικονομική στήριξη στους πληγέντες Δήμους για καθαρισμό των πόλεων αποφάσισε η ΚΕΔΕ
Ειδήσεις από την Πολιτική στο amarysianotia.gr