Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΛΑΕ-ΑΑ: “Προκλητικός και ανάλγητος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ξεπέρασε και το γνωστό εαυτό του…”

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το “Βελλίδειο Ίδρυμα” στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Γραφείο Τύπου της παράταξης Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων “προκλητικό και ανάλγητο” τον πρωθυπουργό, καθώς όπως υπογραμμίζει “ακόμη και μετά τις καταστροφές περικόπτει κοινωνικές παροχές και επιβάλλει νέα χαράτσια”

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, ξεπέρασε και το γνωστό εαυτό του σε πρόκληση, σε αποφυγή ευθυνών, σε αδιαφορία για τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά και σε εξαγγελίες  και προώθηση μέτρων υπέρ των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και γενικότερα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ενώ, λοιπόν, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βιώνουν τις συνέπειες μιας τεράστιας οικολογικής και οικονομικής καταστροφής με πολλούς νεκρούς, καταστροφή σπιτιών, καλλιεργειών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που επηρεάζουν δραματικά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν απολογήθηκε για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και τη διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων δημοσίου χρήματος, αλλά προκλητικά δήλωσε ότι το «επιτελικό κράτος» δούλεψε επιτυχημένα. Την ώρα που μετράμε νεκρούς κι ενώ οι κάτοικοι, με ένα ανύπαρκτο κράτος, παλεύουν με τα νεκρά ζώα και τον κίνδυνο επιδημιών, ο Πρωθυπουργός της χώρας διαπίστωσε ότι «οι πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν», διαγράφοντας από το χάρτη τον πολύπαθο Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Δεν ντράπηκε να χρησιμοποιήσει την καταστροφή ως άλλοθι για να ανακοινώσει νέα δώρα σε ιδιώτες που θα αναλάβουν ως ανάδοχοι τις υποδομές που χρειάζονται, συνεχίζοντας την εγκληματική ανευθυνότητα του κράτους, κι ενώ ο λαός πληρώνει αυτές ακριβώς τις εργολαβίες των ολιγαρχών. Ανακοίνωσε μάλιστα την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής (που θα μεταφερθεί στους πελάτες) αλλά κυρίως την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων από φυσικές καταστροφές! Το μέτρο αυτό αποτελεί άλλο ένα χαράτσι για τον φορολογούμενο, (δυσβάσταχτο για μισθωτούς και συνταξιούχους) και δώρο για τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατ’ επέκταση για τις τράπεζες. Δηλαδή δεν φτάνει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, επιβάλλεται άλλο ένα χαράτσι που θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ιδιαίτερα για τα παλαιότερα κτίσματα!

Σε μια άνευ προηγουμένη αναλγησία, προέβη σε ανακοίνωση νέων περικοπών κοινωνικών παροχών και σε επιβολή νέας φορολογίας.

Συγκεκριμένα:
Περικόπτεται ακόμη και το market pass για τους τελευταίους μήνες (με εξαίρεση τις πληγείσες περιοχές) και το επίδομα ακρίβειας που χορηγείται σε πολύ ευάλωτες κοινωνικές ομάδες! Οι περικοπές γίνονται σε μία εποχή που η ακρίβεια και οι συνεχείς αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης (εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, αύξηση μέχρι και 60% στην τιμή του ελαιολάδου και άλλα).
Παρουσιάζει ως παροχή το ξεπάγωμα των τριετιών, το οποίο όμως δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά αλλά από το 2024. Δηλαδή χρόνος εργασίας και εισόδημα των εργαζομένων πάνω από 10 χρόνια χάνεται! Οι τριετίες και γενικότερα τα εργασιακά δικαιώματα κατοχυρώνονται μέσω των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες σχεδόν καταργούνται με τα νομοθετήματα της Νέας Δημοκρατίας (Χατζηδάκη, Γεωργιάδη). Επομένως ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει μέτρα, τα οποία υπονομεύονται από άλλους νόμους, ώστε να αφορούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων!
Δεν αναφέρθηκε σε κανένα μέτρο ελέγχου των τιμών, παρέπεμψε αόριστα στο  μέλλον την οποία ανακοίνωση, ενώ ο Υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης ήδη δήλωσε (αυτό που όλοι γνωρίζουμε) ότι θα γίνουν νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Δεν αναφέρθηκε σε κανένα μέτρο ανακούφισης των δανειοληπτών και προστασίας της λαϊκής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας, ενώ οι εξώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται ραγδαία λόγω της ακρίβειας και της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος.

Συνολικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αποτελούν άλλο ένα χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα αλλά και επίδειξη θράσους και αλαζονείας.
Ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η ανάπτυξη μαζικών κοινωνικών αγώνων για την προστασία βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, για την προστασία της ίδιας της ζωής μας, που κινδυνεύει καθημερινώς από τις εγκληματικές τους νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν προγραμματιστεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το επόμενο διάστημα, είναι το πρώτο βήμα.
Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, στην ανάπτυξη και στην μαζικότητα αυτών των αγώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ