Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ενημέρωση για πρόσφατη συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αδούλωτης Κερύνειας με Ν. Χριστοδουλίδη

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια  είχε στις 28, Αυγούστου 2023, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις και απόψεις μας τόσο επί της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού όσο και της λύσης ΔΔΟ με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων και εκτοπισμένων πίσω στις πατρογονικές μας εστίες.

Είναι γνωστό ότι διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με την εξαγγελθείσα πολιτική του Προέδρου και η διαφωνία μας τέθηκε και συζητήθηκε και στη συνάντηση μαζί του.

Λόγω περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας  η συζήτηση περιορίστηκε  στη μορφή λύσης, τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης, και την επανατοποθέτηση του Κυπριακού και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις για να αναλύσουμε τις θέσεις μας επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, προσφυγικών προβλημάτων, μεταναστευτικό, άμυνα, παιδεία.

Δυστυχώς τα συμπεράσματα μας από τη συνάντηση, μέσα στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε να συζητήσουμε, επιβεβαιώνουν ότι οι έγνοιες, οι εκτιμήσεις, οι καταγγελίες και οι προειδοποιήσεις του  Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια για διγλωσσία μεταξύ του δημόσιου λόγου και των όσων απαράδεκτων υποχωρήσεων  έγιναν στις συνομιλίες, οι οποίες  έχουν μάλιστα ονομασθεί  συγκλίσεις και κεκτημένο των συνομιλιών, επιβεβαιώθηκαν  πέραν πάσης αμφιβολίας. Η κατάσταση είναι παντελώς αρνητική για τον Κυπριακό Λαό και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

 Ξεκαθάρισε ότι:

-Η σημερινή γεωγραφική και πληθυσμιακή διχοτόμηση που επέβαλε η Τουρκία με την στρατιωτική εισβολή, κατοχή και τις αποσχιστικές ενέργειες που ακολούθησαν, γίνονται  αποδεκτά από τον Πρόεδρο και αποτελούν  το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης  για το οποίο ακούμε καθημερινά.  Γίνεται προσπάθεια όπως είναι γνωστό, να επιστραφεί ένα ποσοστό κατεχόμενης γης, ( Δες Βαρώσι και Μόρφου)) για να μειωθεί έτσι ο αριθμός των προσφύγων και εκτοπισμένων, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν και θα αποτελούν διαχειρίσιμο αριθμό.

-Στο κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας που θα παραχωρηθεί  θα λειτουργήσει Τουρκικό Συνιστών, πολιτικά ισότιμο  Κράτος,  το οποίο θα μοιραστεί τη διακυβέρνηση της Νέας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομόσπονδης Κύπρου  που θα δημιουργηθεί, με ότι αυτό θα συνεπάγεται κάτω από την αυστηρή κηδεμονία της επεκτατικής Τουρκίας και της Δόλιας Βρετανικής Διπλωματίας.

-Οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες, για να  «αναστηθούν»  οι πόλεις και οι Κοινότητες μας με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων εκεί και να ξαναλειτουργήσουν Εκκλησιές και Σχολεία με τον παπά και το δάσκαλο, όπως είναι το σωστό και δίκαιο και όπως το θέλουν και το δικαιούνται οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο.

-Σε ότι αφορά τις κατεχόμενες περιουσίες, ο Πρόεδρος   είπε ότι διαφωνεί με τον Γκουτέρες ο οποίος αποδίδει  πρώτη επιλογή σε κατεχόμενη περιουσία στον «χρήστη». Πρώτη επιλογή θα επιμείνει, είπε,   να την έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Σε επεξηγηματική επερώτηση αν αυτό θα σημαίνει πως:  όπου οι πρόσφυγες / εκτοπισμένοι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν να επιστρέψουν στην περιουσία τους οι «χρήστες» θα μετακινούνται, απάντησε αυθόρμητα όχι, εφόσον στην περιουσία θα έχει κατασκευασθεί έργο  κοινής ωφελείας. Σε δεύτερη  επερώτηση, αν στην περιουσία δεν έγινε έργο κοινής ωφελείας αλλά μια πολυκατοικία, σπίτι,  κατάστημα,  κ.λ.π τί θα γίνει; Η απάντηση και πάλι ξεκάθαρη: Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί ο «χρήστης» αλλά θα γίνει προσπάθεια να «βολευθεί» και ο νόμιμος  ιδιοκτήτης. Άρα ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα έχει τον πρώτο λόγο,  μόνο Ακαδημαϊκά. Αυτό το γεγονός  καθορίζεται ρητά στις συγκλίσεις Δημήτρη Χριστόφια, όπως θα δούμε παρακάτω, και αναιρεί βάναυσα το Δικαίωμά στην περιουσία μας, έστω και αν αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτο.

-Σύμφωνα με τις συγκλίσεις η διαδικασία επανάκτησης ή  όχι της κατεχόμενης περιουσίας μας, είναι η ακόλουθη : μετά που θα πούμε ΝΑΙ στη λύση ΔΔΟ και οι Τούρκοι θα πάρουν αυτό που ήθελαν, προνοείται  ότι θα μπορεί ο καθένας  μας ατομικά πλέον  να  προσφύγει  σε Επιτροπή, (το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος στη συνάντηση,) να παρουσιάσει το αίτημά του,  να το αιτιολογήσει  και η Επιτροπή θα αποφασίζει για μια από τρείς θεραπείες που είναι συμφωνημένες: επιστροφή της περιουσίας, αποζημίωση, ή  ανταλλαγή. Αντί λοιπόν, σε περίπτωση λύσης,  να παρουσιάσουμε τους τίτλους της περιουσίας μας, τους οποίους μας έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και να μας παραδώσουν την περιουσία:

-θα πρέπει να προσφύγουμε σε Επιτροπή, αποτελούμενη από ένα  Έλληνα που σίγουρα θα είναι ΝΑΙ-ΝΑΙΚΟΣ, ένα Τούρκο και ένα ξένο, όργανο των Βρετανών,

-θα έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι είμαστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης

-Θα περάσουμε από «κόσκινο»  κατηγοριοποιήσεων που συμφωνήθηκε να δοθούν στις περιουσίες μας και οι οποίες κατηγορίες μηδενίζουν τη δυνατότητα να μας επιστραφεί περιουσία.

-Επιπρόσθετα  ενημερώνουμε ότι στις συγκλίσεις προνοείται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής παίρνονται πάντα βάση και της συμφωνημένης αρχής   να μην επηρεάζεται αρνητικά η Δικοινοτικότητα και η Διζωνικότητα, οι οποίες  απαιτούν πλειοψηφία Τούρκικου πληθυσμού και πλειοψηφία Τουρκικής ιδιοκτησίας γης στο Τουρκικό Συνιστών Κράτος.

-Κάποιες μονάδες ή μικρός αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων σκόρπιοι εδώ και εκεί, σίγουρα θα εγκριθούν  και θα πάρουν περιουσία για λόγους σκοπιμότητας. Αυτό όμως δεν αποτελεί «επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων». Αυτοί που θα φανούν «τυχεροί» να χρησιμοποιηθούν στα Τουρκικά παιγνίδια προπαγάνδας,  για να κατοικήσουν εκεί, θα πρέπει να αποκτήσουν και την ιθαγένεια του Τουρκικού Συνιστώτος Κράτους.

-Ανάλογες απαράδεκτες υποχωρήσεις έγιναν  και στο μέγα θέμα της Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις. Δεν συζητήθηκε  με τον Πρόεδρο λόγω χρόνου.  Γι αυτές θα αναφερθούμε σε άλλο Δημοσίευμα.

Έγνοια του Προέδρου, όπως είπε, είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων  και κατάργηση των Εγγυήσεων. Η δική μας γνώμη είναι ότι και τα δύο να συμβούν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σώζεται με ΔΔΟ.

Συμπερασματικά: Με τις διαπιστώσεις λοιπόν που έχουμε κάμει στη συνάντηση και αφορούν τη μορφή λύσης , τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης διαπιστώνεται ότι  η σημερινή Κυβέρνηση  τα  αποδέχεται ως τετελεσμένα γεγονότα, κάτι το οποίο  καμμιά σχέση δεν έχει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ούτε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προβάλλονται από τον  Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του Κράτους. Απλά επιβραβεύεται η Τουρκική εισβολή με μετατροπή της  ΝΤΕΦΑΚΤΟ  παράνομης κατάστασης σε ΝΤΕΓΙΟΥΡΕ. Δηλαδή γίνονται αποδεκτά τα κατοχικά δεδομένα ως τετελεσμένα πλέον και επιδιώκεται να νομιμοποιηθούν με λύση ΔΔΟ, υπέρ των Τουρκικών επεχτατικών σχεδιασμών και των ξένων Δυτικών συμφερόντων με τα οποία συμπορεύτηκε η Τουρκία για να μας καταστρέψει.  Άρα, αν πραγματικά, ο Πρόεδρος και οι άλλοι αξιωματούχοι του Κράτους εννοούν αυτά  τα περί Δικαίου που λένε δημόσια,  επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού και να ασκήσουν αντικατοχική πολιτική στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

Δηλαδή πρέπει τώρα:

  • Να τερματιστεί ο Δικοινοτικός Διάλογος
  • Να καταγγελθεί η βάση των συνομιλιών που είναι τα κατοχικά δεδομένα και τα διχοτομικά παράγωγά τους
  • Να καταγγελθούν οι συγκλίσεις ως μη γενόμενες
  • Να αντιμετωπισθεί η Τουρκία απευθείας ως κατακτητής και εγκληματίας πολέμου
  • Και να απαιτηθεί από τον ΟΗΕ και άλλα Διεθνή Φόρα, η αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να παραβιάζεται μέχρι σήμερα, με διαδικασίες που προνοούνται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να λειτουργήσει ως ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, όπως προνοεί το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΦΡΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΔΟ.

Στον Πρόεδρο δόθηκε Υπόμνημα  για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και δεν υπήρχε ο χρόνος να συζητηθούν –

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό υπόμνημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ