Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης – Ερντογάν

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν μεταβεί αμφότεροι οι ηγέτες για να πάρουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν (πρωί Τετάρτης στις ΗΠΑ), παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς, στο επονομαζόμενο «Σπίτι της Τουρκίας» όπως ονομάζεται το κτίριο-βάση των τουρκικών διπλωματικών αποστολών που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί διά ζώσης ήταν τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο CNN στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε μεν μεγάλες διαφορές με την Τουρκία τις οποίες όμως θα επιχειρήσουμε να επιλύσουμε με οδηγό το διεθνές δίκαιο».

Μια ημέρα νωρίτερα ωστόσο, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στο Κυπριακό, προωθώντας την προοπτική διχοτόμησης του νησιού μέσα από τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και ασκώντας σκληρή κριτική στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών – ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη αναμένεται να επιβεβαιωθεί εάν και κατά πόσο έχει «βάση» το θετικό (ή τουλάχιστον όχι αρνητικό) κλίμα του επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους περίπου επτά μήνες, από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουάριου και έπειτα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, πρόκειται όμως να συμφωνηθεί/καθοριστεί και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά, με πρώτο μεταξύ αυτών το βήμα των συνομιλιών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ