Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Γρηγόρης Κατωπόδης στην «Α»: «Δεν θα πάμε τον Δήμο μας λάφυρο σε κόμματα»

Με καθαρή αυτοδιοικητική ατζέντα οδεύει προς τις εκλογές ο δήμαρχος Βύρωνα και επικεφαλής του συνδυασμού «Στάση Βύρωνα», Γρηγόρης Κατωπόδης. «Δεν θα πάμε τον Δήμο μας λάφυρο σε κάποιο κόμμα», τονίζει. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και την Έλενα Φυντανίδου, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσει με την Περιφέρεια Αττικής είναι ο χώρος όπου λειτουργούν τα Θέατρα Βράχων, για τον οποίο θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αναβαθμιστεί.

Κύριε Κατωπόδη, απομένουν περίπου δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Πως προχωράτε;

Προχωράμε με αισιοδοξία. Από τις περιοδείες που κάνουμε, συναντήσεις με δημότες, εισπράττουμε θετική αύρα. Έχουμε δηλώσει ότι η δική μας ατζέντα είναι αυτοδιοικητική. Δεν θα πάμε τον Δήμο μας λάφυρο σε κάποιο κόμμα, όπως σκέφτονται ίσως κάποιοι, άλλοι και βεβαίως σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να στρέψουμε τα μάτια μας και την προσοχή μας σε κάθε γειτονιά, στα προβλήματα που απασχολούν κάθε γειτονιά. Στροφή στη γειτονιά λοιπόν, αυτό είναι το σύνθημα.

Δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Περιφέρεια. Δεν πρέπει να προκαταλάβουμε την ψήφο των πολιτών. Ωστόσο, βλέπουμε ότι έχει προβάδισμα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο προκάτοχός μου.

Ακριβώς. Αυτό θα μπορούσε να είναι ίσως θετικό για τον Δήμο.

Όπως συνεργαστήκαμε με όλους τους Περιφερειάρχες μέχρι σήμερα στις δύο θητείες μας, και με την κυρία Δούρου και με τον κύριο Πατούλη, είναι προφανές ότι θα συνεργαστούμε και με αυτόν που θα εκλεγεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς είναι Βυρωνιώτης, ήταν δήμαρχος της πόλης, συνεχίζει να μένει στην περιοχή οπότε θα θέλει, φαντάζομαι, ό,τι καλύτερο για την πόλη του.

Βεβαίως είναι Βυρωνιώτης και κρατάμε την υπόσχεση τόσο του ιδίου όσο και συνολικά της κυβέρνησης αναφορικά με τη επίλυση του προβλήματος των Θεάτρων Βράχων, δηλαδή του Λόφου Κοπανά, και της αναβάθμισης του χώρου. Είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσουμε με την Περιφέρεια και θα ζητήσουμε να προχωρήσει άμεσα η επίλυσή του.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση με τα Θέατρα Βράχων;

Αυτή η ιστορία φαίνεται ότι έχει λήξει θετικά μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης και δηλώσεις στελεχών της ότι θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση του χώρου. Είπαν ότι θα παραδοθεί στους Δήμους, αναγνωρίζοντας ό,τι υπάρχει μέσα. Οπωσδήποτε εμείς θα διεκδικήσουμε οικονομική ενίσχυση, κυρίως από την Περιφέρεια, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τα Θέατρα Βράχων και όλες τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί.

Ποια θέματα έχετε θέσει ως προτεραιότητα στη νέα θητεία;

Πάλι θα σας το πω με ένα σύνθημα: αναπλάθουμε, φωτίζουμε, ψηφιοποιούμε. Έχουμε εξασφαλίσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις, 9 εκ. ευρώ, για αναπλάσεις στην περιοχή του κέντρου του Βύρωνα και της Μεταμόρφωσης, όπου εκεί θα φτιάξουμε 4 πλατείες, με έξτρα πεζοδρομήσεις, καθώς και 5 πάρκα τσέπης για να δοθούν ως κοινόχρηστοι χώροι στις γειτονιές. Επίσης, ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα του οδοφωτισμού με 2.800 λάμπες Led, ενώ έχει εγκριθεί μια μεγάλη χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ για ψηφιοποιήσεις. Αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης 4 εκ. ευρώ για την οικοδόμηση του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Θα μας ενημερώσετε για τα έργα που ολοκληρώθηκαν στην πόλη;

Καταρχάς, είναι η ανάπλαση των προσφυγικών του Καρέα. Μεγάλο και πολύ ωραίο έργο. Ένα άλλο, είναι η ανάπλαση της πλατείας Φατσέα – υπέροχο σημείο για να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου. Επίσης, θα αναφερθώ στον κόμβο στην οδό Τμώλου ένα σημαντικό έργο που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες και βεβαίως στις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων που γίνονται στην πόλη μας, για να μπορούν να περπατούν οι πολίτες και να κινούνται με άνεση οι μητέρες με καρότσι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Σε ότι αφορά την «αυτοκίνηση» στο Βύρωνα, άρχισαν ήδη νέες ασφαλτοστρώσεις 24.000 τ.μ. συνολικά, σε πολλούς δρόμους της πόλης, από ίδιους πόρους του Δήμου. Από τη χρηματοδότηση που πήραμε για το έργο «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», κοντά στο 1,9 εκ. ευρώ, δώσαμε 500.000 ευρώ στα καταστήματα για να αναβαθμιστούν και με το 1,4 εκ. ευρώ κάνουμε πεζοδρόμια και όδευση και στην αγορά, για να διευκολύνεται ο κόσμος να κάνει τις αγορές του περπατώντας.

Δεν κατάφεραν όλοι οι Δήμοι να μπουν στο πρόγραμμα…

Εμείς, μπήκαμε και εντάξαμε 100 καταστήματα στο πρόγραμμα. Ήταν μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, αναβαθμίσαμε την αγορά του Βύρωνα – ένα υπέροχο έργο. Επίσης, αναβαθμίσαμε ενεργειακά 4 σχολικά κτίρια – κατασκευάσαμε τις στέγες, βάλαμε αλουμίνια, φτιάξαμε την πρόσοψη, κάναμε συντήρηση καυστήρων, βάλαμε φυσικό αέριο, φώτα Led σε όλες τις τάξεις, και ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο έργο που αφορά στην αναβάθμιση άλλων 5 σχολείων στην περιοχή της Εργάνη με το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ». Επιπροσθέτως, κάναμε προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία της πόλης και είμαστε καθόλα έτοιμοι.
Ακόμη, ανακαινίσαμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου, το κλειστό της Μυρακτής, και προχωράμε στην αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Βύρωνα. Έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και περιμένουμε να υπογράψουμε σύμβαση 1.650.000 ευρώ με την Περιφέρεια Αττικής για την αναβάθμισή του.

Τι δεν σας αρέσει στην πόλη; Τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Είναι κάτι που μας αρέσει και ταυτόχρονα δεν μας αρέσει, αν μπορεί αυτό να ειπωθεί. Ο Βύρωνας είναι ένας προσφυγικός συνοικισμός. Έχει στηθεί σαν πόλη πάνω στον προσφυγικό συνοικισμό. Δηλαδή έπαιρναν δύο προσφυγικά, τα γκρέμιζαν και έφτιαχναν μια πολυκατοικία οκταόροφη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πόλη και στις υποδομές της – φώτα, πεζοδρόμια, δίκτυα ύδρευσης κλπ. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε με αυτό το μεγάλο έργο. Αυτό λοιπόν το πρόβλημα, της δυσκολίας που έχει ο πεζός να περπατήσει και ο οδηγός να παρκάρει, δεν μας αρέσει και προσπαθούμε να το επιλύσουμε σε μία πόλη που κατά τα άλλα είναι πολύ όμορφη, με πλούσια ιστορία, και την αγαπάμε. Πολλά μπορώ να πω για την ιστορία της, για τους πρώτους πρόσφυγες, για τις γαζίες και τις πιπεριές, για τις μυρωδιές που έχουν εξαφανιστεί…

Τι σας αρέσει λοιπόν στην πόλη;

Η προσφυγική της καταγωγή, ο πολιτισμός της και στο πλαίσιο αυτό ιδρύουμε το Ψηφιακό Μουσείο της πόλης. Περιμένουμε τη χρηματοδότηση κοντά 1,5 εκ. ευρώ. Δεν μπορούμε να χωρέσουμε όλα τα κειμήλια σε ένα κτίριο και το κάνουμε ψηφιακά.

Πως θέλετε να δείτε την πόλη σας σε πέντε χρόνια;

Θέλω έναν Βύρωνα αναβαθμισμένο, ψηφιοποιημένο και έχοντας αναπλάσει το βασικό του κέντρο του, τον προσφυγικό συνοικισμό, με καθαριότητα, πράσινο και ευρύχωρα πεζοδρόμια.

Με την ανάπλαση του προσφυγικού συνοικισμού, ο Βύρωνας μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά.

Ήδη θεωρείται ο Δήμος μας τουριστικός προορισμός και ενημερώνονται σχετικά όσοι ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοιο. Στον Βύρωνα υπάρχουν αξιοθέατα. Το πρώτο είναι το παλιό Δημαρχείο, εκεί όπου θα κάνουμε το Ψηφιακό Μουσείο, το δεύτερο είναι ο Λόρδος Μπάιρον, του οποίου θα στήσουμε αδριάντα – τον έχουμε έτοιμο, και το τρίτο πάρα πολύ σπουδαίο είναι το σπίτι της Ισιδώρας και του Ρέιμοντ Ντάνκαν. Το κτίριο θα το ανακαινίσουμε με χρηματοδότηση που έχουμε πάρει από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 500.000 ευρώ.
Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι που με κάνουν να θέλω να επανεκλεγώ Δήμαρχος. Θέλω εγώ να οδηγήσω την πόλη μας στο δεύτερο αιώνα της ζωής της.

Ειδήσεις από τον Βύρωνα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ