Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βασίλης Θώδας στην «Α»: «Η δουλειά δεν σταματά ποτέ»

Δύο μεγάλα projects που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της πόλης έχει δρομολογήσει ο δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού Συμμαχία Δημιουργίας για το Δήμο Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας. Πρόκειται για το έργο αστικής ανάπλασης, καθώς και της πλατείας Άνοιξης. Πάρκα, πλατείες, πεζοδρομήσεις, ενοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και την Έλενα Φυντανίδου, αναγνωρίζει το πρόβλημα παρκαρίσματος στην πόλη και ανακοινώνει τη δημιουργία τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Πιεράκου και Μπισκίνη και στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Ακόμη, μιλά για τον τομέα της καθαριότητας, δηλώνοντας ότι θα είναι ικανοποιημένος «όταν δεν θα υπάρχει ούτε ένα μικρό σκουπίδι στον δρόμο» και ζητεί από την κυβέρνηση «να δώσει τη δυνατότητα για περισσότερους διορισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Κύριε Θώδα, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για την επομένη των εκλογών;

Η δουλειά για τον Δήμο Ζωγράφου δεν σταματά ποτέ και από την επομένη των εκλογών συνεχίζουμε με τα δύο μεγάλα projects που έχουμε δρομολογήσει. Πρόκειται για το έργο της αστικής ανάπλασης μέσω του προγράμματος Τρίτσης ύψους 12,3 εκατ. ευρώ και την ανάπλαση της πλατείας Άνοιξης. Με το έργο της αστικής αναζωογόνησης θα ανακατασκευάσουμε 29.000 τ.μ. πεζοδρομίων και 58.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή πλατείες και πάρκα που θα γίνουν ολοκαίνουργια. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η ανάπλαση των 17 στρεμμάτων στα Άνω Ιλίσια, η αναζωογόνηση του Πάρκου στου Γουδή και όλες οι πλατείες της πόλης. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της πόλης. Επίσης μέσω του κονδυλίου ύψους 2.350.000 ευρώ που ενέκρινε το Ταμείο Ανάκαμψης, θα γίνουν παρεμβάσεις στην πλατεία Άνοιξης άλλα και στις παρακείμενες κεντρικές οδούς Ξηρογιάννη, Μπισκίνη και Αμφιτρίτης. Στόχος του Δήμου Ζωγράφου είναι ο επανασχεδιασμός και η πλήρης ανάπλαση της Πλατείας, η ενοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, η προαγωγή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και η δημιουργία μίας ασφαλούς και θελκτικής πορείας για πεζή μετακίνηση. Αυτά τα δύο έργα, είναι ήδη δημοπρατημένα και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.

Από εκεί και πέρα έχουμε και άλλα σημαντικά θέματα στα οποία θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα παρκαρίσματος στην πόλη, σχεδιάζουμε τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Πιεράκου και Μπισκίνη και στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Είμαστε σε φάση εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να δώσουμε πολύτιμες ανάσες στο θέμα του πάρκινγκ.

Ένα άλλο κορυφαίο έργο και όνειρο δικό μου καθώς και όλων των Ζωγραφιωτών είναι το κτήμα Ζωγράφου, δηλαδή η ενοποίηση και ανάπλαση της Βίλας Ζωγράφου με τους παρακείμενους χώρους. Οι μάντρες θα πέσουν, ο χώρος θα ενοποιηθεί και το κτήμα Ζωγράφου θα αποτελέσει ένα στολίδι στο κέντρο του Δήμου, ένα σημείο συνάντησης των Ζωγραφιωτών. Οι τελικές μελέτες από τον Δήμο και το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο έχουν εγκριθεί και το πρόγραμμα μπαίνει στην τελική φάση χρηματοδότησης, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Τέλος, η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Πολιτισμού στο κτήριο Ποταμίτη. Ακόμα και ένα καρφί που έμπαινε στη μελέτη χρειαζόταν την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η γραφειοκρατία ενός διατηρητέου κτηρίου όπως αυτό, ήταν τεράστια. Από τον Μάιο ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο και αναμένουμε την τελική έγκριση των μελετών για να ξεκινήσει το έργο.

Τι σας αρέσει στην πόλη σας;

Μάλλον δεν είμαι τόσο αντικειμενικός να απαντήσω στην ερώτηση σας καθώς, έχω γεννηθεί εδώ, έχω μεγαλώσει και συνεχίζω να μένω εδώ, άρα είμαι συναισθηματικά δεμένος με την πόλη του Ζωγράφου. Θα σας πω όμως, αυτά που για μένα είναι τα πιο σημαντικά, όπως ότι το Ζωγράφου παραμένει μια μεγάλη γειτονιά. Καθημερινά περπατώ στους δρόμους και βρίσκω πάντα φίλους και γνωστούς να πω μια κουβέντα, να ακούσω τα προβλήματα τους και να συζητήσουμε για κάθε θέμα της επικαιρότητας. Αυτή την οικειότητα με τους συμπολίτες μου και την καθημερινή επαφή, δεν την αλλάζω με τίποτα και θα την έβαζα πάνω από όλα. Από εκεί και πέρα μου αρέσει η γειτνίαση με τον Υμηττό, το βουνό που αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα και αποτελεί και υπέροχο προορισμό για βόλτες μέσα στη φύση.

Ποια προβλήματα διακρίνετε στην πόλη και τι πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιωθεί;

Όπως σας είπα και πριν το θέμα του παρκαρίσματος. Είχαμε, όντως, εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τρεις υπόγειους σταθμούς, κι εκεί δεν τα καταφέραμε παρά τις όποιες προσπάθειές μας. Δεν υπήρξε σχετικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και δυστυχώς δεν ευρέθη κάποιος ιδιώτης, για να προχωρήσει με ΣΔΙΤ σε αυτή την τετραετία. Τον αναζητήσαμε αλλά κατέστη δυνατό. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αλλάξαμε σχεδόν όλο το στόλο της καθαριότητας για να βοηθήσουμε το έργο των εργατών μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης βγάζουμε έξι με επτά οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Θα είμαι όταν το σύνολο της αποκομιδής και της ανακύκλωσης θα πραγματοποιείται κάθε ημέρα, άσχετα με το εάν είναι Σαββατοκύριακο ή αργία. Όταν δεν θα υπάρχει ούτε ένα μικρό σκουπίδι στον δρόμο. Στην καθαριότητα χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους. Περισσότερους οδηγούς και περισσότερους εργαζόμενους. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει η κυβέρνηση, να δώσει τη δυνατότητα για περισσότερους διορισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πως θέλετε να δείτε την πόλη σας στο τέλος της πενταετίας;

Δεν είναι το θέμα πως θέλω να τη δω, αλλά πως πιστεύω ότι θα είναι. Θα είναι μια πόλη με νέα εικόνα λόγω της προγράμματος της αστικής αναζωογόνησης από το πρόγραμμα Τρίτσης. Μία πόλη με νέα πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους ανανεωμένους που θα είναι φιλικοί στον πολίτη αλλά και στο περιβάλλον. Μία πόλη με βελτίωση στο θέμα εύρεσης πάρκινγκ και μία πόλη που θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το μετρό, καθώς τα έργα προχωρούν. Επίσης μία πόλη με όλα τα παιδιά σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς καθώς και με σύγχρονες παιδικές χαρές που θα συνεχίζουν χωρίς προβλήματα τη λειτουργία τους. Μία πόλη «έξυπνη», ψηφιοποιημένη και περισσότερη φιλική προς τον πολίτη!

Ειδήσεις από του Ζωγράφου στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ