Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Η πρώτη επίσκεψη του Κων/νου Καραμανλή εις την Βόννη – Πολεμικές Αποζημιώσεις και Κατοχικό Δάνειο

Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης.

Η πρώτη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις την Βόννη έγινε την 10-12 Νοε. 1958. Ο πρώτος Καγκελάριος Konrad Adenauer υποσχέθηκε εις τον Έλληνα πρωθυπουργό την χορήγηση ενός δανείου 200 εκ. γερμανικών μάρκων, επενδύσεις με τη μορφή παροχής αγαθών ύψους 100 εκατομμυρίων, με προοπτική να φτάσουν τα 400 εκ. μάρκα, και συμπληρωματικά ποσά για την χρηματοδότηση τεχνικής βοήθειας με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής εις την ελληνική οικονομία.

Από την ελληνική πλευρά ο Κων/νος Καραμανλής υποσχέθηκε στον Γερμανό καγκελάριο ότι θα στηρίξει την επανένωση της Γερμανίας, κάτι το οποίο απεδόθη εις τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία ένα ιδιαίτερο εγκάρδιο καλωσόρισμα.

Από την ελληνική πλευρά δεν τέθηκε τότε κανένα αίτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Όμως εις τους διπλωματικούς ευρωπαϊκούς κύκλους ήδη εξαρχής η Βόννη άφησε να εννοηθεί, ότι η Γερμανία δεν θα καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις εις τις χώρες που υπέστησαν ζημίες, διότι από νομικής πλευράς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό εφόσον η χώρα είναι διηρημένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιο δύναται να γίνει όταν πραγματοποιηθεί η επανένωση των 2 (δύο) Γερμανιών. 

Δυστυχώς όταν την 31 Αυγ. 1990 με την υπογραφή της Συνθήκης Ενοποίησης των 2 Γερμανιών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 3 Οκτ. 1990, έκτοτε η Ελλάδα δεν υπέβαλε κανένα αίτημα για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Κάτι το οποίο σκοπεύει να κάνει τώρα η Πολωνία! 

Ερώτημα: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προσεγγίζει την Πολωνία και μαζί οι 2 χώρες να εκκινήσουν ενωμένες και δυναμικά το αίτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων, με το παράλληλο από ελληνικής πλευράς αίτημα και του  κατοχικού δανείου;

Όλα αυτά συμβαίνουν, διότι η χώρα μας αισθάνεται υποτελής απέναντι της Γερμανίας. Όμως ο Ηράκλειτος (576-480 π.Χ.) είπε: «Οτιδήποτε έρπει και σέρνεται, εξουσιάζεται με χτυπήματα!»

Απόφθεγμα όμως του αρθρογράφου είναι: «Όταν κάνεις την αρχή ο πάγος σπάζει, χαράζεται ο δρόμος, ο οποίος κάνει τους μικρούς και ασήμαντους Μεγάλους!»

Η αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, αδράνεια, αδυναμία, ατολμία (5A), αυτές οι μακροχρόνιες ασθένειες του πολιτικού συστήματος εξουσίας και οι οδυνηρές συνέπειες για την όλη πορεία της χώρας μας εντός της Ευρώπης, περιγράφονται εις προσεχές πολύ ενδιαφέρον άρθρο μου με τον τίτλο: «Το Πρόγραμμα της Ελλάδος είναι ένα Δημοκρατικό Σκάνδαλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ