Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Η αποχή έβγαλε δημάρχους

Της Ελενας Φυντανίδου

Άναψαν οι συζητήσεις από την πρώτη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, για τα αίτια της ήττας πολλών δημάρχων μεγάλων και μικρότερων πόλεων. Άλλοι υποστήριζαν ότι κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, άλλοι ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι το ΚΚΕ, άλλοι έλεγαν ότι κουράστηκε ή βαρέθηκε ο κόσμος από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, άλλοι ότι οι πολίτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους στην κυβέρνηση για ζητήματα που δεν χειρίστηκε σωστά ή για μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησε κλπ.

Εδώ να ανοίξω παρένθεση για να σχολιάσω πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μία τόσο μεγάλη αποχή, αφού στρώνει το έδαφος για την έλευση ακραίων καταστάσεων. Κάπως έτσι κινδυνεύουν οι δημοκρατίες. Κλείνω την παρένθεση.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι πολίτες δεν ήθελαν να δώσουν μάθημα σε κάποιον ιδιαιτέρως. Ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα σε όλους. Αδιαφόρησαν τόσο μα τόσο πολύ για τις συγκεκριμένες εκλογές, ειδικά του δεύτερου γύρου – αυτό φάνηκε και από τις άνευρες προεκλογικές συγκεντρώσεις – που απλώς άλλαξαν πλευρό. Και ευθύνη γι’ αυτή την κατάντια έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον δημόσιο βίο.

Έτσι, δημάρχους έβγαλε σε πολλούς Δήμους η αποχή και μόνο αυτή, διότι όσοι έρχονταν δεύτεροι ή ένιωθαν να απειλούνται από άλλη υποψηφιότητα που εμφανιζόταν ως φαβορί, εργάστηκαν σκληρότερα για να εκλεγούν. Αν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα σε Δήμους της Αττικής θα δει ξεκάθαρα ότι στον δεύτερο εκλογικό γύρο, όπου προσήλθε στις κάλπες μόλις το 30% του εκλογικού σώματος, δηλαδή οι τρεις στους δέκα, εξελέγησαν όσοι θεωρούνταν αουτσάιντερ.

Στον Δήμο Αθηναίων, η νίκη του Κωστή Μπακογιάννη ήταν σχεδόν δεδομένη στην Πειραιώς. Ειδικά μετά τον πρώτο γύρο, όπου η διαφορά με τον Χάρη Δούκα ήταν χαοτική. Είναι προφανές ότι τον Κωστή Μπακογιάννη τον «έφαγε» η υπερβολική σιγουριά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αθηναίων ψήφισε μόλις το 26,73% του εκλογικού σώματος – επικίνδυνα χαμηλό ποσοστό. Δηλαδή, περίπου μόνο 120.261 ψηφοφόροι.

Κάτι τέτοιο ισχύει και για τους περισσότερους Δήμους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Για παράδειγμα, η κεντροαριστερή δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου έχασε, μετά από τρεις θητείες, τον Δήμο Αγίου Δημητρίου από τον Στέλιο Μαμαλάκη, ο οποίος πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Στον Άγιο Δημήτριο ψήφισαν μόνο 17.811 άτομα (39.01%).

Στον Βύρωνα, ο σημερινός δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ έχασε από την πρώτη Κυριακή τον Δήμο. Διάδοχός του φαινόταν ο Μίλτος Μπαντής (ΝΔ). Όσοι το πίστευαν αυτό, καθώς και τη φήμη ότι τον «τραβά» ο Νίκος Χαρδαλιάς ως Βυρωνιώτης και πρώην δήμαρχος της πόλης, διαψεύστηκαν. Η δεύτερη Κυριακή ήταν απογοητευτική για τον Μίλτο Μπαντή αφού έχασε από τον Αλέξη Σωτηρόπουλο (ΠΑΣΟΚ). Να σημειωθεί ότι τη δεύτερη Κυριακή στον Βύρωνα ψήφισαν μόνο 15.791 άτομα, δηλαδή το 36,36% του εκλογικού σώματος.

Στην Καισαριανή, ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος ηττήθηκε από τον προκάτοχό του, Ηλία Σταμέλο, ανήκει στην κεντροαριστερά. Ο κ. Σταμέλος κατεβαίνει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ). Στην Καισαριανή ψήφισαν μόλις 8.227 άτομα (36,43%).

Συμπέρασμα, οι «αντίπαλοι» κέρδισαν διότι έδωσαν καλύτερο πολιτικό αγώνα. Καθώς δεν θεωρούσαν δεδομένη την εκλογή τους, αγωνίστηκαν γι’ αυτήν μέχρι την τελευταία στιγμή. Η μεγάλη αποχή τούς ωφέλησε, αφού ουσιαστικά οι ψήφοι που χάθηκαν «ανήκαν» στις…  «σίγουρες περιπτώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ