Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Κ. Μητσοτάκης: «Εθνικός κίνδυνος το δημογραφικό – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του 2022»

Ως «εξαιρετικά ανησυχητικές» περιέγραψε τις τάσεις στο δημογραφικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ΕΛΣΤΑΤ σήμανε τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό». «Τα στοιχεία του 2022 είναι αποκαρδιωτικά: η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους. Είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο που κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα» τόνισε.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνικό κίνδυνο σε πλήρη εξέλιξη, ο οποίος δεν πρέπει να γίνει καθεστώς». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα απασχολεί όλη τη Δύση, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα επιβαρύνεται και από άλλες ιδιαιτερότητες, ο λαός μας από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη».

Επισήμανε, επίσης, ότι η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια αλλά έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες», τόνισε χαρακτηριστικά

«Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στις ρίζες του προβλήματος επισήμανε: «Σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στο στάδιο της δεύτερης δημογραφικής μετάβασης: τα ζευγάρια κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες κάνουν όμως και λιγότερα παιδιά. Παράλληλα, αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας που είναι πιο απαιτητικό, αλλά και πιο απρόσιτο, καθώς συμπιέζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, με την ανασφάλεια να κυριαρχεί συχνά στην ψυχολογία πολλών νέων ανθρώπων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ίδρυση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «ώστε η χώρα να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια».

Επισήμανε, επίσης, ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα» και ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος συνιστά «μία πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και προϋποθέτει συμμάχους το κράτος και τις επιχειρήσεις, μέχρι τους ίδιους τους πολίτες».

Πάνελ και ομιλητές

Στα πάνελ του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικοί, ειδικοί ακαδημαϊκοί και παράγοντες της αγοράς. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεις και τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντουμπράβκα Σουίτσα, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, τον εκδότη – διευθυντή της Real Νews, Νίκο Χατζηνικολάου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία κ.α.

 Γ. Πατούλης: «Πήραμε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας»

Στην αναγκαιότητα να υποστηριχθούν και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει διαχρονικά τόσο ο ίδιος, όσο και συνολικά η αυτοδιοίκηση, για να στηρίξει έμπρακτα τις οικογένειες, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Next is Now και την Dome Consulting, είχε τη στήριξη και της Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, «αποδεικνύουν τη βαρύτητα που δίνει στο θέμα», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι χρειάζονται επιπλέον δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα.  Μεταξύ άλλων  επισήμανε: «Αυτοδιοίκηση και κεντρικό κράτος, πιστεύω  έχουμε χρέος να  στηρίξουμε τους γονείς έμπρακτα, σε όλες τις φάσεις ανατροφής των παιδιών τους. Ως δήμαρχος Αμαρουσίου είχα εισηγηθεί και επιτύχει την κατάργηση δημοτικών τελών στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχα ζητήσει (με απόφαση ΚΕΔΕ) από το Υπουργείο Εσωτερικών τροποποίηση στον Κώδικα Δήμων, για να μπορούν οι Δήμοι να δίδουν χρηματικά βοηθήματα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στους γονείς που αποκτούν την πολυτεκνική ιδιότητα και κάθε επόμενο παιδί μετά το 4ο.

Κατά την θητεία της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε επενδύσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας με έμφαση  στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως τα Προγράμματα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρηματοδότηση άνω των 142 εκ.

Δημιουργήσαμε 137 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και 16 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, με συνολικά περίπου 20.000 ωφελούμενους. Επίσης Χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες εξασφαλίζουν με voucher στα παιδιά τους θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Πέρα από τη δημιουργία 251 αιθουσών σε 29 σχολικά συγκροτήματα σε όλο το Λεκανοπέδιο, υλοποιήσαμε και τη Σχολή Γονέων».

Και ο περιφερειάρχης κατέληξε: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, υλοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για 40.000 ωφελούμενους γονείς, προκειμένου να διδαχθούν τους σωστούς τρόπους προσέγγισης των παιδιών και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Ως γιατρός, πιστεύω ότι παράλληλα οφείλουμε να στοχεύσουμε ως χώρα, επιστημονικά και επιμορφωτικά στην αντιστροφή της υπογεννητικότητας,  καθώς επίσης να  διασφαλίσουμε για τα νέα ζευγάρια την προαγωγή της ευαισθητοποίησης σε θέματα γονιμότητας, ώστε  να αποφευχθεί η ακούσια ατεκνία. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού πιστεύω ότι απαιτεί ενότητα, συν-αντίληψη και συν-απόφαση σε μέτρα πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ