«Τα ανθρώπινα όρια είναι δικό μας δημιούργημα. Επομένως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα καταρρίψουμε». Το μότο του Σπύρου Χρυσικόπουλου εξηγεί πώς ο ίδιος μπόρεσε να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια κερδίζοντας μια θέση στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.
Ο κολυμβητής υπεραποστάσεων μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το παιδικό βιβλίο του με τίτλο «Κολυμπώντας πέρα από τα όρια» (εκδόσεις Ψυχογιός) το οποίο παρουσιάζεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 17:00 στο ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου – Λεωφόρος Σπύρου Λούη 1, Μαρούσι) και αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο κολύμπησε από τη Ρόδο έως το Καστελλόριζο αδιάκοπα, διανύοντας μια απόσταση 130 χιλιομέτρων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Το περασμένο καλοκαίρι, με τη βοήθεια του εικονογράφου Γιώργου Σγουρού, κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Κολυμπώντας πέρα από τα όρια» (εκδόσεις Ψυχογιός). Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή του, σε ποιες ηλικίες απευθύνεται και κατά πόσο είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο;
Είναι ένα παιδικό βιβλίο που θα ήθελα να είχα διαβάσει και εγώ όταν ήμουν σε σχολική ηλικία. Αυτό ακριβώς ήταν που με ώθησε να το γράψω. Απευθύνεται σε ηλικίες Δημοτικού, όμως τα μηνύματα που περνάει αφορούν και μεγαλύτερες ηλικίες και φυσικά αφορούν και ενήλικες. Είναι ένα καθαρά αυτοβιογραφικό βιβλίο, καθώς περιγράφω όλη μου την πορεία από την παιδική μου ηλικία και τα ερεθίσματα που με οδήγησαν να ασχοληθώ με την κολύμβηση, μέχρι τα κολυμβητικά μου εγχειρήματα τού σήμερα.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του;
Ότι τα όνειρά μας πρέπει να τα κάνουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε, όσο δύσκολοι και να φαίνονται.
Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια η αγάπη σας για το υγρό στοιχείο;
Από την ηλικία των 3 ετών περίπου ένιωθα υπέροχα μέσα στο νερό και προσπαθούσα να μένω μέσα στη θάλασσα όσο περισσότερο μπορούσα. Όσο περνούσαν τα χρόνια, έμενα όλο και περισσότερο.
Είστε κάτοχος ενός μοναδικού Ρεκόρ Γκίνες («Μεγαλύτερη κολυμβητική απόσταση σε 50 μ. πισίνα, σε 1 εβδομάδα» – κατηγορία ανδρών) καθώς από τις 9 έως τις 16 Μαΐου 2021 κολυμπήσατε 358,2 χλμ. στην πισίνα 50 μ. του ΟΑΚΑ. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Μοναδική και ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολη. Το ΟΑΚΑ για μια εβδομάδα είχε γίνει το σπίτι μου κυριολεκτικά καθώς δεν έφυγα ούτε στιγμή από εκεί. Ταυτόχρονα, είχα να διαχειριστώ τον χρόνο που με «κυνηγούσε» μαζί με τον σωματικό πόνο και την κούραση.
Θα μπορούσατε να πείτε ότι ένα Ρεκόρ Γκίνες αποτελούσε ένα από τα παιδικά σας όνειρα;
Φυσικά. Όταν είδα σε μικρή ηλικία το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, είπα αμέσως στον εαυτό μου ότι κάποτε ίσως καταφέρω να κάνω κάτι τόσο σπουδαίο και δύσκολο ώστε θα μπω κι εγώ σε αυτό το βιβλίο και να γίνω κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες.
Είστε ο μοναδικός κολυμβητής στον κόσμο που έχει παραμείνει στη θάλασσα 64 ώρες και 5 λεπτά κολυμπώντας από την Ρόδο έως το Καστελλόριζο. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη διαδρομή;
Πάντα με στενοχωρούσε η εικόνα του χάρτη της Ελλάδας όπου το Καστελλόριζο έμπαινε πάντα σε ένα μικρό κουτάκι σε κάποια γωνιά του χάρτη. Κάποιες φορές έλειπε εντελώς. Ήθελα λοιπόν να το τιμήσω και να αναδείξω τη σημαντικότητά του.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίστε κατά τη διάρκεια της διαδρομής;
Η υψηλή αλατότητα, το κόντρα ρεύμα αλλά και ο υψηλός κυματισμός, ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισα.
Ποια σκέψη ή πρόσωπο σάς έδωσε κίνητρο να καταφέρετε να τερματίσετε;
Όταν σκεφτόμουν όλη την προετοιμασία που είχα κάνει γι’ αυτό το εγχείρημα, ήταν αρκετό για να μου δώσει κίνητρο να τα καταφέρω.
Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;
Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στον εαυτό τους. Μόνο καλά μπορεί να πάρει κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό, καθώς προσφέρει τα μέγιστα στη σωματική και πνευματική υγεία.
Πρωταθλητής γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ποια είναι η άποψή σας;
Και τα δύο μπορούν να συμβούν. Μπορεί κάποιος να έχει γεννηθεί με ένα ταλέντο, όμως σίγουρα και κάποιος που δεν το έχει, με προπόνηση και πολλή δουλειά μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα.
Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σας;
Έχω πολλούς επόμενους στόχους, κυρίως κολυμβητικούς, όμως όλα εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Οπότε δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος.
ΤΟ WHO IS WHO ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Ιουνίου 1991. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε την κολύμβηση και σύντομα κατάλαβε ότι είχε «κλίση» στις μεγάλες αποστάσεις. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ Τρικάλων). Είναι προπονητής κολύμβησης και κολυμβητής υπερ-αποστάσεων. Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας ασχολήθηκε με τη βρεφική κολύμβηση και τη ναυαγοσωστική. Το 2017 κολύμπησε τέσσερις φορές συνεχόμενα τον διάπλου του Τορωναίου κόλπου, ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος Έλληνας που κολύμπησε 100 χλμ. σε πισίνα.
Το 2021 έγινε κάτοχος Παγκοσμίου Ρεκόρ Γκίνες καθώς κολύμπησε σε πισίνα 358,2 χλμ. σε μια εβδομάδα.
Το 2022 κολύμπησε συνεχόμενα από τη Ρόδο μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο για 64 ώρες και 5 λεπτά και έγινε ο μοναδικός κολυμβητής στον κόσμο που παρέμεινε στη θάλασσα για τόσες ώρες.
Η αγάπη του για τα παιδιά τον οδήγησε να γράψει αυτό το βιβλίο. Το «Κολυμπώντας πέρα από τα όρια» είναι το πρώτο του παιδικό βιβλίο, μέσα από το οποίο αφηγείται σκέψεις και συναισθήματα των παιδικών του χρόνων και περιγράφει όλες τις δυσκολίες των ατομικών του εγχειρημάτων.