Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

M. Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας

Για ακόμη μια φορά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε χθες Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που έχει μετατραπεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε «νεκροταφείο παιδιών», ενώ διεμήνυσε πως οι αρχές της χώρας του θα αναλάβουν τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» αφού τερματιστεί ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που σήμερα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News χθες βράδυ, ενώ διεμήνυσε επίσης πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Καθώς «όταν δεν έχουμε εμείς την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, είπε από τον Λίβανο όπου βρίσκεται πως η Χαμάς θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αποδεχθεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση του Βισύ», παραπέμποντας στο δοσιλογικό γαλλικό καθεστώς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου έγιναν μερικές ώρες αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κάτι που χαρακτήρισε «πιο επείγον κάθε ώρα που περνάει», προκειμένου να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι παραπάνω από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Γιούνις αλ Χάτιμπ, τόνισε χθες πως «καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Χιλιάδες επί χιλιάδων αμάχων σκοτώνονται (…) Τα μέλη μας σκοτώνονται. Οι εθελοντές μας σκοτώνονται».

10.022 νεκροί

Οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη μικροσκοπική παλαιστινιακή περιοχή, ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες στον πλανήτη, που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10.022 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου «να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

Από το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κλιμακώνει την εκστρατεία βομβαρδισμών του, κάτι που αναμένεται να κρατήσει «ημέρες», καθώς χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας από την 27η Οκτωβρίου.

«Ήταν σαν να έγιναν ένα εκατομμύριο σεισμοί μαζί (…). Δεν λάβαμε καμιά προειδοποίηση, τίποτα, και ξαφνικά αιφνιδιαστήκαμε από πυραύλους που έπεφταν στα κεφάλια μας ασταμάτητα», είπε ο Σάαντ Αμπού Σαρίγια έπειτα από πλήγματα στη Ράφα (νότια).

«Ναι, φοβάμαι»

Οι πιο σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου βρίσκεται η πόλη της Γάζας, που πλέον σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό είναι περικυκλωμένη. Εκεί βρίσκεται, κατά την ίδια πηγή, το «κέντρο» της Χαμάς. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαίωσε επίσης πως έχει «κόψει στα δύο» τον θύλακο.

Κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ισραηλινοί στρατιώτες εξέφραζαν την «υπερηφάνειά» τους που υπηρετούν τη χώρα τους, ορισμένοι όμως δεν έκρυβαν πως ανησυχούν.

«Ναι, φοβάμαι λιγάκι να πάω. Δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί», είπε εικοσάρης στρατιώτης, το όνομα του οποίου απαγορεύτηκε να μεταδοθεί από τη στρατιωτική λογοκρισία.

«Θα κάνουμε αυτό που θα διαταχθούμε να κάνουμε, αλλά είναι τρομερό μέρος για να πας», πρόσθεσε.

Επισήμως, σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, έχουν σκοτωθεί 30 στρατιώτες από την 27η Οκτωβρίου.

Στο Τείχος των Δακρύων, τον ιερότερο τόπο λατρείας του ιουδαϊσμού στην Ιερουσαλήμ, άναψαν χθες 1.400 κεριά, κατά τη διάρκεια τελετής με παρόντα μέλη των οικογενειών θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς.

«Δεν έχουμε άλλον τρόπο να τους αποτίσουμε φόρο τιμής παρά με προσευχές, ανάβοντας κεριά, και κρατώντας τους στην καρδιά μας», δήλωσε ο Γιόσι Ρίβλιν, 26 ετών, που έχασε δυο αδέλφια σε ρέιβ πάρτι.

Ενώ στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες προοδευτικοί αμερικανοί εβραίοι ακτιβιστές έκαναν κατάληψη ειρηνικά χθες Δευτέρα στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν το Ισραήλ να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τον «γενοκτονικό βομβαρδισμό παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα».

«Όσο ο λαός της Γάζας ουρλιάζει, πρέπει να φωνάζουμε δυνατότερα, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να μας φιμώσουν», επισήμανε η αμερικανίδα φωτογράφος Νάνσι Γκόλντιν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αποτελούν σκληρή δοκιμασία για τα 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίς νερό, τρόφιμα, ή ηλεκτρικό ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου.

Πλέον οι βίαια εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες στηλίτευσε χθες το ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω Ράφας -όπου βρίσκεται συνοριακή διέλευση που συνδέει τον θύλακο με την Αίγυπτο- είναι τραγικά ανεπαρκής. Έχουν φθάσει 569 φορτηγά από την 21η Οκτωβρίου, εξήγησε μιλώντας για «σταγόνες» βοήθειας που αδυνατούν να καλύψουν «τον ωκεανό αναγκών».

Η Λωρίδα της Γάζας, από όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε πως «αποσύρεται» το 2005, έπειτα από κατοχή 38 χρόνων, υφίσταται αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια, αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Χθες Δευτέρα, παλαιστίνιοι τραυματίες και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα επιτράπηκε να περάσουν στο αιγυπτιακό έδαφος μέσω Ράφας, ανέφερε αξιωματούχος, έπειτα από διήμερη αναστολή των απομακρύνσεων αυτής της φύσης, που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανικό υποβρύχιο

Καθώς η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως αναπτύσσει υποβρύχιο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για λόγους αποτροπής, κατ’ αυτό.

Η ένταση παραμένει στα ύψη, ειδικά στην Δυτική Όχθη, έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, με βάση τους αριθμούς της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που το Ισραήλ έχει προσαρτήσει και χαρακτηρίζει «αιώνια πρωτεύουσά του», ισραηλινή αστυνομικίνα πέθανε έπειτα από επίθεση που υπέστη από Παλαιστίνιο 16 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε.

Άλλη εστία εντάσεων: στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου οι ανταλλαγές πυρών παραμένουν καθημερινές ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, από τη μια, και τον ισραηλινό στρατό από την άλλη.

Από την 7η Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 83 άνθρωποι στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου· ενώ στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί έξι στρατιώτες και δυο άμαχοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ