Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Το Ισραήλ ενίσχυσε τον έλεγχό του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως ενίσχυσε τον έλεγχό του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, απ’ όπου έφυγαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προς νότο, με την ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο, έπειτα από έναν μήνα και πλέον ασταμάτητων φονικών βομβαρδισμών και πολιορκίας που τους στερεί την τροφή και το νερό.

«Φεύγουν επειδή κατανοούν πως η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά και πως η κατάσταση είναι πιο ασφαλής στον νότο», είπε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Τσαχάλ Ντανιέλ Χαγκαρί, συμπληρώνοντας πως ο «διάδρομος» που από την 5η Νοεμβρίου ανοίγει για μερικές ώρες κάθε μέρα προς τη νότια Γάζα ώστε να μπορούν να αποχωρούν άμαχοι θα λειτουργήσει ξανά σήμερα.

Χθες Τετάρτη σχεδόν 50.000 κάτοικοί της εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι άνθρωποι που έφυγαν από την 5η Νοεμβρίου είναι τουλάχιστον 72.000, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Μολαταύτα, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται βόρεια του Ουάντι Γάζα, ρέματος που διαπερνά τον θύλακα από ανατολή προς δύση, κι επικρατεί «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», κατά το OCHA.

«Δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες ποσότητες νερού και τροφής που χρειάζονται για την επιβίωσή τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Γαλλία οργανώνει σήμερα «ανθρωπιστική διάσκεψη» με σκοπό την άρση των εμποδίων στη χορήγηση βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, την οποία καθιστούν πρακτικά αδύνατη οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ.

Όμως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι απούσα στη συνάντηση στο Ελιζέ, ενώ οι αραβικές χώρες που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη δεν αντιπροσωπεύονται στο κορυφαίο επίπεδο.
Οι πάντες έχουν «συμφέρον η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ», τόνιζε χθες η γαλλική προεδρία.

«Ως το τέλος»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε ξανά χθες Τετάρτη οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός αν δεν προηγηθεί η απελευθέρωση των ομήρων που πήρε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του στο ισραηλινό έδαφος, το έναυσμα του πολέμου.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείο προσκείμενη στη Χαμάς δήλωνε νωρίτερα χθες πως γίνονταν διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση δώδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων έξι Αμερικάνων, με αντάλλαγμα τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία.

Κατά νεότερο απολογισμό των αρχών του Ισραήλ χθες, στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν να κρατούνται 239 άνθρωποι.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίζεται πως θα «αφανίσει» της Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση της, εύρους άνευ προηγουμένου από καταβολής κράτους το 1948.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κυρίως άμαχοι και αυθημερόν, την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές.

Έκτοτε, στους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.569 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους 4.324 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε χθες πως έχει διεισδύσει «βαθιά» στην πόλη της Γάζας και ότι μαίνονται μάχες Κάνει λόγο για 33 μέλη του που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στον θύλακα, την 27η Οκτωβρίου.

Στη Γάζα, κατά τις ισραηλινές, βρίσκεται το «κέντρο» της Χαμάς, ταμπουρωμένο σε υπόγειες σήραγγες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων.

«Χάσαμε μερικούς στρατιώτες, έχουμε υποστεί απώλειες, αλλά θα προχωρήσουμε μπροστά», «θα είμαστε εδώ ως το τέλος», είπε χθες αξιωματικός που μίλησε σε ξένους δημοσιογράφους περιήγηση των οποίων σε κάποια σημεία στη Γάζα οργανώθηκε από τον ισραηλινό στρατό χθες.

Υπερπληθυσμός

Αφού μπόρεσε να φθάσει στον νότο, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι σε τραγικές συνθήκες, η Όλα ελ Γουλ είπε πως η διαδρομή ήταν «τρομακτική»: «Ήμασταν τόσοι πολλοί (…) Κρατάγαμε λευκές σημαίες. Είναι αλήθεια πως φοβόμασταν», αφηγήθηκε.

Το σαββατοκύριακο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε πως 1,5 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί.

Ο υπερπληθυσμός στα καταφύγια του διεθνούς οργανισμού, ιδίως η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής, είναι «μείζων ανησυχία», σύμφωνα με το OCHA. Κατά την ίδια πηγή, βασικά τρόφιμα πλέον «έχουν σχεδόν εξαντληθεί».

Η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο. Το OCHA κάνει λόγο για 756 φορτηγά από την 21η Οκτωβρίου, όταν εν μέρει ξανάνοιξε η διέλευση στη Ράφα προς και από την Αίγυπτο.

Ωστόσο χθες κανένας παλαιστίνιος τραυματίας, ούτε αλλοδαπός, ούτε πολίτης με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει στην Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, καθώς οι εσπευσμένες απομακρύνσεις τους διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.
«Όχι» σε «νέα κατοχή»

Η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτήρισε χθες «πολύ πρόωρη» την εξέταση «σεναρίων» για το αύριο της Γάζας, όπου θέλει να καταστεί αδύνατη οποιαδήποτε «επιστροφή» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ αναμένεται να αναλάβει «τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον», σύμφωνα με τον Ρον Ντέρμερ, ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, αλλά δεν θα πρόκειται για «νέα κατοχή» στον θύλακα από όπου αποχώρησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι έποικοι το 2005.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν «νέα κατοχή της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου», «ούτε αποκλεισμό, ούτε πολιορκία» και κυρίως «όχι συρρίκνωση» του εδάφους της και «εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των πολιτών της, είπε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνόδου με τους ομολόγους του της G7 στο Τόκιο.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται εξάπλωση της σύρραξης, κυρίως στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές, με 83 νεκρούς στην λιβανέζικη πλευρά, ανάμεσά τους 11 άμαχους.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε χθες βράδυ θέσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία, σκοτώνοντας τρεις φιλοϊρανούς μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ οι ΗΠΑ έπληξαν «εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων» στην ανατολική Συρία που κατ’ αυτές συνδεόταν με το Ιράν και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτό, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτικών στη συριακή επικράτεια, όπως και στην Ιρακινή. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο, το πλήγμα αυτό στοίχισε τη ζωή σε εννιά ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ