Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: “Σε σταδιακή κατάρρευση ο Ελληνικός Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο”

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, είχαν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο βουλευτής Δράμας, υπεύθυνος ΚΤΕ Αθλητισμού Τάσο Νικολαΐδης και ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ-Kινήματος Αλλαγής Θανάσης Ζαννιάς.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφέρει τα εξής:

“Οι εκπρόσωποι του Ιπποδρόμου ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Kινήματος Αλλαγής  για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τη σημασία της διατήρησης του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Άλλωστε έχουν εκθέσει επανειλημμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός Ιππόδρομος με σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, δυστυχώς όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές ιπποδρομίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μαζί τους και πάνω από 1000 οικογένειες που ασχολούνται με το χώρο αυτό και βιοπορίζονται εξ αυτού, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων, αθλητών, προπονητών, ιδιοκτητών και προμηθευτών. Κινδυνεύει να μπει στη λήθη της ιστορίας ένας θεσμός με παρουσία εκατό και πλέον ετών.

Το κράτος παραμένει αμέτοχο μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο των ελληνικών ιπποδρομιών, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο όλους τους εμπλεκόμενους με το άθλημα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Kινήματος Αλλαγής, από τη μεριά τους δεσμεύτηκαν να αναλάβουν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, στηρίζοντας την επιβίωση του Ιπποδρόμου του Μαρκόπουλου.

Για το λόγο αυτό κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να αποφευχθεί μια αρνητική, τόσο για το χώρο των Ιπποδρομιών, όσο και συνολικά για τον αθλητισμό, εξέλιξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Θέμα: “Σε σταδιακή κατάρρευση ο Ελληνικός Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο Αττικής”

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Οι ελληνικές ιπποδρομίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μαζί τους και εκατοντάδες οικογένειες που ασχολούνται με το χώρο αυτό και βιοπορίζονται εξ αυτού, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, αθλητών, προπονητών, ιδιοκτητών και προμηθευτών. Κινδυνεύει να μπει στη λήθη της ιστορίας ένας θεσμός με παρουσία εκατό και πλέον ετών.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ εκ της ενασχόλησης της με τις ιπποδρομίες σημειώνει από το 2017 ετησίως ζημιές, όπως επιβεβαιώνεται από την ετήσια δημοσίευση των επίσημων οικονομικών της καταστάσεων (4,6 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2022). Το δε, μίσθωμα που πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο για τη χρήση και ενοικίαση των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής ανέρχεται στο ποσό των 2,7 εκ ευρώ ανά έτος.

Με νομοθετική ρύθμιση που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε μια προσπάθεια να επανακαθοριστεί το βασικό μίσθωμα από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου, αντίστοιχα μισθώματα που καταβάλλονται για ακίνητα του είδους και έντασης εκμετάλλευσης όπως αυτών του  ιπποδρόμου και τα μικτά έσοδα του παραχωρησιούχου από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι νομοθετικές ρυθμίσεις ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην απόφαση 1638/2020 έκρινε ότι, ελλειπούσης σχετικής και επαρκούς από άποψη αιτιολογίας, γνωμοδότησης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, τέτοιας δηλαδή  που να περιέχει ουσιαστική ανάλυση των προτεινόμενων με τα άρθρα 48 και 49 ν.4608/2019 τροποποιήσεων της από 24.04.2015 Σύμβασης Παραχώρησης, είναι άκυρη. Ομοίως απεφάνθη και το  Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για ενεργοποίηση του από 23.7.2019 συναφούς συμφωνητικού μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και τις ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ.

Έκτοτε, τα έπαθλα των ιπποδρομιών, τα οποία αποτελούν το μοναδικό έσοδο των συμμετεχόντων στο άθλημα, μειώθηκαν κατά 80%, οδηγώντας τους εμπλεκομένους σε οικονομική καταστροφή. Οι ιδιοκτήτες δεν δύνανται πλέον να διατηρήσουν τα άλογα τους καθώς δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα συντήρησης τους.

Ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για να διεξάγονται ιπποδρομίες είναι 300 άλογα. Ιπποδρομίες οι οποίες έχουν περιοριστεί μόνο κάθε Δευτέρα όταν στο παρελθόν είχαμε επιπλέον την Τετάρτη και την Παρασκευή. Τη στιγμή δε, αυτή, υπάρχουν μόλις 150 ενεργοί ίπποι που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η διεξαγωγή των ιπποδρομιών θα δυσχερανθεί αποφασιστικά το επόμενο διάστημα.

Το κράτος παραμένει αμέτοχο μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο των ελληνικών ιπποδρομιών μετά από μια συνεχή παρουσία 100 και πλέον ετών στη χώρα, και κυρίως, περισσότερες από 1000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα, γύρω από τον χώρο αυτόν σε επικίνδυνη οικονομική δυσπραγία.

Η Ελληνική Ιπποδρομιακή Κοινότητα έχει εκθέσει επανειλημμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός ιππόδρομος με σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, με τελευταία την επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2023, χωρίς εντούτοις να γίνει το παραμικρό από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :

1.    Ποια ειδικότερα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη διάσωση των ελληνικών ιπποδρομιών;

2.    Προτίθεστε να αξιοποιήσετε το εποπτευόμενο από το Υπουργείο σας ΝΠΔΔ “Φίλιππος Ένωση Ελλάδας” ως προς την αμεσότερη οικονομική ενίσχυση των ιπποδρομιών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανώλης  Χριστοδουλάκης

Αναστάσιος (Τάσος) Νικολαϊδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ