Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

25/11: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Πρόσβαση σε δομές προστασίας για όλα τα θύματα έμφυλης βίας!

Γράφει η Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson, Συγγραφέας ,Εμπειρογνώμονας – Μέλος της Ο.Δ.Ε. Ισότητας Φύλου, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εμπειρογνώμονας – Εισηγήτρια νέου management ΗR, Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Ισότητας Φύλου, Ε.Κ.Δ.Δ.Α., Εμπειρογνώμονας – Μέλος ΔΕΠΙΣ Πεντέλης, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) & του Πανεπιστημίου Λευκωσίας – ως εργοδότης Ισότητας.

Ο Ο.Η.Ε. έχει κηρύξει από το 1991 την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.

Αυτή η ημέρα αποτελεί μια καλή αφορμή για να μεταδοθεί ξανά και ξανά το μήνυμα «Σπάσε την σιωπή σου», γιατί από μόνο του δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Η κάθε είδους βία (σωματική, ψυχολογική, λεκτική ή σωματική) κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση που μας αφορά όλες και όλους ανεξαιρέτως. Δυστυχώς, αυτή η επέτειος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Το φεμινιστικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να μεταμορφώσει την κοινωνία, γιατί ο στόχος του είναι πρώτιστα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο φεμινισμός πρέπει να είναι ο εγκάρσιος άξονας όλων των αγώνων. 

Απαιτούμε:
•Τα κοινωνικά δικαιώματα να είναι δεσμευτικά και κατοχυρωμένα για όλους/όλες ανεξαιρέτως στις Συνθήκες της Ε.Ε.: δικαίωμα στην άμβλωση, σεβασμός του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ίσα δικαιώματα – γεφύρωση στο μισθολογικό χάσμα, τις συνθήκες εργασίας, την συνυπευθυνότητα, την επαγγελματική ανάπτυξη και συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα.
•Την συμπερίληψη ενός πρωτοκόλλου κοινωνικής προόδου στις Συνθήκες, για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα κοινωνικά δικαιώματα υπερισχύουν των οικονομικών ελευθεριών σε περίπτωση σύγκρουσης.
•Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής της Ε.Ε. για την εξάλειψη κάθε βίας κατά των γυναικών και ένα παγκόσμιο πλαίσιο πολιτικής για την εκπαίδευση, για την ισότητα που συμβάλλει στην εξάλειψη της κουλτούρας των φαλλοκρατών.
•Προώθηση της ειρήνης και της πολιτικής επίλυσης των συγκρούσεων, κάτι που θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις γυναίκες.
Οι αγώνες μας αποτελούν σπορά για ένα παγκόσμιο κίνημα.
Μπορούμε αληθινά να ονειρευτούμε ότι ζούμε σ’ έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο με παράθυρο στο μέλλον, μόνο όταν το μισό και πλέον του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια, μπορέσει να ζήσει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια. Εν τέλει με αξιοπρέπεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ