Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

100 χρόνια Τουρκία 1923-2023

Εθνικισμός, Φεμινισμός, Eυρωπαϊσμός & Πολιτικό Ισλάμ

Από τον Οσμάν στους Κεμάλ & Ερντογάν

Το βιβλίο αυτό παρέχει χρήσιμη και απαραίτητη ιστορική γνώση, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της πολιτικής, της κουλτούρας και της βαθιάς επίδρασης του Ισλάμ στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας της Τουρκίας.

Επίσης, εξετάζει τη γένεση και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εξουσία των χαρεμιών, την αλληλεπίδραση με την Ευρώπη, την ίδρυση του τουρκικού έθνους-κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (29 Οκτωβρίου 1923), τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, την πολιτική εκκοσμίκευσης και την προσπάθεια εκδυτικισμού, καθώς και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ανάδειξης του Πολιτικού Ισλάμ και της μακρόχρονης ηγεμονίας του «αήττητου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2002 μέχρι και τις εκλογές του 2023.

Η ιστορική έρευνα, βιβλιογραφική και επί του πεδίου, συνοψίζει τα σημαντικότερα ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά γεγονότα και προσφέρει μία ευσύνοπτη, απροκατάληπτη και κατά το δυνατόν αντικειμενική γνώση. Προπάντων, προσφέρει άφθονη τροφή για κριτική σκέψη, περαιτέρω έρευνα και καθαρή ματιά στην ιστορία. Το στοιχείο που της προσδίδει πρωτοτυπία και μοναδικότητα είναι ότι, μαζί με τους μεγάλους πολιτικούς σταθμούς, αναδεικνύει και τους ιδιαίτερα σκληρούς αγώνες των γυναικών της Τουρκίας για δικαιώματα και αξιοπρέπεια, τους οποίους η επίσημη ιστορία συνήθως αποσιωπά.

 

Εκδόσεις Αρμός

Συγγραφέας: Άννα Καραμάνου

Σελίδες: 290

Τιμή: 16,50 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ