Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από 30/11/23 στους κινηματογράφους.

========================================

Πεσμένα φύλλα – Kuolleet lehdet – Fallen leaves

Ο Άκι Καουρισμάκι επιστρέφει με μια ιστορία για τη λαχτάρα για αγάπη, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, το σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους και όλα αυτά τα στοιχεία δεμένα με έμμεσες αναφορές στον κινηματογράφο.

Μια γυναίκα και ένας άντρας, σκληρά εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία και φαινομενικά αταίριαστοι άνθρωποι, συναντιούνται τυχαία μια νύχτα σε ένα καραόκε μπαρ στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον απόλυτο έρωτα της ζωής τους κόντρα σε μία καταιγίδα κακοτυχίας.

Εκείνος μονίμως με ένα μπουκαλάκι αλκοόλ στην τσέπη του, που γίνεται διαρκώς η αιτία να τον απολύουν όπου και να εργάζεται, και εκείνη μια γοητευτική, αλλά ταλαιπωρημένη ύπαρξη σε μια μόνιμη προσπάθεια να βρει ένα σωστό σύντροφο. Θα συναντηθούν και μέσα από ατελείωτες σιωπές θα αγαπηθούν, αλλά δεν θα μπορέσουν να σμίξουν. Το ποτό εκείνου θα είναι πάλι η αιτία για να χάσει τον αριθμό του τηλεφώνου της.

Αν και πνιγηρή από τους καταπιεστικούς εργασιακούς και τους στενούς οικιακούς χώρους στους οποίους και οι δύο χαρακτήρες ζουν τη μοναξιά τους, η ταινία χάρη στη φωτογραφία με απαλές αποχρώσεις και την ευχάριστη μουσική, αποπνέει αισιοδοξία και την αγάπη στον κινηματογράφο. Αυτό γίνεται φανερό όχι μόνον από το γεγονός ότι και οι δυο ήρωές μας τον αγαπούν και έχουν κάτι να πουν γι’ αυτό (την πρώτη φορά που πάνε μαζί σινεμά βλέπουν και σχολιάζουν την ταινία «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» του Τζιμ Τζάρμους σαν κάτι πολύ φυσικό), αλλά και γιατί στα μπαρ που συχνάζουν, «μιλάνε» στο φόντο οι αφίσες πολλών γνωστών ταινιών, που είναι αναγνωρίσιμες παρά τους φινλανδικούς τίτλους.

Εξαιρετικές ερμηνείες και γύρισμα με υφέρποντα σχολιασμό των πάντων από τον Καουρισμάκι, η ταινία κρίθηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς από τη Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2023. Δείτε την.

INFO

Προβάλλεται από 30/11/2023 στους κινηματογράφους

Είδος: Δραματική, Κομεντί, 81΄

Χώρες: Φινλανδία, Γερμανία, 2023

Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι

Παίζουν: Άλμα Πόιστι, Γιούσι Βάτανεν, Αλίνα Τομνίκοφ

Διανομή: Cinobo

===

Φόνισσα

Ψυχολογικό δράμα με φόντο ένα μη αναφερόμενο νησί της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, στο οποίο η ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία έχει δημιουργήσει ζοφερές συνθήκες για τις γυναίκες που ζουν σε μια συνεχή υποβάθμιση, καταπιεσμένες και αποδεχόμενες την κατώτερη μοίρα τους.

Στο νησί αυτό, η Χαδούλα (εκπληκτική στο ρόλο της η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), χήρα Ιωάννου Φράγκου, μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει υπηρετώντας πιστά αυτό που της έμαθε η μητέρα της: να διαιωνίζει την υποτίμηση. Όμως μέσα της έχει επαναστατήσει και αυτό δεν θα αργήσει να βγει προς τα έξω, με θύματα του ξεσπάσματός της τα μικρά κορίτσια του νησιού. Αφαιρώντας τους τη ζωή, νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που θα πέσει στους ώμους τους μεγαλώνοντας. Οι πράξεις της νομοτελειακά την φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο και έτσι εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, κι εκεί την ακολουθεί το χρόνιο τραύμα της.

Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της συμμετοχής της Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία σηκώνει το βάρος της ηρωίδας που υποδύεται σαν να είναι η ίδια.

Από εκεί και ύστερα, τα αριστοτεχνικά κάδρα και η δυστοπικά σκοτεινή φωτογραφία του Παναγιώτη Βασιλάκη, συμπληρώνουν την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του έργου και προσφέρουν μια πραγματικά έξοχη εικαστική προσέγγιση του Παπαδιαμάντη, που τον έχει διασκευάσει με μαεστρία η Κατερίνα Μπέη. Η μουσική δε του Δημήτρη Παπαδημητρίου, έρχεται να ολοκληρώσει αυτή την πραγματικά ξεχωριστή -για τα ελληνικά δεδομένα- παραγωγή.

INFO

Είδος: Δράμα, Ηθογραφικό,

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Διανομή: Tanweer

===

Παιχνίδια Θανάτου – All Fun and Games

Ταινία εφηβικού τρόμου, πάνω στη συνταγή του παιδικού τραύματος και της σημασίας των δεσμών της οικογένειας.

Τοποθετημένη στο Σάλεμ, το γνωστό και από άλλες ιστορίες με μαγείας και υπερφυσικών φαινομένων, η ιστορία θέλει τον Μάρκους να ανακαλύπτει μέσα σε ένα θεωρούμενο στοιχειωμένο σπίτι ένα μαχαίρι που τον προκαλεί (και στη συνέχεια όλη την παρέα του) «να υποσχεθούν ότι θα παίξουν ένα παιχνίδι». Θανατηφόρο μάλιστα.

Από τις πρώτες σκηνές η απειλητική ατμόσφαιρα χτίζεται πάνω στον αιφνιδιασμό και τον ήχο (ή το θόρυβο), ενώ η μορφή του νεαρού Μάρκους, που τον υποδύεται ο Άζα Μπάτερφιλντ (από τη σειρά Sex Education), να μεταλλάσσεται από αθώο καταπιεσμένο παιδί σε ένα «δαιμονισμένο» δολοφόνο, είναι πραγματικά απειλητική και κερδίζει τις εντυπώσεις, μέσα σ’ αυτό το γεμάτο αίματα και κλισέ θρίλερ τρόμου.

Οι φίλοι του slasher, θα μείνουν ευχαριστημένοι.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 80΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Έρεν Σελεμπόγλου και Άρι Κόστα

Παίζουν: Άζα Μπάτερφιλντ, Ναταλία Ντάιερ

Διανομή: The Film Group

===

Σιωπηλή οργή – Silent night

Συγκινητική, καθηλωτική, σκληρά βίαιη, εξαγνιστική. Αυτή είναι η τελευταία ταινία του Τζον Γου (Bullet in the Head, The Killer), στην οποία ακολουθούμε την εκδικητική πορεία ενός βασανισμένου πατέρα που είδε το 10χρονο γιο του να πεθαίνει σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών την παραμονή των Χριστουγέννων. Ενώ αναρρώνει από μια πληγή που του κοστίζει τη φωνή του, κάνει «σκοπό ζωής» την εκδίκηση και ξεκινά ένα εντατικό και δολοφονικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του.

INFO

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 104΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τζον Γου

Παίζουν: Τζόελ Κίναμαν, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Κιντ Κούντι, Χάρολντ Τόρες

Διανομή: The Film Group

===

Callas – Paris, 1958

Η Μαρία Κάλλας, η πεμπτουσία της ντίβας και η προσωποποίηση της όπερας του 20ου αιώνα, έκανε το ντεμπούτο της στις 19 Δεκεμβρίου 1958 στην πολυτελή Όπερα του Παρισιού, σε μια θρυλική παράσταση. Επρόκειτο για ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός, παρόντων του Γάλλου Προέδρου, του Ζαν Κοκτώ, του Δούκα και της Δούκισσας του Γουίνδσορ, του Τσάρλι Τσάπλιν, της Μπριζίτ Μπαρντό και πολλών άλλων.

Η Κάλλας φορώντας το πιο κομψό της φόρεμα και κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, άνοιξε με την άρια «Casta Diva» από τη Νόρμα του Μπελίνι,  μια απαράμιλλη συγχώνευση εξαιρετικής μελωδίας και δραματικής δύναμης. Συνέχισε με  τη στοιχειωμένη σκηνή «Miserere» από το Τροβατόρε του Βέρντι και με το παιχνιδιάρικο «Una voce poco fa» από την Πρώτη Πράξη του «Κουρέα της Σεβίλης» του Ροσίνι και έκλεισε κορυφώνοντας τη βραδιά με μια πλήρως σκηνοθετημένη παράσταση της Δεύτερης Πράξης της «Τόσκα» του Πουτσίνι.

Εκείνη τη βραδιά η Κάλλας ήταν στα καλύτερά της, τόσο ως υψίφωνος όσο και ως ηθοποιός όπερας. Τα οπτικά στοιχεία ήταν εξίσου σημαντικά με τις φωνητικές διαστάσεις στην τέχνη της.

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, το ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου έγχρωμο και σε 4K Ultra HD, σχολαστικά αποκαταστημένο από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αυθεντικά καρούλια των 16mm και μια νέα πηγή ήχου. Είναι δε, μια παραγωγή της ομάδας που ήταν πίσω από τη βραβευμένη ταινία «Maria by Callas» με επικεφαλής τον Samuel Francois-Steininger.

Είναι η μοναδική ευκαιρία να ζήσετε αυτή την ιστορική παράσταση.

(5 αστέρια)

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 90΄

Χώρα: Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Τομ Γουλφ

Διανομή: στα Village από 2/12/2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ