Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολοκληρώθηκε το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το βράδυ της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου έριξε αυλαία το φετινό, 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στον κατάμεστο κινηματογράφο ΕΛΛΗ, ενώ οι προβολές ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6/12, στους κινηματογράφους ΕΛΛΗ & ΑΝΔΟΡΑ, που φιλοξένησαν τη φετινή διοργάνωση.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η λήξη του φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε από μια πρεμιέρα και αυτή τη φορά παγκόσμια: αυτήν της ταινίας Sparrow’s Call, για την οποία βρέθηκαν στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Tim Kent, η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας Βασιλική Βλάχου (Billie Vee) και ο παραγωγός Alessio Bergamo. Οι τρεις τους, μετά την προβολή απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού και αμέσως μετά συνάντησαν τους φίλους και συνεργάτες του Πανοράματος, στο πάρτυ λήξης που ακολούθησε, στη σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης «Λ. Σταυράκου».

Η βραδιά ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία-καλωσόρισμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Πανοράματος Νίνου Μικελίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τονίζοντας τα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά θέματα που αυτές θίγουν, στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στην παρουσία και συμβολή στη φετινή  διοργάνωση των Emir Kusturica, Paul Laverty, Elia Suleiman και Περικλή Χούρσογλου.

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας Sparrow’s Call, που έκανε παγκόσμια πρώτη στο φεστιβάλ. Από αριστερά προς δεξιά, ο παραγωγός του Alessio Bergamo (με τη σύντροφό του), η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας, Billie Vee (Βασιλική Βλάχου), και ο σκηνοθέτης Tim Kent (με τη σύντροφό του).

Ακολούθησε η απονομή των φετινών βραβείων, αρχικά στα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης και αμέσως μετά έγινε η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων στις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.

===

Βραβείο Πανοράματος – Ελληνικής Ταινίας

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας (που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1.500 ευρώ, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) απόσπασε η ταινία: «Κάμπια, νύμφη, πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου, με το εξής σκεπτικό: «Η Κριτική Επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, απονέμει ομόφωνα το Βραβείο στην ταινία “Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα” του Κύρου Παπαβασιλείου, για την πρωτότυπη ιδέα και την ενδιαφέρουσα δραματουργική προσπάθεια του αφηγηματικού παιχνιδιού με την έννοια του Χρόνου».

(Μέλη Επιτροπής: Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτις, σεναριογράφος), Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός)

===

Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)

«Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Το βραβείο FIPRESCI «Θόδωρος Αγγελόπουλος» κέρδισε η ταινία «O παράδεισος φλέγεται» της Mika Gustafson με το εξής σκεπτικό: «Με την αυθόρμητη και ζωντανή ερμηνεία των τριών ηρωίδων του, που υποδύονται μη επαγγελματίες ηθοποιοί, πραγματεύεται γλυκόπικρα τους πόνους και τις συγκρούσεις του να μεγαλώνεις αλλά και να μεγαλώνεις ως γυναίκα. Υποστηρίζει επίσης μια ζωή έξω από τις κοινωνικές νόρμες χλευάζοντας την ιδιωτική ιδιοκτησία και απεικονίζοντας δεσμούς στοργής και αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών μια εποχή που οι πυρηνικές οικογένειες καταρρέουν. Στο πλαίσιο ενός μικρόκοσμου που αποτελεί αντανάκλαση ολόκληρου του κόσμου ο ανοιχτός ειλικρινείς διάλογος  των προσώπων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη κάνει το θεατή να βιώσει ολόκληρη την γκάμα των συναισθημάτων σε σχεδόν δύο ώρες».

(Μέλη Επιτροπής: Toni Junyent από την Ισπανία, Diana Martirosyan από την Αρμενία και Ασπασία Λυκουργιώτη από την Ελλάδα)

===

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)

Το βραβείο της ΠΕΚΚ απονεμήθηκε στην ταινία «Οι πραγματικοί ήπειροι είναι οι ωκεανοί» του Tommaso Santambrogio με το ακόλουθο σκεπτικό: «Το δικό μας βραβείο απονέμεται στην ταινία “Οι πραγματικές ήπειροι είναι οι ωκεανοί” του Tommaso Santambrogio για τη διεισδυτική και καθαρή ματιά του σκηνοθέτη στην κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα της Κούβας και των ανθρώπων της, μέσα από την αφήγηση τριών ιστοριών διαφορετικών γενεών, για τον εσωτερικό αφηγηματικό ρυθμό που απεικονίζει με ευγένεια την ανθρώπινη φύση και για την ατμοσφαιρική, υποβλητική, ασπρόμαυρη φωτογράφηση και τον πλούτο των εικόνων του»

(Μέλη Επιτροπής: Δημήτρης Καλαντίδης, Άγγελος Πολύδωρος, Γιάννης Ραουζαίος)

===

Βραβείο Κοινού-Αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα

Το απέσπασε η ταινία «Κάμπια, νύμφη, πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου. (που διπλασίασε τα βραβεία στο φεστιβάλ) και το απένειμε ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής Ανδρέας Ανδρεάδης με το σκεπτικό: «Οι 12 ταινίες του διαγωνιστικού μας εξέπληξαν ευχάριστα για το εύρος και την ποικιλία των θεμάτων που εξέτασαν, ταξιδεύοντας μας από τη Μογγολία έως την Κούβα. Το έξυπνο σενάριο που ξεφεύγει από τον γραμμικό χρόνο σε συνδυασμό με τις ερμηνείες α’ και β´ ρόλων και οι ιδανικές shooting locations στη Κύπρο, που εντείνουν το δυστοπικο παρελθόν – τώρα – μέλλον, έδωσαν στην “Κάμπια, νύμφη, πεταλούδα”, του Κύρου Παπαβασιλείου, το βραβείο κοινού αποτελούμενο από αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα».

===

Κλείνοντας το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο πρόεδρος Νίνος Μικελίδης ευχαρίστησε θερμά όλη την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ και: το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου – το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – το Σπίτι της Κύπρου

– την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) – τους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα για τη φιλοξενία των προβολών και τους κινηματογράφους Στούντιο, Άστορ και Τριανόν για τη φιλοξενία των παράλληλων εκδηλώσεων – τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης “Λ. Σταυράκου”, για την άψογη φιλοξενία της ομάδας παραγωγής – τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σκηνοθέτες που φιλοξενήθηκαν στο φετινό πρόγραμμα – τη Horme Pictures, το New York College και τη Σχολή Σταυράκου για την παραχώρηση των ταινιών μικρού μήκους – την Aegean Airlines – τα ξενοδοχεία Athens Capital Hotel και Melia Athens – τους Χορηγούς Επικοινωνίας και τους δημοσιογράφους που προέβαλαν το φεστιβάλ – τους Εθελοντές, που για άλλη μια χρονιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία ο θεσμός και έκλεισε το ραντεβού για το 2024.

===

Στην τελετή λήξης, πέραν των βραβευθέντων παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από το χώρο του κινηματογράφου και γενικά του θεάματος, όπως οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιάννης Λάτσιος, Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Κοψιδάς, Ζήνος Παναγιωτίδης, Σάκης Τσιτομενέας κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ