Γράφει η Zωή Ράπτη, Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.
H έννοια της πολιτικής είναι συνυφασμένη με την κοινωνία, σε αυτήν στοχεύει, αυτήν υπηρετεί. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει και στην πρώτη θητεία της, αλλά και στους λίγους μήνες της δεύτερης θητείας, ότι επενδύει με πείσμα και επιμονή στην κοινωνική πολιτική και στο κράτος πρόνοιας.
Είναι μια πολιτική επιλογή που αφορά όλους τους πολίτες, αλλά δίνει έμφαση και στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μετρώντας πλέον αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις για την οικονομία και με σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο 2024.
Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των «27» ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, όπως φάνηκε και τον Οκτώβριο που έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό 9,6%, σχεδόν 8 μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με το 17,4% που είχε καταγραφεί όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, έστω και αργά, και θα κινηθεί πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από την αρχή της διακυβέρνησης ψηλά τον πήχη σε σχέση με τις πολιτικές στήριξης των ευάλωτων ομάδων, πάντα με βασικό προαπαιτούμενο την εξέταση των περιθωρίων του δημοσιονομικού χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. ευάλωτους δικαιούχους.
Με νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή, αυτή η δέσμευση έγινε πραγματικότητα. Γιατί η στήριξη όλων των συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα των ευάλωτων, ήταν και παραμένει στην καρδιά της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα λάβουν και αύξηση 3% στις συντάξεις τους.
Παράλληλα, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν επίδομα 100-200 ευρώ, ενώ επίδομα 150 ευρώ θα λάβουν και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
Επίσης, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν την έκτακτη στήριξη, συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο, όπως είναι το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων, το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.
Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία. Το αποτύπωμα της ανάπτυξης είναι σημαντικό.
Και αυτό καταγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2024. Είναι ο πρώτος έπειτα από 14 χρόνια που καταρτίστηκε μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, τις πρώτες από το 2010, αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφέρει τις «παγωμένες» από το 2012 τριετίες των μισθωτών, ενώ τη θέση των έκτακτων υποστηρικτικών μέτρων παίρνουν μόνιμες φοροελαφρύνσεις που αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ ως αντίβαρο στον πληθωρισμό.
Η μόνιμη ενίσχυση εισοδημάτων μέσω αυξήσεων μισθών και συντάξεων, τα στοχευμένα έκτακτα επιδόματα, καθώς και οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, αποτελούν το «ισχυρό ανάχωμα» στην ακρίβεια.
Από τη στιγμή που έχουμε ένα θετικό πρόσημο στα δημόσια οικονομικά, μάς δίνεται η δυνατότητα να μπορούμε να προχωράμε σε περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με βάση πάντα τις αντοχές της οικονομίας.
Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!