Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Η παιδική προστασία στο επίκεντρο της Εταιρικής Υπευθυνότητας

Δήμητρα Καλαντώνη, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ.

H γέννηση της ιδέας για την ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, το 2018 ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν βρέθηκα αντιμέτωπη με τη σκέψη ότι ένα παιδί όταν ενηλικιωθεί και πρέπει να αποχωρήσει υποχρεωτικά από ένα προστατευμένο πλαίσιο φροντίδας, καλείται, απότομα και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, να αυτονομηθεί για να μπορέσει να ζήσει μόνος του/μόνη της. Ερωτήματα που φοβίζουν κάθε παιδί αυτής της ηλικίας, πόσο μάλλον ένα παιδί που έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα περιβάλλον ιδρυματικής περίθαλψης. Ένας φορέας που θα προσέφερε μια ομαλή μετάβαση στην αυτονόμηση αυτών των παιδιών, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση, αποτέλεσε το όχημα για να υπηρετήσω το όραμα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και ανισότητες ως προς τα δικαιώματα των παιδιών.

Χάρη στην πολύτιμη ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με τη μετέπειτα στήριξή του μέσω συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds), και εφάμιλλων δωρεών από άλλους ιδιωτικούς πόρους, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και να συνεχίσουμε το έργο μας υπέρ των εφήβων και νέων ενηλίκων ωφελουμένων μας.

Φυσικά, η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς μας και η υλοποίηση των προγραμμάτων μας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ανεκτίμητη αρωγή των υποστηρικτών και χορηγών μας, που θέλησαν να δώσουν περαιτέρω πνοή στο όραμά μας, όχι μόνο μέσω χρηματικών συνεισφορών, αλλά και μέσω προσφοράς ευκαιριών εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης στους νέους ενήλικες ωφελουμένους μας. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ συνεχίζει να απευθύνεται σε εταιρείες, ιδιώτες και οργανισμούς, προτρέποντάς τους να συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια υποστήριξης και ενδυνάμωσης εφήβων και νέων ενηλίκων που έχουν περάσει την πιο καθοριστική φάση της ζωής τους σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας, θέτοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευάλωτων νέων, ως βασικό πυλώνα λειτουργίας και ανάπτυξής τους.

Μετά από πέντε χρόνια ενεργής παρουσίας και δράσης στο πεδίο της παιδικής προστασίας, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ έχει αποδείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, διασφαλίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους μέχρι να καταστούν ενεργοί και αυτοδύναμοι πολίτες.

Την πενταετία 2018-2023, τα προγράμματα της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ (εκπαιδευτικά, ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, επαγγελματικού προσανατολισμού, αθλητικά και πολιτιστικά) ωφέλησαν πάνω από 160 εφήβους (12-18 ετών) και νεαρούς ενήλικες (18-25 ετών), που προέρχονται από δομές κλειστής παιδικής προστασίας, με πολύ απτά αποτελέσματα, καθώς η πρόοδος των ωφελουμένων, μας δίδαξε ότι τίποτα στη ζωή τους δεν είναι ανέφικτο αρκεί να λάβουν την κατάλληλη ενδυνάμωση και ενθάρρυνση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Στην ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ η ολιστική καλλιέργεια και ανάπτυξη της προσωπικότητας εφήβων και νέων ενηλίκων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωσή τους. Άλλωστε, οι ίδιοι οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μας, καθημερινά, μας αποδεικνύουν ότι το μέλλον μπορεί να έχει το φωτεινό χρώμα των ματιών τους, που πλημμυρίζει από γνώσεις, δεξιότητες και όρεξη για τη ζωή.

Η στήριξη και η φροντίδα των παιδιών που δεν μεγαλώνουν υπό ιδανικές συνθήκες, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ευτυχίας και της αυτονόμησης, εξακολουθεί να είναι το αναλλοίωτο όραμα της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές από τον χώρο των εταιρειών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και δράση στην ενσωμάτωση της παιδικής προστασίας στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης τους. H απόφαση των εταιρειών για την υιοθέτηση πρακτικών εταιρικής υπευθυνότητας και διακυβέρνησης (ESG) που να προάγουν την κοινωνική ένταξη ευάλωτων παιδιών και νέων συνεισφέρει ουσιαστικά στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, σε ευθυγράμμιση πάντα με τις σύγχρονες θεσμικές επιταγές για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Τα μελλοντικά μας σχέδια επικεντρώνονται στην εφαρμογή ενός πρωτότυπου προγράμματος αυτονόμησης, που διαμορφώθηκε από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του φορέα μας με βάση τις διεθνείς πρακτικές και με γνώμονα την έρευνα καταγραφής αναγκών που εκπονήσαμε σε δομές παιδικής προστασίας της χώρας. Παράλληλα, με την υποστήριξη της McKinsey και του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΑΡΧΙ- ΜΗΔΗΣ (ΕΚΠΑ) έχουμε διαμορφώσει για τα επόμενα χρόνια λειτουργίας ένα business και financial plan με στόχο τη βιωσιμότητα του φορέα και την ένταξη ακόμα μεγαλύτερου αριθμού ωφελούμενων.

Η συνεισφορά όλων μας είτε μικρή είτε μεγάλη, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός εφήβου ή νεαρού ενήλικα, στην πορεία προς την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωσή του. Όλοι μαζί, φορείς που εργάζονται στο πεδίο της παιδικής προστασίας και επιχειρήσεις που διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά, μπορούμε να προσφέρουμε γόνιμες ευκαιρίες ανάπτυξης στους νέους γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά. Ας το κάνουμε καλύτερο!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ