Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Άσκηση επί χάρτου η σημερινή σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια – Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καιρικό φαινόμενο δεν θα είναι πιεστικό

O συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο, συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς και δήμαρχοι της Βόρειας, Βορειανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την ανάγκη για έγκαιρη πρόγνωση, πρόληψη και σωστή ενημέρωση ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του όποιου φαινομένου, ενώ για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας τόνισε ότι με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ και των συνεργατών τους επιστημόνων, μετεωρολόγων δεν θα είναι τόσο πιεστικό φαινόμενο.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντηθούμε και με τους καινούριους δημάρχους και φυσικά τον περιφερειάρχη για την Αττική, εδώ όπου έχουμε πέντε εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, άρα είναι μία πολύ πιο επιβαρυμένη περιοχή από τις άλλες και όχι συνηθισμένη στις χιονοπτώσεις. Φαίνεται ότι με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ και των συνεργατών μας, των επιστημόνων- μετεωρολόγων δεν θα είναι τόσο πιεστικό το φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν μία ευκαιρία για άσκηση επί χάρτου.

«Τι κάνει η περιφέρεια και ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, τι κάνουν οι Δήμοι ειδικά οι περιαστικοί, περιδασικοί οι οποίοι επιβαρύνονται περισσότερο. Πόσα μηχανήματα υπάρχουν στο μητρώο, πόσα με ψαλίδια, πόσα για χωματουργικές εργασίες, πόσα bobcat», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας και της ΕΛΑΣ, «που παίζει κύριο κομβικό ρόλο», αλλά και οι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού και άλλων αυτοκινητοδρόμων, καθώς – όπως είπε ο κ. Κικίλιας – και αυτός ο συντονισμός είναι πολύ σημαντικός. «Ως τελευταίο ανάχωμα θα υπάρχει πάντα και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποδείχθηκε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Σε μια περιοχή σαν την Αττική που έχει τέτοιες αδυναμίες, όπως υπερπληθυσμό και τόσα πολλά αυτοκίνητα, μία από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο προληπτικά, είναι οι προληπτικές απαγορεύσεις. Άρα καταλαβαίνετε ότι αν και εφόσον έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα στην Αττική ενδεχομένως θα προχωρήσουμε και σε κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία και προληπτικές απαγορεύσεις μετακίνησης των αυτοκινήτων για να μπουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να μπορέσουν να καθαρίσουν τους δρόμους. Δεν συνάδουν και τα δύο, δηλαδή δρόμοι γεμάτοι ΙΧ και παράλληλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα να προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους ή να ρίχνουν αλάτι. Επαναλαμβάνω πάντα η έγκαιρη πρόγνωση, η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση μας βοηθάει να μειώσουμε τις επιπτώσεις του όποιου φαινομένου. Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα σε εκχιονιστικά ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι έχουν πάρει απαντήσεις από όλες τις εταιρείες και στο μητρώο μηχανημάτων έργου, υπάρχει σχεδόν τριψήφιος αριθμός μηχανημάτων, όπως μηχανήματα βαρέως τύπου και τα λεγόμενα ψαλίδια κλπ.

«Ο καταμερισμός γίνεται από την περιφέρεια ανά αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τους δήμους με βάση τις συνάψεις έργου που έχουν προχωρήσει», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διαγωνισμός που να έχει τελεσφορήσει στην περιφέρεια Αττικής και γι’ αυτό το λόγο θα επιλέξουν μηχανήματα από το μητρώο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ευρεία σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια ενόψει κακοκαιρίας

Ειδήσεις από την Επικαιρότητα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ