Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Προσφυγή 48 κατοίκων στο ΣτΕ για την ΠΥΡΚΑΛ

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνοπάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, με τη μεταφορά 9 υπουργείων, 4 υπηρεσιών και 14.000 εργαζομένων, τόσο εντείνονται οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων.

Σαράντα οκτώ κάτοικοι του Δήμου Δάφνης Υμηττού και οι εκπρόσωποι δύο φορέων – του Πολιτιστικού Οργανισμού «Ευπαλίνος» και του Φιλοζωικού Συλλόγου Εθελοντών του Δήμου – κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου.

Όπως υποστηρίζουν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του σχεδίου υποεκτιμά την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι η μετατροπή ολόκληρου του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο.

Οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των δύο φορέων στρέφονται κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ «κατόπιν αξιολόγησης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του (ΣΜΠΕ)».

Όπως τονίζεται στην προσφυγή, «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου δεν αναφέρονται ούτε αξιολογούνται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά μόνον παρατίθενται γενικού χαρακτήρα εντοπισμοί και αξιολογήσεις των επιπτώσεων χωρίς επιστημονική μεθοδολογία, αρκούμενη στη διατύπωση ενός απλού ερωτηματολογίου (σ.σ. από τους εργαζομένους, σχετικά με τον τρόπο που θα μετακινούνται καθημερινά στο κυβερνητικό πάρκο)».

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναγνωρίζει ότι θα υπάρχει αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος στην ευρύτερη περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποσοτικοποιημένα ποιος θα είναι αυτός. Περαιτέρω επισημαίνουν ότι η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης δεν αρκεί, καθώς αυτή εξετάζει τη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά όχι τις επιπτώσεις από την εκπομπή ρύπων από τα οχήματα στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης ότι η ΣΜΠΕ δεν εξετάζει τρόπους μετριασμού των εκπομπών ρύπων όπως θα όφειλε βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Η προσφυγή θέτει ακόμη μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως ότι δεν έχει εξεταστεί η επίπτωση της αύξησης της κυκλοφορίας στην προστατευόμενη (ως ενταγμένη στο δίκτυο Natura) περιοχή του όρους Υμηττού. Δεν θέτει, ωστόσο, πολεοδομικά ζητήματα, π.χ. τη συμβατότητα του σχεδίου με το ρυθμιστικό της Αθήνας – Αττικής.

Διαβάστε επίσης: ΠΥΡΚΑΛ: Την άνοιξη του 2024 ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου

Ειδήσεις από Δάφνη και Υμηττό στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ