Γράφει ο Χρίστος Αλεξόπουλος, Οικονομολόγος (Ηarvard), Συγγραφέας των βιβλίων «Goodbye Greece, Hello Hellas» & «Όραμα Ηellas» (Εκδόσεις Παπαζήση).
Ξένοι μελετητές των Ελλήνων, αρχαίων και νέων, μας χαρακτηρίζουν μαζί με τους Εβραίους, ως τον πιο πολιτικοποιημένο λαό του κόσμου. Η σύγχρονη Ελλάδα ωστόσο, δεν έχει αναδείξει ισάξιο πολιτικό ηγέτη του Περικλή της κλασικής Αθήνας, με την πιθανή εξαίρεση του Καποδίστρια. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο ίσως να οφείλεται ειρωνικά στο πάθος μας με την εξουσία, το οποίο αλλοιώνει την ομαλή λειτουργία της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Περιέργως, οι ηγέτες μας σπάνια εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν επάξια την ανώτερη ποιότητα του λαού μας.
Πως να εξηγήσει κανείς ότι 300 βουλευτές χρεοκόπησαν και υποδούλωσαν οικονομικά δια των Μνημονίων την χώρα, ενώ άλλοι 300 εφοπλιστές κατακτούσαν την κορυφή του πλούτου και της ισχύος παγκοσμίως. Δύσκολα ο ανεξάρτητος ιστορικός ερευνητής θα αισθανθεί πατριωτική υπερηφάνεια από τις Διεθνείς Συμφωνίες της πολιτικής ελίτ μας. Σε σημείο που να διερωτώμαι, μήπως θα μας κυβερνούσαν αξιοπρεπέστερα ακόμη και οι εφοπλιστές μας. Και αν όχι αυτοί που προκαλούν τη λαϊκή τάξη, έστω οι φτωχοί και φιλοπάτριδες αρχαιολόγοι.
Το αναφέρω έχοντας υπόψη μου την επαίσχυντη Διακήρυξη Φιλίας, την οποία υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την εχθρική Τουρκία. Εγκαταλείποντας την αδελφή Κύπρο και αποδεχόμενη το Turkaegean και τη Mavi Vatan. Εξαγοράζοντας αφελώς την προσωρινή ησυχία της με αντίτιμο τα μακροχρόνια ιστορικά και εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Προδώσαμε την ένδοξη παράδοση των ηρωικών προγόνων και το μέλλον των παιδιών μας; επιδεικνύοντας φοβία προς τον κατακτητή και υποτέλεια προς τον Αμερικανο-Νατοικό και Γερμανο-Ευρωπαικό προστάτη μας. Προτιμήσαμε τον ταπεινωτικό κατευνασμό του νέου Χίτλερ Σουλτάνου Ερντογάν προς αποφυγή του παράνομου casus belli. Παραφράζοντας όμως τον Τσώρτσιλ στη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, η οποία οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φοβάμαι ότι θα υποστούμε άμεσα τόσο την εξευτελιστική ειρήνη όσο και την θερμή σύρραξη αργότερα από δυσμενέστερη θέση.
Αλλά και η προηγούμενη προοδευτική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη χειρότερη στα εθνικά θέματα. Υπέγραψε την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών; κάτω απο την πίεση της Γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδίδοντας στα αδύναμα Σκόπια μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μέρος δηλαδή της δικής μας πολιτισμικής ιστορίας και εθνικής κυριαρχίας, χάριν μερικών οικονομικών ψυχίων και κομματικών προνομίων της εξουσίας. Παρότι ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Μανόλης Ανδρόνικος, είχε σφραγίσει αμετάκλητα την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας με την σπουδαία ανακάλυψη των ασύλητων βασιλικών τάφων της Βεργίνας.
Υπάρχει σοβαρή ελπίδα σωτηρίας στον κατήφορο της πολιτικής κρίσης και ηθικής παρακμής που φαίνεται να μαστίζει τον τόπο μεταπολιτευτικά;
Απροσδόκητα ναι και μάλιστα από γυναίκα αρχαιολόγο! Η μόνη χαρμόσυνη είδηση που διάβασα τελευταία εν μέσω του ορυμαγδού των φυσικών καταστροφών, της μετανάστευσης, της υπογεννητικότητας, της φτώχειας, της ακρίβειας, της βίας, των εγκληματικών κρατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων ήταν η αναστήλωση του ανακτόρου του βασιλιά Φιλίππου Β’ στην αρχαία μακεδονική πρωτεύουσα των Αιγών από την διακεκριμένη αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη. Σε συνδυασμό με την βαρυσήμαντη δήλωση της διάσημης ιστορικού Αρβελέρ ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος.(Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΝΔΡΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ).
Μπορεί αυτή η σπουδαία ανακάλυψη και ανάδυση του εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ν’ ανατάξει την φθίνουσα Ελλάδα και να εμπνεύσει τον ταλαιπωρημένο λαό με ένα ενοποιητικό όραμα; που τόσο έχει ανάγκη για ν’ ατενίσει το μέλλον αισιόδοξα και δημιουργικά ;
Μπορεί να λειτουργήσει ως μια νέα Μεγάλη Ιδέα για τον συρρικνωμένο Ελληνισμό, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922; Ως καταλύτης αυτοπεποίθησης και ευημερίας; Το εύχομαι και ελπίζω!
Στα πλαίσια αυτά προτείνω να αναδείξουμε επίσημα τον Νέο Παρθενώνα της Μακεδονίας, όπως εύστοχα αποκλήθηκε, φάρο και πυξίδα για μια συμπληρωματική πορεία του Ελληνισμού προς την Ανατολή ( Μικρά, Μέση, Κεντρική και Άπω Ασία ), στα χνάρια του αήττητου στρατηλάτη και εκπολιστή Αλεξάνδρου. Ως γνωστόν, ο ηρωικός Μακεδόνας βασιλιάς δεν είχε κανένα λόγο και κίνητρο να εκστρατεύσει προς την τότε βάρβαρη και καθυστερημένη δύση. Επιπλέον, η σημερινή Δύση εμφανίζει σημάδια…δύσεως με υποψήφιο πλανητάρχη τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ!
Να αποκαταστήσουμε τον ακρωτηριασμένο Δικέφαλο Αετό της ελληνιστικής και βυζαντινής αυτοκρατορικής κληρονομιάς μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον δυτικόστροφο κλασικό πολιτισμό της αρχαίας πόλης των Αθηνών. Για να παίξουμε έναν πραγματικά παγκόσμιο, ειρηνικό, ρόλο ήπιας Μεγάλης Δύναμης στην αναδυόμενη πολυπολική γεωπολιτική τάξη. Ξεπερνώντας, μετά από έναν αιώνα εσωστρέφειας, ανασφάλειας και ηττοπάθειας το ψυχολογικό τραύμα του
1922, που μας έχει εγκλωβίσει σε έναν μονοδιάστατο δυτικό προσανατολισμό αναντίστοιχο των πολλαπλών ενδιαφερόντων και συμφερόντων μας.
Ας αντικαταστήσουμε φαντασιακά την Κωνσταντινούπολη και την Αγιά Σοφιά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την Βιβλιοθήκη της. Κάτω από την καθοδήγηση του οραματιστή της Επανάστασης του 1821, Ρήγα, ο οποίος απεικόνιζε τον Μέγα Αλέξανδρο στην περίφημη Χάρτα του. Αλλά και του Αλεξανδρινού ποιητή Καβάφη–“Και την κοινή ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμε ως τους Ινδούς,για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα “.
Ο Παρθενώνας της κλασικής εποχής ως λίκνο της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού μας προσανατόλισε προς την Ευρώπη και την Αμερική.
Ας αξιοποιήσουμε τον τριπλάσιο Μακεδονικό Παρθενώνα με μια συνδυαστική πορεία προς την Ασία και Αφρική. Ευρισκόμενοι γεωγραφικά στο κέντρο της ‘ενδιάμεσης περιοχής’; ως δύση της ανατολής και ανατολή της δύσης, είμαστε οι καταλληλότεροι για να γεφυρώσουμε τον κατακερματισμένο ανταγωνιστικό πλανήτη. Να διαμεσολαβήσουμε ειρηνικά στη σύγκρουση των πολιτισμών και θρησκειών για τη διάσωση του απο την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη πυρηνική καταστροφή.
Τώρα που μετατοπίζεται πάλι το επίκεντρο ισχύος πίσω στην ανατολή, όπου βρισκόταν πριν την Αναγέννηση, τη Βιομηχανική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Όπως γράφει ο καθηγητής ιστορίας της Οξφόρδης, Francopan, για αιώνες τα Cambridge & Harvard δεν ήσαν στη Δύση αλλά στη Βαγδάτη, στα Βάκτρα και την Σαμαρκάνδη (ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ).
Ας ανανεώσουμε την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να συνδεθεί με το νέο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας-one belt one road–και το δίκτυο των μπαχαρικών της Ινδίας. Των δύο μεγάλων μη δυτικών δυνάμεων της εποχής με πανάρχαιους πολιτισμούς που συνδέονται με τον δικό μας.
θα διαπιστώσουμε ευχάριστα ότι υπάρχουν κι ‘άλλοι Παρθενώνες στην Ασία τους οποίους έχουμε υποτιμήσει και παραμελήσει εξαιτίας μιας εσφαλμένα περιοριστικής και προκατειλημμένης ταυτότητας του συνολικού πολιτισμού μας.
Καιρός να αμφισβητήσουμε το ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ και ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Αν και περιουσιακά το επιτύχαμε, καθώς δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα ελληνικό στο δημόσιο χώρο… Η Δύση, άλλωστε, αποτελεί μειοψηφία και ο ελληνικός πολιτισμός δεν φέρει τις αποικιοκρατικές αμαρτίες του δυτικού.
Δεν είναι μόνον οι διάσπαρτες Αλεξάνδρειες, με την εσχάτη στην Άι Χανούμ του Αφγανιστάν εν μέσω Δελφικών Παραγγελμάτων! Ούτε η ελληνο-βουδιστική γλυπτική τέχνη GADARA γύρω απο το Πακιστάν. Ή η μετεμψύχωση του Σωκράτη στον ιδρυτή της Ινδίας, GHANDI. Ούτε ο διάσημος ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ στην Κίνα. Ακόμη και το μακρινό ιαπωνικό αρχιπέλαγος συγγενεύει με το Αιγαίο! Σύμφωνα με τον Γαλλο καθηγητή LUCKEN;η μισή Ιαπωνία είναι Απόλλων και η άλλη μισή Σαμουράι, μισή Αφροδίτη και μισή Γκέισα! ( Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΠΩΝΙΑ ).
Το άνοιγμα στην Ανατολή;ως προεξοφλητική προσαρμογή στις μελλοντικές εξελίξεις της υφηλίου δεν επιβάλλεται μόνον πολιτισμικά, αλλά οικονομικά και γεωπολιτικά για την ευημερία και ασφάλεια μας. Αν θέλουμε να μην μας ξανακαταπιεί η φιλόδοξη, επεκτατική και επιθετική νεοθωμανική Τουρκία, δεν πρέπει να τρέχουμε φοβικά κυνηγημένοι δυτικότερα. Ειδικά όταν η ‘φιλελληνική’ Δύση δεν μας προστατεύει από τον προαιώνιο εχθρό μας. Αλλά τουναντίον τον ευνοεί εις βάρος μας ‘ως το χαϊδεμένο παιδί της ‘.
Είναι λογικό να έχουμε φιλικές διπλωματικές σχέσεις με τους εχθρούς του εχθρού μας, όπως Αρμενία και «Κουρδιστάν».Δε νοείται όμως να χάνουμε φίλους και να αυξάνουμε τους αντιπάλους μας με τους εχθρούς των φίλων μας συμμάχων του ΝΑΤΟ και εταίρων της ΕΕ. Όταν πχ μας ενώνουν παραδοσιακές ιστορικές σχέσεις κουλτούρας και θρησκείας με τη Ρωσία, τη Συρία το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη κλπ. Η νέα ελληνιστική Μεγάλη Ιδέα θα μας βοηθήσει επίσης στην αντιπερισπασματική αντιμετώπιση της κατακτητικής Τουρκίας. Καθόσον θα την περικυκλώσουμε πολιτιστικά στην τουρκογενή γειτονιά της και θα την υπονομεύσουμε σταδιακά στο εσωτερικό στον πυρήνα του «τουρκισμού» της.
Όπως αυτή ύπουλα πράττει στρατιωτικά. Τα ισχυρά κάστρα συνήθως αλώνονται εκ των έσω!
Επιπλέον, η Ευρασία είναι προικισμένη από την φύση με τεράστιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Ειδικά ενεργειακό και ορυκτό. Εξ ου και η γνωστή γεωπολιτική θεωρία, κατά την οποία ο ελέγχων αυτήν διαθέτει και το κλειδί της παγκόσμιας ηγεμονίας.
Πιστεύω πως η ονομασία ΣΙΛΑ -ΙΛΑ (HELLAS) με την οποία μας αποκαλούν οι Κινέζοι, Βιετναμέζοι και Κορεάτες σχετίζεται με την ελληνιστική επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανατολική Ασία. Διαφοροποιείται οπωσδήποτε από το GREECE και το GREEK της Δύσης, που ενίοτε κρύβει και κάποια περιφρόνηση για την σύγχρονη Ελλάδα ως τον αυθεντικό κληρονόμο της αρχαίας. Μια κληρονομιά που κακώς διεκδικεί και μονοπωλεί η Ευρώπη κατά αποκλειστικότητα. Οι ανατολικοί μας εκτιμούν και σέβονται ως χώρα του φωτός, του άλλου πολιτισμού! Να τους το ανταποδώσουμε προς το αμοιβαίο συμφέρον και γενικό καλό.
Πέραν του πολιτισμικού χρέους που οφείλουν στην Ελλάδα η Δύση και η Ανατολή, η δεύτερη μας οφείλει παραδόξως αρκετά οικονομικά! Η Κινα, η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ευεργετηθεί τα μάλλα στην μεταπολεμική ανάπτυξή τους, δυστυχώς αντί ημών, απο τις πολλαπλές και ακριβές ναυπηγήσεις των πρωταθλητών εφοπλιστών μας! Κάτι που παραμένει δυστυχώς ανεκμετάλλευτο από τη διπλωματία μας.
Αν δεν θέλει η δεν μπορεί η εξαρτημένη, μεταπρατική, πολιτική ελίτ μας ν’ αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για το μελλοντικό καλό της πατρίδας, δεδομένου του κόστους και ρίσκου που συνεπάγεται, ας κινητοποιηθούν οι αρχαιολόγοι και εφοπλιστές με τις ενώσεις τους για να την πείσουν.
Με την ποιητική άδεια του μη ιστορικού, δικαιούμαι να φαντασιωθώ που και πως θα ήταν σήμερα ο Ελληνισμός, αν ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ζήσει λίγα ακόμα χρόνια για να μας γλιτώσει από την… Ρώμη και το Ισλάμ!
Αυτό το σπάνιο πρότυπο του ηρωικού οικουμενικού ηγέτη, αντί των συνηθισμένων διαχειριστών της κομματοκρατίας, χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να αποτρέψει την επανοθωμανοποίηση της και να αναγεννηθεί επιτέλους.